Ezeket a külföldi állampapírokat veszik most a gazdagok – van, amelyik 50%-os árfolyam-potenciált kínál

A kötvénybefektetések világában egy dolog biztosnak látszik: az elmúlt évtizedben – a mostanin kívül – nem volt olyan időszak, amikor a jó hitelminősítéssel bíró kötvényeket ilyen olcsón (jó hozammal) lehetett megvásárolni. De melyek most a kedvelt papírok a privátbanki ügyfelek körében?

Az SPB Befektetési Zrt. ügyfelei körében mindig is domináltak a devizás befektetések, azok között is felülsúlyozottak manapság a dolláros instrumentumok. Ráadásul a forint jelenlegi gyengülése miatt is érdemes lehet a devizás befektetések arányát növelni.

A várható európai kamattrend a hosszú lejáratú kötvényeknek kedvez, mivel az alacsonyabb kamatlábak a kötvényárfolyamok növekedéséhez vezethetnek. A távolabbi lejáratú állampapírok esetében fontos megjegyezni azonban, hogy ezeket sem szükséges lejáratig tartani, ugyanis a megfelelő likviditással rendelkező papírok a futamidő alatt az aktuális piaci árfolyamukon bármikor értékesíthetők.

A kötvények közül az SPB manapság elsősorban a jó minősítésű, likvid másodpiaccal rendelkező állampapírokban lát fantáziát, amelyek között tőlünk keletre és nyugatra egyaránt találhatunk jó befektetési lehetőségeket.

Milyen kötvényekbe fektetnek a privátbanki ügyfelek?

A privátbanki ügyfelek egyik kedvence a román állampapírpiac. A szomszédos ország tőkepiaca komoly fejlődésben van, emellett az ország energetikailag egyre jobban függetlenedik, és felminősítés is várható Románia esetében. Keleti szomszédunknál a dolláros befektetést keresők körében népszerű most a 2033-as lejáratú állampapír, mely 7 százalék feletti kuponnal, 6,5 százalékos évesített lejárati hozammal elérhető. Az ennél hosszabb lejáratú kötvényekben gondolkodó befektetők pedig választhatják például a 2051-ben vagy 2053-ban lejáró papírokat, melyek amerikai dollárban közel 7 százalékos évesített hozamot kínálnak.

Tőlünk északabbra, az A- minősítésű lengyel piacon a 2054-es lejáratú államkötvény biztosít dollárban 5 százalék feletti éves hozamot – hívják fel a figyelmet az SPB kötvénypiaci szakértői.

Az SPB ügyfeleinek másik kedvence az osztrák piac, ahol a 100 éves futamidejű, 2120-ban lejáró állampapír névérték felett, 140 százalékos árfolyamon is forgott a másodpiacon, az Európai Központi Bank kamatemeléseinek hatására viszont jelenleg a névértéke 40-45 százalékán elérhető. Itt nem elsősorban a 0,85 százalékos kamat lehet vonzó a befektetőknek, hanem a jövőbeni árfolyam-potenciál, amely kedvező piaci környezetben akár 50-70 százalék is lehet. Az osztrák állampapír ráadásul 1000/1000 eurós kereskedési mennyisége miatt a kisbefektetők által is keresett.

Jelentős árfolyam-potenciállal rendelkezik a 0,65 százalékos kamatozású, 2071-es lejáratú belga államkötvény is, mely jelenleg 45-50 százalékos árfolyamszintek körül kereskedhető a másodpiacon. Külön kiemelendő, hogy az AA- hitelminősítésű papír kereskedési mennyisége 0,01 euró/0,01 euró.

A francia államkötvényeknél szintén a hosszabb futamidőt követi az SPB, ott a 2060-as lejáratú, 4 százalékos kuponnal rendelkező állampapír az ügyfelek egyik kedvence. Ez névérték felett forog, 3,90 százalék körüli évesített hozammal elérhető. Ráadásul, ha folytatódik az EKB kamatcsökkentése, akkor egy éven belül akár 30-40 százalékos árfolyam-emelkedést is produkálhat a papír, amely egyébként már eddig is 8-10 százalékkal értékelődött fel. A francia kötvénypiacról érdemes még megemlíteni a France (GOVT OF) FRTR 0,5% 05/25/72 államkötvényt, mely jelenleg a névértéke 40 százaléka alatt kereskedhető. Árfolyamoldali hozampotenciálja kiemelkedő a hosszú lejáratának és a nagyon likvid másodpiaci kereskedésének köszönhetően. A kötvény 2-3 éves távon akár 50 százalék feletti hozampotenciállal is rendelkezik, ami miatt ugyancsak kedvelt a kisbefektetők körében.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés