Generációs vételi lehetőség vagy újabb mélypont jön a kriptopiacon?

Junior portfóliókezelő munkatársunk, Benesóczky Balázs tavaly ősszel megjelent cikkében már foglalkozott a bitcoinnal: amikor a kriptovaluta árfolyama novemberben történelmi csúcsára, 65 ezer dollár közelébe ért, technikai elemzései alapján 95 százalékos bizonyossággal azt prognosztizálta, hogy 2021 decembere körül a bitcoin ára 54 és 75 százalék közötti visszaesést fog produkálni. Előrejelzése tűpontos volt: az árfolyam a november eleji, 65 ezer dollár körüli szintről január közepére 35 ezer dollárra apadt, azóta pedig további 34 százalékot esett, és jelenleg 23 ezer dollár környékén tartózkodik. Több modellt figyelembe véve mostanra elérhettük a kriptopiac alját, vagy legalábbis rendkívül közel lehetünk ahhoz. Amennyiben ez igaz, történelmi lehetőség előtt állunk.

Amint a fent említett korábbi cikkemben is írtam, tavaly nyár végén az 50 heti exponenciálisan mozgó átlag keresztezte az ugyanezen az idősíkon számított egyszerű átlagot (1. ábra), azaz egy úgynevezett rejtett halálkereszt alakult ki tavaly augusztus végén, ami előrevetítette a bitcoin árfolyamában azóta már bekövetkezett, közel 70 százalékos esést. Ebből következik, hogy amikor a mozgóátlagok ismét keresztezik egymást, egy elég intenzív árnövekedésre számíthatunk.

Megjegyezném, hogy a kriptovaluták most már szabályozott keretek között, long (BITO) és short (BITI) irányú tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF-ekkel) is lekereskedhetőek, így nem kell attól tartanunk, hogy egy váltó csődbe megy.

1. Ábra: A heti 50-es EMA és a 50-es SMA keresztezése, a rejtett halálkereszt

A kapitulációhoz feltétlenül hozzásegített egy láncreakció. A Tesla megszabadult bitcoin készletének háromnegyedétől, az ezt követő áresés miatt pedig, a 3AC nevű szingapúri fedezeti alapot likviditálták, amely közvetlenül hatott az UST nevű stablecoin-ra, ami elveszítette a dollárhoz való kötöttségét. Ezt követte a Luna nevű kriptovaluta összeomlása, valamint a Celsius kriptovaluta-hitelező platform, és a Voyager kriptobróker csődje. Ezek csak fokozták a kriptopiac lejtmenetét.

A makrogazdasági eseményeket figyelembe véve láthatjuk, hogy az ultra laza monetáris politika időszaka véget ért: az amerikai jegybank szerepét betöltő FED az alapkamat célsávjának tetejét 1,75 százalékra emelte, míg az Európai Központi Bank az elmúlt hetekben 2011-óta az első, 50 bázispontos kamatemelést hajtotta végre. A piac ciklikus, a bikák és a medvék váltják egymást, de ettől egyáltalán nem kell megrémülni, sőt, lehetőségként kell tekinteni a most kialakult helyzetre. Ugyanis a medvepiacon tehetünk szert a legnagyobb haszonra, képzeljük csak el, ha a dotcomlufi alján vettünk volna Amazon részvényt, vagy a 2008-as válság után Monster-t. Tehát az emberi pszichológiával ellentétesen kell kezelnünk a medvepiacokat – lehetőségként kell tekinteni rájuk, melyek ritkán adatnak meg.

A bitcoin egyes ciklusai 4 évig tartanak, ezek lezárultával pedig feleződik a bányászoknak járó jutalom (ami jelenleg 6,25 bitcoin), így 4 évente felére csökken az inflációs ráta. A felezések eddig mindig expanzív árkitöréssel végződtek. A következő felezés várhatóan 2024. májusában következik be.

A kriptovaluták újabb bikapiacának eljövetelére valószínűleg a következő felezésig, azaz „halving”-ig kell várni. De hol lehet a piac alja? A PI ciklikus indikátor (2. ábra) eddig hatékonynak bizonyult a piac aljának és csúcsának a meghatározására. A PI ciklus „bottom” egy egyszerű mutató, amely két hosszú távú mozgóátlagon alapul: a 471 napos sima mozgó átlagon és a 150 napos exponenciális mozgó átlagon. A jelzés akkor világít, ha az utóbbi az előbbi alá esik. A történeti elemzés azt mutatja, hogy háromszor fordult elő ilyen keresztezés a bitcoin kereskedése során. Az első alkalom 2015. január 16-án volt, mindössze két nappal a bitcoin 152 dolláros, abszolút mélypontja után. A második alkalom 2018. december 16-án volt, egy nappal a bitcoin 3122 dolláros mélypontja után. A harmadik kereszteződés pedig idén július 13-án történt. Hogy ezúttal is működik-e az indikátor, és jelzi-e a piac alját, azt az idő igazolja majd.

 

2. Ábra: PI ciklikus alj indikátor

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a jelenlegi makrogazdasági környezet különbözik az előző ciklusokban látottaktól, hiszen a bitcoin korrelációja a részvénypiaccal sosem volt ilyen magas, az infláció az egekben van, ráadásul a recesszió is közelít.

 

Szerző: Benesóczky Balázs junior portfóliókezelő

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés