Csodálatos Hetek: nem csak a részvényeik, a kötvényeik is attraktívak — 30%-os hozampotenciál sem lehetetlen

Akik követik a részvénypiaci híreket, jól tudják, hogy tavaly a Csodálatos Hetek néven ismert big tech részvénycsoport dominálta az amerikai piacot: az S&P 500 teljes piaci kapitalizációjának nagyjából 30 százalékát adó Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Meta Platforms, Nvidia és Tesla árfolyama átlagosan 75 százalékkal emelkedett 2023-ban. A többségük ráadásul az idei év első hét hónapjában is folytatta a ralit — a Tesla kivételével az összes papír legalább 7-8 százalékkal emelkedett, ráadásul az Nvidia árfolyama 116,4 százalékkal került feljebb augusztus elejéig.

Sok befektető azonban a jelenlegi helyzetben már túlzottan kockázatosnak tartja a részvénypiacokat, ezért mérsékeltebb kockázatú eszközöket keres. Nemzetközi kötvénypiaci szakértőként az SPB Befektetési Zrt. megvizsgálta a Csodálatos Hetek kötvényeit, így most kiderül, mit kínálnak ezek a befektetők számára.

Kettős adóztatás — megéri még egyáltalán amerikai papírokat venni?

Az amerikai kibocsátású értékpapírok kapcsán a befektetők egyik első gondolata az szokott lenni, hogy a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény eltörlése miatt 2024. január 1. óta igen magas lett az az adóteher, ami például az amerikai kötvények kamatára is vonatkozik. Éppen ezért sok hazai befektető vagy elkerüli, vagy pedig összetett termékeken keresztül vásárolja meg az amerikai papírokat. Pedig az egyedi részvény- vagy kötvénybefektetések nem ráfizetésesek, ha a plusz adóterhet például az árfolyamnyereség kompenzálja. Márpedig ez utóbbi elég vaskos manapság a Csodálatos Hetek esetében…

Na de érdemes a Csodálatos Hetek kötvényeibe fektetni? Nézzük a tényeket! Az alábbi cikkben a kisbefektetők számára is elérhető kötvényeket mutatjuk be — már ahol vannak ilyenek.

Alphabet

A Google anyavállalata, az Alphabet hét kötvénnyel rendelkezik, amelyek nagy részét 2020-ban bocsátotta ki, a versenytársakhoz képest alacsonyabb kamatozással. Érdemes kiemelni a 2060-ban lejáró, 2,25 százalékos kamatozású kötvényt, amely jelenleg 59 százalékos árfolyamszinten elérhető. Az árfolyam-prognózis kapcsán ki kell emelni, hogy nagy a bizonytalanság a kamatpályát illetően, kérdéses, hogyan alakul az infláció és a munkaerőpiac. A hozampotenciálja 25-30 körül is alakulhat hároméves távon.

Amazon

A kötvényeket nem kizárólag a kamat, hanem az árfolyam oldali potenciáljuk miatt is vásároljuk. Jó példa erre az Amazon 4,25 százalékos kamatozású kötvénye is. A kibocsátó hitelképessége kiemelkedő, AA minősítéssel rendelkezik. Az Amazon hozampotenciálja a magas durációnak is köszönhetően 30 százalék felett van dollár alapon. Természetesen ehhez szükség lesz a FED kamatcsökkentéseire és a kedvező piaci hangulatra is.

Meta Platforms

A Meta az első kötvénykibocsátásával 10 milliárd dollárt gyűjtött össze 2022-ben, és több jó kötvénye is elérhető a másodpiacon. A likviditási szempontokat is mérlegelve az egyik legjobb alternatíva a 3,85 százalékos kamatozású, 2032-ben lejáró kötvénye, mely 96 százalék körüli árfolyamszinten vásárolható meg. A hosszabb lejáratú, magasabb árfolyam-növekedési lehetőségekkel rendelkező értékpapírokat kedvelőknek pedig az 5,75 százalékos kamatozású, 5,5 százalékos lejárati hozam mellett megvásárolható kötvény lehet megfelelő.

Microsoft

A Csodálatos Hetek közül a Microsoft bocsátotta ki a legtöbb kötvényt. Ezek hozamai javarészt 4-5 százalék körül alakulnak, a hitelminősítésük pedig még az amerikai államkötvényekénél is jobb, AAA besorolású.

Nvidia

Az Nvidia többféle lejáratú és kamatozású kötvényt is kibocsátott, ezek közül a 2050-ben lejáró, 3,50 százalékos kamatozású papírt emelnénk ki, mely 5 százalék körüli hozam mellett, 80 százalékos árfolyamszint körül vásárolható meg. Azoknak, akik inkább a rövidebb lejáratú kötvényeket részesítik előnyben, a 2026-os vagy a 2028-as lejáratú kötvények lehetnek jó alternatívák. A cég AA- hitelminősítéssel rendelkezik.

De mi van, ha valaki nem akar egyedi kötvényekbe fektetni?

Azon befektetők számára, akik nem érzik komfortosan magukat az egyedi kötvények világában, vagy az adójukat a legjobban optimalizálnák, érdemes lehet egy összetett ETF-en keresztül megvásárolni az amerikai vállalati kötvények piacát, az iShares USD Corp Bond UCITS ETF segítségével.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés