Jó hozam a Rabobank kötvényével

Az európai bankkötvények közül az elmúlt évben izgalmas pályát futott be a holland Rabobank 6,5 százalékos fix kamatozású eurós örökjáradék-papírjának árfolyama, és 2020 végére megközelítette a koronavírus-járvány előtti szintjét.

A papír árfolyama szokatlan volatilitással reagált a koronavírus európai megjelenésére és az emiatt kilátásba helyezett pénzügypolitikai lépésekre: 2020 márciusában előbb 135 százalékról 92 százalékra csökkent, majd ennél is gyorsabban 109 százalékra növekedett. A mélypont közelében vásárló bátrabb befektetők ekkor választhattak, hogy vagy realizálják a rövid idő alatt elért 17 százalékos nyereséget, vagy megtartják a 7,3 százalékos hozamot biztosító örökjáradék-papírt.

Április elejére az előző mélypont alá került a papír árfolyama, ugyanis a Rabobank felfüggesztette a kötvény kamatfizetését, megfelelve az Európai Központi Bank erre vonatkozó elvárásának. Az erősebb idegzetűek, akik megtartották, esetleg még vették is a papírokat, abban bízhattak, hogy a holland bank komolyan veszi a kamatfelfüggesztéskor kiadott közleményében szereplő üzenetet, amely szerint fontosak számára a befektetők. A bank általános hitelminősítése a kamatfelfüggesztés ellenére lényegében nem változott, továbbra is a legkevésbé kockázatos kategóriákba sorolták. Erre alapozva – és az alacsony piaci kamatok rögzülése okán – a papír árfolyama elkezdett felfelé kapaszkodni.

Az árfolyam emelkedésének októberben nagyobb lendületet adott az a bejelentés, hogy a bank a ki nem fizetett kamatokat – a papír piaci árát figyelembe véve – újabb papírok ingyenes átadásával teljes mértékben kompenzálja, s ezt a vállalását december végén maradéktalanul teljesítette is. Ezzel nyereséget realizálhattak azok a befektetők, akik alacsonyabb árszinteken vették a papírt, de még a jelenlegi, 5 százalék körüli hozamok mellett is érdemes lehet vásárolniuk a kötvényből azoknak, akik biztonságos, egyben magasabb hozamú befektetéseket keresnek hosszabb távra.

 

Forrás: https://www.vg.hu/penzugy/strategia/jo-hozam-a-rabobank-kotvenyevel-2-3473854/

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés