SPB: Az Eurozónában továbbra is a szolgáltatóipar teljesítménye a meghatározó a feldolgozóiparral szemben

A kínai központi vezetés kamatcsökkentésekkel igyekszik támogatni a gazdaságot az 5%-os növekedési cél elérése érdekében. Németországban a fogyasztói bizalom kedvezőbben alakult a várakozásoknál, az üzleti klíma esetében azonban inkább visszaesés tapasztalható. A Composite PMI adat elmaradt a várakozásoktól, továbbra is a szolgáltatóipar jelenti a húzóerőt, mind Németország, mind az Eurozóna tekintetében. Az U.S. S&P Global Composite PMI ezzel szemben rendkívül jó teljesítményt mutat, amely elsősorban a szolgáltatóipar stabil pozitív állapotának köszönhető. Az amerikai ingatlanpiac helyzete, valamint a tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya már közel sem ennyire kedvező, azonban az USA GDP ezzel együtt is szép növekedést tudott mutatni. A PCE Price Index a várakozásoknak megfelelően alakult, a FED kamatpolitikájában nem várható jelentős változás, amelyet a piaci előrejelzések is alátámasztanak. A többség továbbra is szeptemberre teszi az első kamatcsökkentés időpontját. Az olaj árfolyama várhatóan nem mozdul el jelentősen a jelenlegi, 76-78 USD/hordó szintről a közeljövőben. Markáns jen erősödés történt az USD/JPY árfolyamban a Japán Központi Bank kamatpolitikájának köszönhetően, mellyel a belső fogyasztás ösztönzése a cél.

Kínában a központi vezetés gazdaság-élénkítő lépésekkel igyekszik megtámogatni a kitűzött, 5%-os növekedési célt. Ennek aktuális eleme most, hogy kamatcsökkentés hajtottak végre, amely nem érte meglepetésként az elemzőket, viszont némi fellélegzést hozott a kínai piacot illetően. Amennyiben ezzel együtt sem sikerül elérni az 5%-ot, feltehetően további lépések várhatóak a Kínai Központi Bank részéről. A legnagyobb problémát továbbra is az ingatlanpiaci helyzet jelenti, valamint a helyi önkormányzatok rendkívül magas hitelállománya.

németországi GfK Consumer Climate adat némileg kedvezőbben alakult a várakozásoknál. Úgy tűnik, hogy az infláció csökkenése, valamint a bérek emelkedése pozitívan hat a fogyasztók jövőképére, így nő a vásárlási kedv. Az Európa-bajnokság szintén hozzájárult a fogyasztói hangulat javulásához.

A vállalkozói IFO Business Climate Index esetében már közel sem ilyen pozitív a helyzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy az üzleti klíma Q3-ra sem fog jelentősen változni. Az ipari megrendelés-állomány rendkívül gyenge, a raktárkészletek magasak, és a vállalatok jelenleg nem szívesen fektetnek be innovációs céllal. Egyre nagyobb mértékűek az elbocsátások. Az index régóta hullámzást mutat, most épp leszálló ívben van, így további visszaesés van kilátásban a közeljövőben.

A német Composite PMI adat gyengébb lett a várakozásoknál, azzal együtt is, hogy visszaesésre számított a piac. Az index értékét döntően a privát szektor üzleti aktivitásának visszaesése befolyásolja negatívan. A feldolgozóipar továbbra sem tud lábra állni, a fejlődési üteme kezd lassulni, ami aggasztó a jövőképet tekintve. Mindazonáltal nincs ok pánikra, a DAX szilárdan tartja magát.

Ugyanitt a feldolgozóipari PMI értéke mindössze 42,6 lett, szemben 44,1-es várakozással. Az elmúlt 9 hónap a legnagyobb mértékű visszaesését láthatjuk az indexben.

szolgáltatóipari PMI ezzel szemben továbbra is szépen húz, — 50-es szint felett járunk — de elkezdődött a lassulás, a vállalkozói pesszimizmus enyhén növekedett. A piac bízik abban, hogy a lendület kitart, de a korábban húzóerőnek számító feldolgozóipar teljesítménye nagyon hiányzik az összképből.

Az Eurozóna tekintetében hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, mint Németország esetén. A Composite PMI 50,1-es értékével csökkenést mutat az előző időszakhoz képest. Szintén a szolgáltató szektor teljesítménye a meghatározó, a feldolgozóipar kezd erodálódni. Ez a kettősség jellemzi az Eurozónát is.

Az amerikai S&P Global Composite PMI ezzel szemben két éves legjobb formáját mutatja, amely elsősorban a jó ütemben csökkenő inflációnak köszönhető. Bár a feldolgozóipari visszaesés mértéke aggasztó, a szolgáltatóipar rendkívül jól teljesít. Hasonló kettősséget láthatunk, mint Európa esetében, viszont a szolgáltatóipar helyzete itt lényegesen stabilabb.

Az amerikai ingatlanpiacon az új lakáseladások száma 7 hónapja a legalacsonyabb szinten áll, és nem is várható lényegi változás a közeljövőben. Az existing home sales adat hasonlóan gyengén alakul. A magas vételárak, valamint a jelzáloghitelek magas szintje nem teszi lehetővé a pozitív teljesítményt.

tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya igen jelentős visszaesést mutat, elsősorban a közlekedési eszközök területén tapasztalható masszív csökkenésnek köszönhetően.

Ettől függetlenül a GDP szép növekedést tudott mutatni, értéke a 2%-os előrejelzéssel szemben 2,8% lett. Az infláció csökkenése növeli a fogyasztási hajlandóságot, illetve kormányzati költések is támogatják a gazdaság teljesítményét. A raktárkészlet jó ütemben épül fel. Az ingatlanpiaci teljesítményben viszont egyelőre nem várható pozitív változás.

munkaerőpiac helyzete továbbra is feszült, drámai változás nem tapasztalható e tekintetben.

PCE Price Index hozta az előrejelzéseket, nem történt jelentős változás. Elsősorban a magas lakhatási költségeknek köszönhető, hogy az index értéke egy ideje már nem tud tovább csökkenni. A szeptemberi kamatcsökkentés szempontjából azonban a jelenlegi állapot is kedvező, a FED kamatpolitikája várhatóan nem fog változni.

FED kamatvárakozások tekintetében enyhe mértékben, 94%-ról 88%-ra csökkent a szeptemberi első kamatcsökkentést várók aránya, de ennek nincs komoly jelentősége, továbbra is ez maradt a többségi vélemény. A decemberi kamatvágásra vonatkozóan 9-10%-kal ugrott vissza a várakozás, de továbbra is az látszik, hogy az idei évre legalább egy kamatvágást szinte biztosra vesz a piac.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamszintje szépen visszajött a 4,20-as szintekre, és a dollár is kisimult állapotot mutat most, nagy viharok nem tapasztalhatóak.

A Michigani Egyetem által készített fogyasztói bizalmi index értékében ugyan tapasztalható némi visszaesés, de összességében inkább emelkedő tendenciát mutat hosszú távon. A fogyasztók bizalma növekedhet a következő 2-3 hónapban, ami pozitív jövőképet adhat a tőzsdei befektetők számára is.

Az olajpiac kereskedelmi tartalékai nem változtak jelentősen. Jelenleg Kína a legnagyobb olajimportőr, így meghatározó a piacon az ország gazdasági állapota. Az elmúlt héten a 76-78 közötti árfolyam szintek domináltak, és ebből a sávból egyelőre nem várható jelentős elmozdulás.

Ezzel szemben az USD-JPY árfolyamban igen markáns jen erősödés történt. A japán infláció mértéke évtizedek óta az egyik legmagasabb szintet mutatja, ami az ország gazdasági teljesítményére is ráül. A Japán Központi Bank a kamatemelés mellett döntött, azzal a céllal, hogy a jen vásárlóerejének növelésén keresztül ösztönözzék a belső fogyasztást. Ez a lépés kedvezőtlenül érintheti a japán export orientációjú vállalatokat, ezzel párhuzamosan az import, illetve a retail szektor erősödése várható.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés