Túlárazva kezdett a tőzsdén az Airbnb

  1. 12. 22. 13:00 Láng András, az SPB Befektetési Zrt. elemzője Pénzügy | Stratégia

A napokban lezajlott az évtized egyik legjobban várt IPO-ja, azaz első nyilvános részvénykibocsátása: december 10-én tőzsdére lépett az Airbnb. A 2007-ben alapított és azóta a világ szállodaiparát forradalmasító amerikai multinacionális vállalat online platformja összeköti a jellemzően a nagyvárosokban kedvező árú szálláshelyet kereső utazókat a szállást bérbe adó helybéli házigazdákkal. Az Airbnb bevétele a foglalások után fizetett szolgáltatási díjból származik, amely a bérlés időtartamának függvényében változik.

A cég tőzsdére lépésének időzítése első ránézésre sok befektető számára furcsának tűnhet, hiszen bár a bevezetést 2016 óta tervezik, ezt csak most, a világjárvány kellős közepén tették meg. Az időzítés azonban véleményem szerint stratégiai lépés, hiszen a koronavírus-járvány alatt a szállodaipar kisebb szereplői csődbe mentek, így a nagyobb vállalatok piaci részesedése nőtt. Ráadásul az Airbnb a tőkeemeléséből nagyjából 3 milliárd dollár készpénzhez jutott, amellyel az adósságállományát fogja csökkenteni. A bevezetés napján az Airbnb-re szó szerint ráugrottak a befektetők, a cég részvényei 115 százalékkal nyitottak magasabban a 68 dolláros jegyzési árnál, így a vállalat értéke az első kereskedési napon meghaladta a százmilliárd dollárt. A cég jelenlegi piaci kapitalizációja a befektetők túlzott lelkesedésének tulajdonítható, hiszen az Airbnb még az optimista elemzők szerint is maximum 40 milliárd dollárt ér jelenleg.

Miközben a vállalat jövőben várható árbevétel-növekedését az elemzői konszenzus átlagosan 20 százalékosra jósolja, a befektetők ennek a sokszorosát árazzák. A következő években az Airbnb-nek számos jogi korlátozással is szembe kell majd néznie azon nagyvárosok miatt, amelyek szerint az üzleti modellje sérti a helyi adótörvényeket. A jogi akadályok ellenére úgy gondolom, hogy az Airbnb-nek nagy a jövedelmezőségi potenciálja, és 40 milliárd dolláros piaci kapitalizáció alatt befektetésre alkalmas vállalat lehet.

 

Forrás: https://www.vg.hu/penzugy/strategia/tularazva-kezdett-a-tozsden-az-airbnb-2-3446161/

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés