5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – Beschenbacher Kornél

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. szakértőit kérdezzük, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Beschenbacher Kornél, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára válaszol, akiről érdemes tudni, hogy korát meghazudtolóan magas szakmaisággal, szorgalommal és ügyfélorientált gondolkodással segíti nap mint nap ügyfeleit a befektetések világában.


1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Érdemes ennél a pontnál megvizsgálni a pénzügyi mintázatainkat, céljainkat és igényeinket, és célszerű több részre bontani a kérdést. Mi az, amit már régen el kellett volna kezdenem, de nem tettem meg idáig? Emellett ajánlott követni a bevételeink és a kiadásaink alakulását rövid, közepes, illetve hosszú távon is (gondolok itt a folyamatos költségnaplóra vagy a hirtelen, úgynevezett impulzus-vásárlások elkerülésére). Erre egy érdekes tippel is tudok szolgálni. Ha valamilyen terméket vagy szolgáltatást meglátunk, lehetőleg várjunk a megvásárlásával 3-5 napot. Megdöbbentő felismerésben lesz részünk: a vásárlások közel 65 százaléka csak azért történik, mert az adott pillanatban valamilyen érzelmi döntést hozunk.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Tiszteljük és becsüljük meg az emberi kapcsolatainkat! Ez az igazi mozgatórugója az én munkámnak is. Fontos az is, hogy aki befektetné a vagyonát, olyan emberre hallgasson, aki nem csak elméletben „oktatja”, de a gyakorlatban is érti a befektetések világát. Kezdetben elegendő lehet egy alacsonyabb kockázatú, kisebb hozampotenciállal rendelkező befektetést választani – bármennyire is vonzók, nem érdemes irreálisan magas hozamokat és könnyű meggazdagodást ígérő lehetőségeket kergetni.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

A jelenlegi makrogazdasági környezetben a hosszú lejáratú állampapírok kiemelkedő hozampotenciállal rendelkeznek. Ezek mellett – jóval kisebb részben – kedvelem a spekulatív részvényeket is. Azonban mindenki számára van egy igen fontos tanácsom, ami nem más, mint a diverzifikáció: a kockázatok megosztásával kedvezőbben jöhetünk ki a váratlan piaci szituációkból. Egy megfelelően diverzifikált portfólió hozamával középtávon már nagyon elégedettek lehetünk.

Beschenbacher Kornél

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Ami leginkább hiányzik az emberek többségéből, az a cselekvés. A pénzügyek terén egyértelműek a szempontok. Első körben legyen akkora megtakarításunk, amely kitart legalább fél-egy évig, hogy a vészterhes időkben se legyen kérdés a napi megélhetés. Másodsorban pedig, kezdjünk el időben gondoskodni a nyugdíjas évekről. Nyilván sokak számára ez még igazán távoli, azonban nem szabad sokáig tétovázni.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Sokan alábecsülik a pénz jelentőségét és szerepét, pedig megfelelő mennyiségű pénz nélkül hiányérzetünk keletkezik. Ezért becsülni kell a pénzünk értékét, hogy az életünket támogassa, és ne megkeserítse a személyes anyagi helyzetünk. A pénzügyi edukáció fontosabb, mint gondolnánk. Nem szabad szégyenkezni amiatt, ha valamit nem tudunk, hiszen ha ebből adódóan meggondolatlanul cselekszünk, annak akár évekig is viselhetjük a terheit. A legfontosabb, hogy soha sincs késő fejlődni és az adott témában megfelelően tájékozódni – ne féljünk tanácsot kérni olyan szakemberektől, akik már tapasztaltabbak a témában!

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Azt gondolom, hogy nem feltétlenül a miérteket kell keresnünk életünk minden egyes pontján, hanem megfelelő tervezés és előkészítés után profi segítség igénybevételével bele kell vágni és megvalósítani mindazt, amiről sokan csak álmodnak: elérni a pénzügyi függetlenséget.

Szeretne új szintre lépni a befektetései terén?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Beschenbacher Kornél
privátbankár

mobil: +36 20 232 9776
e-mail: 

Linkedin profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés