SPB: A lassú visszarendeződés időszaka következik

A tőkepiacokat legmarkánsabban ezúttal az amerikai események formálták. Az USA infláció csökkenő tendenciája alapvetően jó irány, de a csökkenés mértéke egyelőre alulmarad a becslésekhez képest. Ami jól érzékelhető, — és a frissen kijött adatok is ezt támasztják alá — hogy a csúcson már túl vagyunk, most a lassú visszarendeződés időszaka következik. A kilátások várhatóan az év második felére javulhatnak. A piac jelenleg a FED-re figyel, mivel sarkalatos pont lesz a további kamatemelések mértéke és ütemezése. A mostani helyzetben a türelem és az óvatosság a legjobb stratégia – hangzott el az SPB online eseményén.


Az USA infláció
t illetően az optimista 6,2%-os becsléshez képest mindössze 6,4%-os adat érkezett. Ez az előző időszak 6,5%-ához képest ugyan csökkenő tendenciát mutat, ami pozitív, de a mértéke a piaci várakozásokhoz képest csalódást keltett. Az infláció tetőzésén már túl vagyunk. Az látható, hogy a vállalkozások kezében már nincs ott az az árképző hatalom, hogy tetszőleges árat határoznak meg tetszőleges okokra hivatkozva, mivel a fogyasztók ezt már nem fogadják el. A jelenlegi adatok alapján nagyon valószínű, hogy márciusban és májusban is láthatunk majd egy-egy újabb 25 bázispontos kamatemelést a FED részéről. Mindezekkel együtt a piacon nem tapasztalható gyökeres változás a mentalitásban. Az infláció tehát várhatóan még egy darabig velünk marad és jóval magasabb lesz a FED által eredetileg tervezett 2%-nál.

US CPI index: A lakhatási költségek nagymértékben növekedtek, ezen felül az indexben ennek a tételnek a jelentősége is nőtt, ugyanis 1,5 %-kal feljebb ment a lakhatási költségek súlyozási aránya. Mindezeknek köszönhetően az US CPI index 0,7%-kal emelkedett, ami meglepően magas érték. Bár a súlyozást megváltoztató lépésnek köszönhetően most némileg kedvezőtlenebbnek tűnhet az adat a vártnál, a döntés hátterében viszont egyfajta előre gondolkodás fedezhető fel. Q2-től kezdve ugyanis ezek a költségek várhatóan markánsan alacsonyabbak lesznek. Ennek a későbbiekben az lehet a jelentősége, hogy segít lejjebb hozni az inflációt.

Kiskereskedelmi eladások (U.S. Retail Sales): A várakozásokat messze felülmúlóan jól teljesített, az 1,8%-os előrejelzéshez képest 3%-os emelkedést produkált, ami egy rendkívül biztató adat. Ennek hátterében minden bizonnyal a szezonalitás hatása húzódik meg. A decemberi kiskereskedelmi teljesítmény ritkán látott mértékben volt gyenge, amely egyrészt a kedvezőtlen időjárásnak, másrészt az infláció keresletvisszafogó hatásának tudható be: az emberek otthon maradtak és nem költekeztek. Ezzel szemben a januári enyhe idő aktivizálta a piacot, a vásárlók kimozdultak, és intenzív fogyasztásba kezdtek. Ebből adódóan a Retail Sales index rendkívül jó adattal szolgált, amit a piac is nagyon pozitívan fogadott. Az is jól látható, hogy még az alacsonyabb kereseti lehetőségű családok esetében sem érzékelhető egyelőre a pénztárcák kiürülése. Másik oldalról viszont a személyi kölcsönök értéke igen magas, csúcsra van járatva. Ez bizonyos értelemben kedvezőtlen, mivel növeli a kockázatot a bankszektorban, de ez a kockázat momentán még kezelhető mértékű.

A munkaerőpiac tekintetében nem látunk nagy változást. 195 000 volt az előző időszaki tényadat, 200 000 volt a várakozás, végül 194 000 jött ki. Az továbbra is megfigyelhető, hogy a vállalatok ragaszkodnak a munkavállalóikhoz, nincsenek jelentős elbocsátási hullámok. Egyedül a kamatérzékeny iparágakban — úgy mint a technológiai, illetve pénzügyi szektor — tapasztalható nagyobb mértékű leépítés, de ahogyan ezt a korábbi beszámolóinkban is említettük, a munkaerőpiac azonnal felszívja a kilépő munkaerőt. 50 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség mértéke, egy álláskeresőre átlagosan két nyitott álláshely vár. Elmondható tehát, hogy a munkaerőpiac rendkívül feszes, és csak reménykedni tudunk abban, hogy az év második felében ez a kifeszítettség valamelyest enyhülni fog. A feszes munkaerőpiac magában hordozza annak lehetőségét, hogy a bérinfláció átszivárog a gazdaságba, ezért a FED-nek folyamatosan készen kell állnia az esetleges beavatkozásra.

U.S. Philadelphia Fed Manufacturing Index: A feldolgozóipari index kritikusan gyenge teljesítménye erőteljesen megváltoztatta a hangulatot: 8,9-es negatív értékből indulva most mínusz 24,3 lett az adat, ami 10 hónapos mélypontot mutat. Az új megbízások rendkívül alacsony mértéke folyamatosan visszahúzza a feldolgozóipart. Arra lehet számítani, hogy a feldolgozóipar jelenlegi állapota előbb-utóbb át fog gyűrűzni a munkaerőpiacra is. Nyilvánvaló, hogy a megrendelés-állomány ilyen mértékű csökkenését követően munkaerő leépítések várhatóak, hiszen a vállalatoknak költséghatékonyan kell működniük. Bár a gazdaság jelenlegi hajtóerejét jelentő szolgáltatóiparhoz képest a feldolgozóipar jelentősége kisebbnek tűnhet, még mindig egy fajsúlyos tényezőről van szó, ami mellett nem lehet elmenni. A munkaerőállomány szép lassú leépülése ebben a szektorban tehát akár kiindulópontja is lehet az enyhülésnek ezen a piacon.

Amerikai termelői árindex (PPI): Az előző időszakban már megfigyelhető volt egy kedvezőbb tendencia – már negatív értéket, – 0,2%-ot láthattunk – ezért a piac érezte a feszítést, a nyomást. 0,4% os növekedést vártunk, ehhez képest 0,7% jött ki, ami ismét egy kisebb pofon volt a piac számára és a pesszimizmust erősítette. Ennek hátterében az üzemanyagárak 6,2%- os emelkedése áll az elmúlt hónapot tekintve, ami egy energiaár-korrekció következményeként jelentkezett.

Olajpiac: A tartalékokat illetően markáns számot kaptunk, 16 milliós érték jött ki. Oroszország tekintetében a kormányzati ukáz alapján az volt a várakozás, hogy vissza fogják fogni az olajexportot, — napi 700-900 hordós csökkentést helyeztek kilátásba — de az mégis maradt a korábbi szinten, mivel a vállalatok egyelőre nem szándékoznak csökkenteni a termelést. Az oroszok továbbra is jelen vannak a piacon és márciusig az elemzők nem is várnak drámaibb változást. Feltételezhetően erőteljesebb központi ráhatásra lesz szükség, hogy a cégek komolyan vegyék a taktikát, amit az oroszok folytatnak, azaz, hogy a termelés enyhe visszafogásával feljebb tudják tornászni az árat. Úgy tűnik, hogy az olajpiacon mindent az határoz meg, hogy a kínai nyitás mennyire lesz erős: a kivárás időszakát éljük.

EUR/USD árfolyam: A dollár árfolyama tökéletesen mutatta a piaci várakozást, erősödött az euróval szemben. Az év egészét tekintve viszont az várható, hogy az euró fel fog fejlődni, ami a dollár gyengülését eredményezheti.

Kamatvárakozásról szóló adatok: A piac döntő része júliusra az 525-550 sávra várja a FED részéről a kamatemelések mértékét. Míg a múlt héten még a piac 44 %-a vélte úgy, hogy az 500-525-ös szintre fogunk csak eljutni, jelenleg mindössze 28% gondolja ezt. Év közepéig még magasabb kamatokat vár a piac. A feldolgozóipar gyenge teljesítménye óvatosságra intheti a FED-et, ugyanakkor a munkaerőpiac feszített helyzete késleltetheti a kamatemelések csökkentését.

A várakozások szerint tehát az infláció tartós lesz, de remélhetőleg az év második felétől már sokkal biztatóbb híreket fogunk kapni a munkaerőpiacról és ezen keresztül az inflációról is. A csúcson mindenesetre túl vagyunk és elkezdtünk visszafelé jönni, most a lassú visszarendeződés időszaka következik.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.


12% Bank Express 2023/03 EUR certifikát

Mibe érdemes fektetni hektikus időkben? Az elemzők válasza erre a kérdésre nagyon egyszerű és egyértelmű. A magasabb kamatok el fognak kísérni minket. Túl korai lenne trendfordulóra fogadni, a növekedés-orientált részvények ebben az évben sem fognak túl jó teljesíteni. A nyertesek között a bankszektor szerepel. A 12% Bank Express 2023/03 EUR certifikát futamideje 3 év, de úgy van felépítve, hogy a futamideje akár első év után és onnantól fel évente idő előtt felmondható úgy, hogy az éves 12%-os kuponlehetőség megmaradjon. A jegyzés 2023. március 17-ig tart.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés