SPB: A mérsékelt kereslet miatt a gazdasági élénkülés egyelőre várat magára

Az elmúlt héten lényegi változások nem történtek, a bizonytalanság több szempontból itt van velünk, de összességében azt látni, hogy a piac jól beárazta a lehetséges kockázatokat. Továbbra is elhúzódó inflációval számolhatunk, ami a fogyasztási kedv mérséklődéséhez vezet. A globális szinten alacsony kereslet jelentősen visszafogja a gazdasági teljesítmény növekedését, a befektetők által várt fellendülés még nincs kilátásban. Az aktuális adatok tükrében jelentős mértékben változtak a piaci vélekedések a FED-kamatdöntéssel kapcsolatban, a többség későbbi időpontra várja a kamatcsökkentési periódus kezdetét. Jelenleg azt érezni, hogy a kivárás sokkal erőteljesebb a korábbi időszakhoz képest – hangzott el az SPB online eseményén.

A Philadelphia Fed Feldolgozóipari Index esetében nem látszik súlyos visszaesés. Az előző időszak
-30-as értékéhez képest -19,8-as adatot vártunk, ehhez képest -10 jött ki, ami azt mutatja, hogy van némi aktivitás, de a számok alapján a feldolgozóipar helyzete az USA-ban továbbra sem ideális.

Az USA Empire State Manufacturing Index adat szintén azt támasztja alá, hogy továbbra is jelentősen lecsökkent megrendelésállomány és akadozó szállítások jellemzik a feldolgozóipart, a kibocsátás alacsony.

Feltételezhetően az elkövetkezendő hat hónapban folytatódik az eddigi trend, így továbbra is a szolgáltatóipar lesz a meghatározó az USA gazdasági teljesítménye tekintetében.

A kínai feldolgozóipari index esetében szintén nem látunk jelentős fellendülést. Bár önmagában nem tekinthető kifejezetten rossz adatnak, viszont a várt 10,9%-os bővülésnek mindössze a fele teljesült. Egyértelmű, hogy a globális tendencia itt is érvényesül, az igen gyenge külső kereslet az export teljesítményét is alacsony szinten tartja, ami visszahúzza az ipari termelést. Ebből nem látszik más kiút, mint a belső kereslet élénkítése komolyabb állami beruházások által, ami növelheti a foglalkoztatottságot, illetve a látszatberuházásokon keresztül az emberek bevonhatóak a fogyasztásba, ami vélhetően tolni fogja a szolgáltatóipar teljesítményét. A terv megvalósításának részleteit érdeklődéssel figyeli a piac, a fő kérdés a mérték és az időzítés lesz. Kínának tehát minden lehetősége adott a sikerre, ami akár növelhetné is a befektetési hajlandóságot, a politikai kockázat viszont továbbra is igen erős, ami fokozott óvatosságra int.

Európa legmeghatározóbb gazdasági szereplője, Németország is hasonló problémákkal küzd. Az igen gyenge külső kereslet hatására az év elején látott optimizmus kezd visszafogottabbá válni, itt sem várunk döntő változást a következő hat hónapban. Az European ZEW Economic Sentiment ugyanezt mutatja, 1 pontos visszaesést vártunk az indexben, ehhez képest -10-es érték jött ki.

Az eurozóna ipari termelési adatok a várakozásokhoz képest sokkal rosszabbul alakultak éves szinten. A legalacsonyabb értéket kaptuk 2021 októbere óta. Ennek az egyik oka az lehet, hogy Írországban egy markáns, 50%-os visszaesés volt az elmúlt időszakban, ami jelentősen árnyalta az összképet. A számítástechnikai, elektronikai és optikai termékek piacán történt egy számottevő csökkenés, viszont ennek a szezonális jellege miatt nem szükséges túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ettől függetlenül az adatnak érzékelhetően visszahúzó ereje van, így a várt 0,9-es bővülés helyett egy -1,4-es negatív értéket kaptunk. Jól látható, hogy ahol az eurozónán belül energiaintenzív felhasználás van, ott alacsony a kereslet, és amelynek az az oka, hogy az az európai régió versenyképessége energia oldalról továbbra is gyenge, tehát erre megoldást kell találni. A fenti adatok alapján jól látszik, hogy globális szinten alacsony a kereslet, ebből adódóan a gazdasági teljesítmény is akadozik.

Az olajpiacon érdemi változás az elmúlt időszakban nem történt. A legfőbb kérdés az, hogy a konjunktúra időszaka milyen hatással lesz majd a kereslet alakulására, amit egyelőre nehéz megjósolni. Amennyiben a kínai kormányzati beavatkozások gazdaság-élénkítő hatásával kapcsolatban kedvező hírek érkeznek majd, az mindenképpen felfelé fogja tolni az olaj árfolyamát.

Az Eurozóna CPI a várakozásnak teljes mértékben megfelelő 7%-os értéket mutat. A magyarországi infláció viszont európai viszonylatban drámai mértékben magas, értéke 24,5%, így az év végére elérni kívánt egyszámjegyű infláció jelentős kihívást fog jelenteni a hátralévő hónapokban.

A meghatározó gazdasági szakemberek kommunikációja továbbra is az, hogy az Eurozónát illetően fel kell készülni a tartós, elhúzódó inflációra, és mindez az USA esetében is elmondható.

Az US Retail Sales esetében sem az optimista becslések váltak valóra. A piac éves szinten 4,2%-os növekedést és felfelé ívelő szakaszt prognosztizált, ez azonban nem következett be, mindössze 1,6%-os növekedést kaptunk. Ez az adat is azt támasztja alá, hogy az infláció megtépázza a háztartások költségvetését, ami a fogyasztási kedv mérséklődéséhez vezet. A befektetők által várt fellendülés egyelőre még nincs kilátásban.

Az USA ingatlanpiac esetében szintén nem látható fellendülés, mondhatni alulmúlta a várakozásokat, és a következő időszakban sem várható markáns változás e téren. Amire az ingatlanszektor szempontjából érdemes lehet figyelni és foglalkozni a kockázattal, hogy a Commercial Real Estate (CRE) piac hitelállományának finanszírozása a következő években hogyan fogja érinteni a kisebb bankokat, amelyek esetében ezen hitelek részaránya igen magas, 70-75%, szemben a nagy bankok 50-55%-os értékével.

Az USA munkaerőpiac tekintetében érdekes fejlemény történt az elmúlt héten, ami a befektetők kedélyét borzolta. A piacon pozitív hangulatot keltő megugrás a munkakeresők számában – mint kiderült – egy bűnözői csoport visszaélése nyomán létrejött fals adatoknak volt köszönhető. A realitás fényében a piac által vágyott cél tehát továbbra is az ezt megelőző szint megtartása és a csökkenés elkerülése.

A makro-adatok alakulása az elmúlt héten jelentősen megváltoztatta a piaci vélekedéseket a szeptember 20-i FED kamatdöntéssel kapcsolatban. Míg korábban a befektetők jelentős része a 45-50%-os kamatvágásra szavazott, jelenleg a többség csak novemberre várja az első jelentősebb, 25 bázispontos csökkentést, tehát az eddigi hárommal szemben már csak két lépéses csökkentéssel számol a piac az idei évre. Ettől függetlenül a piac pozitívnak értékeli, hogy körvonalazódik a megállapodás a republikánus és demokrata körök között az adósságplafon emelését illetően.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés