SPB: Végéhez közelíthet a német gazdaság mélyrepülése

Az Eurozónát illetően a Composite PMI index értéke igen kedvezően alakult, és úgy tűnik, hogy a német gazdaság is kezd kilábalni a legnehezebb időszakából. A piac júniusra várja az első kamatcsökkentést az ECB részéről. Jelentős mértékben felülmúlta a várakozásokat az amerikai Composite PMI adat, a piac részéről azonban fokozott óvatosság tapasztalható az inflációt illető bizonytalan kilátások kapcsán. Az elemzők 3,5%-os USA GDP növekedést prognosztizálnak, a pontos adat a jövő héten érkezik majd. Az olajpiacot várhatóan továbbra is a keresleti oldal árfelhajtó hatása fogja meghatározni, így akár a jelenlegi 78-as árfolyamnál magasabb értékeket is elérhet a hordónkénti ár. A piac jelentős része nem vár változást a szeptemberi FED kamatdöntési üléstől, és folyamatosan csökken annak az álláspontnak a támogatottsága, hogy az idei évben elmozdulunk az 525-550 sávból. 4,5%-ra ugrott fel a 10 éves amerikai államkötvények hozamgörbéje, ezzel a remények szerint a hozamszint elérte a tetőpontját, ahonnan megkezdődhet majd a csökkenés.

A német GDP adat alapján úgy tűnik, hogy az ország gazdasága a legnehezebb időszakán túl van. A piaci vélekedés szerint a kilátástalanság az első negyedév után kezd enyhülni, az elemzői hangulat jelentősen optimistábbá vált. Az előző időszakra vonatkozó adat éves viszonylatban -0,2% volt, amely az előrejelzéseknek megfelelően ezen a szinten is maradt. A jelenlegi görbe ugyan még nem mutat semmi konkrétumot, de olyan állapotot sugall, hogy az idei év jól alakulhat Németország számára. Az adatok mögé tekintve két fontos dolgot láthatunk. Egyrészt a tavalyi GDP -0,2%-os, előzetes megközelítés alapján megadott értékét levitték -0,5%-ra, így optikailag kedvezőbb, a várakozásokat meghaladó képet tudott mutatni a mostani adat. Másrészt az építőipar teljesítménye jelentős mértékben megugrott, 2,7%-kal magasabbra került, mint korábban. Az enyhe télnek köszönhetően az építkezések nem torpantak meg az időjárás miatt, illetve jelenleg nagy mértékű, állami finanszírozású hadiipari beruházások indultak el a szektorban. Mindemellett az export tevékenység is jól alakult az elmúlt időszakban Németország számára. Összességében a piac számára tehát a mostani, -0,2%-os GDP eredmény pozitívnak tekinthető.

Az Eurozóna Composite PMI-index értéke mind az előző időszakhoz, mind a várakozásokhoz képest jó lett, a szolgáltató-, illetve feldolgozóipari szektor egyaránt szép teljesítményt mutatott a régióban. Bár Franciaország versenyképességi szempontból kedvezőbb helyzetben van, mint Németország, az aktuális adatok a német gazdaságról mutatnak optikailag pozitívabb képet. Ez nem jelenti azonban azt, hogy Franciaország látványosan nehéz helyzetbe került volna, inkább arról van szó, hogy az eddigi rendkívül gyenge német teljesítményhez képest egy enyhébb elmozdulás is markánsabb színben tűnik fel. Az Eurozónát illetően tehát várhatóan optimista megközelítést kapunk majd az elemzők részéről, és a jelen adatok alapján nem látszik semmilyen akadálya annak, hogy a júniusi időszakban megtörténhessen az első kamatcsökkentés az ECB részéről.

Az USA Composite PMI adat meglepte a piaci résztvevőket: az előző időszak 51,3-mas értékéhez képest 54,4-es adatot kaptunk, amely jelentősen felülmúlja az 51,1-es várakozásokat. Ezzel az eredménnyel az index két éves csúcsra ugrott, és ehhez a legnagyobb mértékben a szolgáltatóipari szektor szárnyalása járult hozzá. Ami viszont aggasztó lehet a későbbiekre nézve, hogy érzékelhető alapanyagár-emelkedés van a rendszerben, amely emelkedő PPI, illetve CPI tendenciát generálhat a közeljövőben. Ez némileg nyomasztja a piacot, és jelentősen visszavetette a kockázatvállalási kedvet, Risk-Off üzemmód kezdődött. Az index kedvező alakulásának olvasata tehát kettős: egyrészt az amerikai gazdaság stabilitását mutatja, másrészről viszont még fokozottabb óvatosság lesz érzékelhető a befektetők részéről.

A tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya 0,7% -ot mutat, tehát nem esett olyan mértékben vissza, mint az előrejelzések alapján vártuk. Az látható, hogy a vállalkozások intenzíven szerzik be az álló eszközöket, és a megrendelés-állomány hónapról-hónapra növekszik a várakozásokhoz képest, és viszonylag stabilnak tekinthető jelenleg.

A jövő heti GDP adatot megelőzően érdemes egy pillantást vetni az Atlanta GDPNow adatra, amely alapján 3,5%-os GDP növekedésre számíthatunk az USA-t illetően.

Az olajpiac tekintetében messze meghaladta a várakozásokat az inventory-k állapota. Az olaj hordónkénti árfolyama heti viszonylatban csökkenő pályára állt. A piac a júniusi OPEC+ találkozóra figyel, mivel az eredeti terv szerint június végéig szólt a kínálat drasztikus csökkentése 2,2 millió hordó/nap mennyiségre. Egyelőre azonban nincs arra utaló jel, hogy ez megváltozna, így várhatóan a továbbiakban is inkább keresleti piacról beszélhetünk majd. Az árfolyam jelenleg 78 környékén van, de a következő időszakban a keresleti oldali árfelhajtásnak köszönhetően valószínűleg ennél magasabb árakat láthatunk majd.

A FED kamatvárakozások tekintetében a piac fele nem vár semmilyen változást szeptemberre. A friss adatok — elsősorban a PMI-index — tovább erősítették azt az álláspontot, hogy szeptemberben még a jelenlegi, 525-550-es sávban maradunk. A legoptimistább becslések is legfeljebb 25 bázispontos csökkentést jósolnak decemberre, a piac jelentős része azonban még ezt sem tartja valószínűnek. Úgy tűnik, a FED várakozó állásponton van, és a kommunikációjában is ezt az óvatos hozzáállást követi. Az alapanyagok terén számos helyen kapacitási problémák állnak fenn, amely jelentősen megnehezítheti a termelést. Ennek akár az inflációra nézve is kedvezőtlen hatása lehet a későbbiekben.

A 10 éves amerikai államkötvények hozamgörbéje 4,5%-ra ugrott fel, a kérdés, hogy ezzel elérte a plafont vagy jöhetnek még kellemetlen meglepetések.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés