Mibe fektet egy bankár? Kalapos Csaba private banking igazgató válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról 

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Kalapos Csabát, az SPB Befektetési Zrt. private banking igazgatóját kérdeztük. Csaba 17 éve dolgozik az SPB-nél, ez az eddigi első és egyetlen munkahelye, amelynél végigjárva a céges ranglétrát, mára üzletág igazgatóként a privát bankárok napi munkáját irányítja. 38 éves, 9 éve nős és 2 csodás gyermek édesapja.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?
Első lépésként azt érdemes felmérnünk, hogy mely szakaszában is járunk az életünknek. Véleményem szerint fontos, hogy meghatározzunk magunknak nehezen, de nem irreálisan elérhető célokat rövid, közép- és hosszú távra. Ha pedig ez meg van és tudjuk, hogy hova is szeretnénk eljutni 1-5-10 év múlva, akkor elkezdhetjük ehhez alakítani a pénzügyeinket is, megtalálni a különböző céljaink elérésében támogató pénzügyi eszközöket.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?
Nem is feltétlenül egy tanácsot, inkább egy idézetet emelnék ki egy általam nagyra becsült tőzsdei spekulánstól, André Kostolany-tól, amelyet a pályafutásom elején hallottam és az elmúlt 15 év során helytállónak bizonyult.

„Az elemző gondolkodik, a tőzsde irányít.”

Véleményem szerint egy rendkívül rövid, de annál lényegre törőbb mondat, amely tökéletesen jellemzi a tőkepiac működését. Elemezhetünk technikai vagy fundamentális eszközökkel, lehetünk bármennyire is okosak, mindig a tőzsde mondja ki a végső szót, a piac a főszereplő. Ne a saját elképzeléseink vagy berögzült szokásaink, hanem a tőzsde alakulása határozza meg a gondolatainkat.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?
A saját befektetéseimnél jó néhány éve már egyértelműen a nem forintos befektetéseket részesítem előnyben. Ennek részben a szélesebb befektetési paletta, részben pedig az attraktívabb elérhető hozam az oka, valamint a forint elmúlt években látott folyamatos leértékelődésével szemben is megvédem a pénzem. Ebben természetesen van több különböző típusú értékpapír is. A tőkém azon részét, amellyel valamilyen rövid távú célt kívánok megvalósítani, leginkább államkötvények és kiszámíthatóbb vállalati kötvények alkotják. A befektetéseim egy kis részével ugyanakkor merek nagyobb kockázatot is vállalni. A hosszabb távú céljaim eléréséhez egyedi részvényekbe is szívesen fektetek. Ennél kockázatosabb ügyleteket viszont egyáltalán nem kötök. Úgy gondolom, hogy bőven lehet érdekes befektetési story-kat találni a megbízható nagyvállalatok részvényeiben is. Így, ha ezen eszközökkel is el tudunk érni kétszámjegyű hozamot, meglátásom szerint nem érdemes ettől magasabb kockázatokat vállalni magán befektetőként.

Kalapos Csaba

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?
Számomra ez azt jelenti, hogy a céljaim eléréséhez megpróbálom kiválasztani a legoptimálisabb befektetési eszközöket egy manapság már rendkívül széles pénzügyi palettáról. Az öngondoskodás tekintetében fontos célom volt a saját ingatlanba költözés, de itt említhetném meg a gyermekem jövőjéről, minőségi taníttatásáról történő gondoskodást is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?
Visszaidézve a saját gyerekkoromat, sokkal jobb lett volna, ha már egészen fiatalon, akár az általános iskolától kezdve többet tanulhattunk volna a pénzről. Nem lehet elég korán elkezdeni a tudatosságra nevelést a pénzügyeink tekintetében sem. Ha csak havi pár ezer forintot is, de már az aktív pályánk elején is kezdjünk el takarékoskodni és befektetni, mert ha mi nem gondoskodunk a saját jövőnkről, akkor azt senki más nem fogja helyettünk megtenni.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?
Ha van akár csak egy kisebb megtakarításunk is, véleményem szerint nem csak, hogy érdemes, hanem szükségszerű is annak a befektetése. Otthon a párnacihában lévő vagy a bankszámlánkon csücsülő pénz a mostani inflációs környezetben folyamatosan értéktelenedik és csak „ellenünk dolgozik”.

Továbbá, ha befektetjük a spórolt pénzünket legalább egy kiszámíthatóbb hozamú, kis kockázatú állampapírba is, akkor kevésbé vagyunk hajlamosak „elszórni” a pénzünket mindenféle felesleges dologra.

 

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Kalapos Csaba
private banking igazgató

m: +36 20 466 9845

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés