SPB: Növekvő vállalkozói bizalom az Eurozónában

Az SPB Befektetési Zrt. boldog új évet kíván minden kedves ügyfelének és partnerének!

Lassuló ütemű csökkenés jellemzi mind az európai, mind a német infláció alakulását, illetve a core infláció értéke továbbra sem ad okot komoly aggodalomra. Elhúzódó, oldalazó állapot kezd körvonalazódni. Az Eurozóna, és ezen belül Németország gazdasága a jelek szerint túl van a legnehezebb időszakon, de a visszarendeződéshez feltehetően hosszabb időre lesz szükség. Annak ellenére, hogy az objektív adatok egyelőre nem mutatnak jelentős elmozdulást, a vállalkozói bizalmi index értéke összességében optimista hangulatot tükröz. Kína gazdasági teljesítménye jelentősen felülmúlja a várakozásokat, a belső kereslet élénkülésének, valamint az export folyamatos erősödésének köszönhetően. A kormányzati intézkedések úgy tűnik, hogy elérték a kívánt hatást. Az USA-ban szintén kedvezően alakult az év végi időszak, különösen a szolgáltatóipar teljesítményére volt erőteljes pozitív hatással a megnövekedett vásárlási kedv. A FED kamatpolitikáját illető piaci várakozások egyelőre nem változtak jelentősen, a 25 bázispontos kamatcsökkentést prognosztizálók aránya enyhe emelkedést mutat. Jelenleg erős geopolitikai hatások és kockázatok jellemzik az olajpiacot, az árfolyam jelenleg 73-74 USD környékén mozog – hangzott el az SPB online eseményén.

A német inflációs adat az előző időszak 3,2%-os értékéhez képest most 3,7% lett, amely ugyan megfelel a várakozásoknak, mégis érdemes áttekinteni az emelkedés hátterében álló okokat. Az infláció csökkenésének üteme egyre lassul, így már nem képes ellensúlyozni az ellentétes irányba ható ún. bázishatást, amely bizonyos lakossági energiaforrások hatósági árának kivezetéséből ered. A német kormányzat támogató intézkedése az érintett időszakban átmenetileg alacsonyabb szinten tartotta az inflációt, ez a hatás azonban a kivezetést követően megszűnt. Emellett az élelmiszerpiacon szintén tapasztalható felfelé ható nyomás. Összességében további komoly esés már nem várható, feltehetően ezeken a szinteken megállunk, így a következő kérdés az, hogy a szigorító intézkedések enyhülése milyen módon hat majd az infláció további alakulására.

A core infláció tekintetében továbbra sem érezhető, hogy veszélyes vizekre húzódnánk, a legfrissebb 3,5%-os adat kielégítő, a fent említett intézkedések pedig várhatóan meg fogják tenni a hatásukat.

A német inflációhoz hasonló tendenciát mutat az Eurozona CPI is, amelynek értéke a várakozásokhoz képest enyhén alacsonyabb lett, elsősorban az élelmiszer, a dohányáru és az alkohol mozdították felfelé.

Összességében az Eurozóna infláció eljutott arra a szintre, hogy az esés meredeksége egyre csökken, és sokkal inkább egy elhúzódó, oldalazó állapot kezd körvonalazódni.

A német manufacturing PMI az előző időszakhoz képest némileg kedvezőbben alakult, de a 43,5-ös értékével egyelőre bőven 50 alatti szinten áll, nincs jelentős változás. Az talán elmondható, hogy a német feldolgozóipar a legnehezebb időszakon már túl van. Jelentős hatásai lehetnek viszont a közeljövőben esedékes országos mezőgazdasági sztrájknak, amely régen látott mértékű megmozdulás lehet.

Érdemes rátekinteni a német kiskereskedelmi eladásokra is. Bár nem kiugróan fontos adatról van szó, a német fogyasztók vásárlóképessége és hozzáállása a fogyasztáshoz mégis kulcsindikátor Európa gazdasági helyzetét tekintve. Ennek alapján egyre inkább körvonalazódik, hogy a nehezén lassan túl vagyunk, de a talpra állás inkább elhúzódó folyamat lesz. A retail sales adatok várhatóan továbbra is inkább negatív tartományban lesznek, és csökkenést fognak mutatni az előző évhez képest. Az előző időszakban -0,1-es adat érkezett, vélhetően azért, mert sokan előre hozták az év végi vásárlásaikat. Ehhez képest a -2,4-es érték jelentős visszaesést jelent, és azt mutatja, hogy a német háztartások kimerítették a tartalékaikat, így ebben a szektorban egyelőre drámai változás nem is várható.

Az Eurozóna PMI a szolgáltató szektorra vonatkozóan stabil. Bár a 48,8-as enyhén javuló értékkel továbbra is az 50 alatti, visszaeső tartományban vagyunk, de van ok a bizakodásra. Ezt a bizalmi index adatok is adatok is alátámasztják, hiszen a 2023 közepe óta tapasztalt legmagasabb szinten áll a vállalkozói optimizmus. Viszont, ha objektíven kizárólag a számokat tekintjük, a növekedési kilátások továbbra is gyengék maradnak, és nem látszik az a kitörési pont, amelyet követően lényegesen jobb eredmények érkeznének.

Az európai manufacturing PMI tekintetében nincs jelentős változás. Az olasz, illetve német visszaesés nem volt olyan komoly mértékű, mint a várt, ezzel szemben Franciaország 3,5 éves minuszon áll. A háttérben álló demográfiai problémák megoldása várhatóan hosszabb folyamat lesz.

Ezzel szemben Kína gazdasági teljesítménye az erős negatív megítélés ellenére szépen húz felfelé, közel öt hónapja növekedési fázisban van a kormányzati intézkedések pozitív hatásának eredményeként. A szolgáltató szektor PMI-je messze magasabb lett a várakozáshoz képest, az előző időszak 51,5 értékét követően már 53-hoz közelít. Érezhető, hogy a lakosság elkezdett vásárolni, és egyre nagyobb összegben költekeznek, ezen felül a külföldi kereslet is lényegesen kisebb mértékben esett vissza, mint azt várni lehetett. A feldolgozóipar teljesítménye is kielégítő, az 50,8-as Caixin adat mindenképpen biztató. A gyárak kibocsátási adatai nőnek és az export is kezd felpörögni.

Összességében tehát az látható, hogy a kkv-k mindkét szektorban képesek jó teljesítményt nyújtani. Mindazonáltal fenntartásokat továbbra is meg kell fogalmaznunk Kínát illetően, többek között továbbra is jelentős kockázati tényezőt jelent az ingatlanszektor problémás helyzete. A kínai számok egészen jól alakulnak, de az ország nemzetközi megítélése rendkívül kedvezőtlen.

Az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a várakozásokhoz képest jobb lett, de a PMI 47,4-es értékével továbbra is negatív tartományban van. Erős direkt és indirekt kormányzati beavatkozás hatásai érzékelhetők az adatokban.

Ezzel szemben a szolgáltatóipari PMI szépen jön felfelé, masszívan 50 felett teljesített, az elmúlt öt hónap legjobb adatát láthattuk, amely bizakodásra adhat okot. Vélhetően a decemberi ünnepi időszak, valamint a kamat-és hozamkörnyezet javulása is jelentősen segített e tekintetben.

Igen fontos adat érkezett az amerikai munkaerőpiacot illetően. A nyitott álláshelyek száma a várakozásoknál is alacsonyabb lett. Ez arra utal, hogy a kifeszítettség kezd megszűnni, a munkaerőpiac hűl. Egyelőre a gazdaság nem igényli újabb munkahelyek kialakítását. Mindazonáltal a 8,5 millió körüli érték még mindig rendkívül magas, messze elmarad a normál szinttől. Az viszont érezhető, hogy a tendencia a lassú csökkenés irányába mutat, és feltehetően még hosszú időre lesz szükség ahhoz, hogy a nyitott álláshelyek száma az elfogadható, 3-4 milliós szintet elérje.

A Nonfarm payroll adat a 175 ezres várakozáshoz képest lényegesen magasabb, 216 ezer lett, azaz ennyi új munkahely jött létre decemberben. Mindenképpen érdemes azonban figyelembe venni annak torzító hatását, hogy a lakosság körében a megélhetési nehézségek miatt egyre gyakoribb a második, harmadik állás vállalása, amely ilyenkor duplán, triplán jelenik meg a nyilvántartásban. Ezt jól mutatja, hogy a revíziót követő adat már elmarad a várakozásoktól.

A Jobless Claims adat 200 ezres értéke továbbra is igen magas.

A fő kérdés, hogy a munkaerőpiaci helyzet veszélyeztetheti-e a kamatcsökentéseket a FED részéről. Egy hónappal ezelőtt a 25 bázispontos kamatcsökkentésnek közelítőleg 50%-os esélye volt, amely most felment 62%-ra. Az elmúlt heti 73%-hoz képest viszont némi csökkenést mutat, amely azt mutatja, hogy sokakat gondolkodóba ejtett a munkaerőpiaci állapot.

Az olajpiacot erős geopolitikai hatások és kockázatok jellemzik. A kereskedők új, biztonságosabb, szállítási útvonalakat keresnek a tankerek számára, ez azonban megnöveli a szállítási időt. Az amerikai tárolók ebből kifolyólag a várakozásokhoz képest alacsonyabb inventory-kkal rendelkeznek. A kialakult helyzetre megoldást kell találni, mivel kockázati tényezőként jelenik meg az árfolyamra nézve. Az olaj hordónkénti ára jelenleg 73-74 USD környékén mozog.

Az amerikai 10 éves állampapír tekintetében továbbra is kedvező az alkalom kötvény oldalon beszállni a piacba.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés