Három kötvény, amivel 10% feletti hozam is elérhető – devizában

Az SPB Befektetési Zrt. tapasztalatai szerint 2023-ban a kötvények voltak a legjobban teljesítő portfólióelemek: főként ezeknek köszönhetően tavaly átlagosan 8 százalék körüli hozamot értek el az ügyfelek – méghozzá dollárban és euróban. Jó hír a befektetőknek, hogy ez a trend idén is folytatódhat. De melyek most a legígéretesebb kötvénybefektetések?

A kötvényekről szóló legutóbbi cikkünk szerint a befektetőknek idén ajánlott konzervatívabb stratégiát követniük, és akár 80-20 százalékos arányban is felülsúlyozniuk a kötvényeket a részvényekkel szemben. Mivel az ügyfelek elsősorban a devizás kötvényeket keresik, ezért előző cikkünkben az euróban és dollárban denominált külföldi állampapírokat vettük górcső alá. Most pedig nézzük a legattraktívabb eurós és dolláros vállalati kötvényeket!

Érdemes devizában (is) gondolkodni!

Az idei évben sem ajánlott tehát csak forintos denominációban gondolkodni, sőt, 2024-ben nyerő stratégia lehet a portfóliók többségét dolláros vagy eurós eszközökben tartani. Bár amióta a Magyarország és az Egyesült Államok között kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnt, sok befektető elzárkózik a dolláros értékpapíroktól, azonban számukra is van megoldás: 2024-től javasolt olyan kötvényeket beépíteni a portfóliókba, amelyek kamatkifizetésére nem vonatkozik a 30 százalékos adó. Ilyenek a nem amerikai kibocsátású értékpapírok, amelyek között szép számmal vannak dolláros papírok is.

Ez most az ügyfelek 3 kedvenc dolláros és eurós vállalati kötvénye

  1. Az eurós kötvények közül érdemes kiemelni a Hollandia második legnagyobb bankcsoportjának számító Rabobank 6,5 százalékos kamatozású értékpapírját, amely tavaly 10 százalék feletti árfolyam-emelkedést produkált, és bőven benne van a papírban egy 15-20 százalékos árfolyam-potenciál. A Rabobank a tavalyi európai bankválság közepette is megőrizte stabilitását, így a bankpapír az SPB szakértői szerint hosszabb távon is jó lehetőség a befektetők számára.
  1. A dolláros befektetésekben gondolkodó ügyfelek körében igen keresett az acéliparban tevékenykedő luxemburgi multinacionális vállalat, az Arcelormittal S.A. 2032-ben lejáró, 6,80 százalékos kamatot fizető kötvénye. Ez főleg azok számára kedvező célpont, akik a 10 éven belül lejáró kötvénybefektetéseket preferálják. A befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkező papír a kisbefektetők által is keresett, köszönhetően 2000/1000 dolláros kereskedési mennyiségének. Az Arcelormittal kötvénye a jelenlegi árfolyamszinteken 5,60 százalékos lejárati hozammal rendelkezik.
  1. Vonzó a manapság már a távközlési infrastruktúra és a felhőalapú megoldások terén érdekelt Nokia 6,625 százalékos kamatozással elérhető dollárkötvénye is, amely hosszú, 2039-es lejárata miatt árfolyamoldalon ugyan valamivel magasabb volatilitással rendelkezik, azonban árfolyamoldali hozampotenciálja akár 15-20 százalék is lehet. A névérték alatti kereskedhetősége miatt jelenleg 6,70 százalékos lejárati hozammal is megszerezhető a papír.
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés