SPB: Árfolyam-növekedésre számítunk az olajpiacon

Kína gazdaságát a kifejezett aggodalmak ellenére a viszonylagos stabilitás jellemzi. A belső kereslet tovább élénkült, a fogyasztás mértéke kielégítő, jelenleg elsősorban a kkv szektor vállalatainak teljesítménye mutat markáns erőt. A német infláció úgy tűnik, hogy elérte a minimum szintet, és enyhe emelkedést mutatott az előző időszakhoz képest, a helyzet kiegyenlített. Az USA infláció, illetve a munkaerőpiaci események igen kedvező képet mutattak az elmúlt időszakban, így ismét erősödött a piaci vélekedés, amely szerint még két kamatcsökkentés várható az idei év végéig. Ezzel szemben a FED a kommunikációjában mindössze egy kamatvágást helyezett kilátásba. Mind a német, mind az amerikai 10 éves államkötvények hozamgörbéi szépen ereszkednek, így indokolt lehet az optimizmus a kötvénypiacot illetően.

Kínából inflációs adat érkezett, amely enyhén rosszabb lett a várakozásokhoz képest. Éves összevetésben 0,3-mat kaptunk, amely jelen olvasat szerint a deflációs folyamatok erősödését vetítheti előre. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy komolyabb probléma Kína gazdaságát illetően jelenleg nem látható. A belső kereslet jelentősen élénkül, a fogyasztás szépen épül vissza. Feldolgozóipari oldalról tapasztalható némi visszaesés, amely az export teljesítményen is meglátszik. 9 havi mínuszra csökkent az átlagos megrendelések értéke, melynek fő oka, hogy az ún. „Big ticket”-ek nem érkeztek úgy, mint korábban. Ettől függetlenül viszont szép számban jönnek be a kisebb megrendelések, a kkv-k rendkívül jól teljesítenek.

A termelői árindex szintén kezd emelkedő trendbe fordulni a folyamatos esést követően, de továbbra is a negatív tartományban van. Az elemzők, tőkepiacok, befektetők, valamint bankárok további stimuláló intézkedésekre számítanak a központi vezetés részéről, de erre utaló jelek egyelőre nincsenek, inkább a kivárás jellemző. Összességében Kína tekintetében az látható, hogy járja a saját útját, a gazdasági teljesítménye kielégítő.

A legfrissebb német inflációs adat abszolút in-line. Enyhén növekedett az előző időszakhoz képest, amelynek hátterében az áll, hogy a közelmúltban kivezetésre került a német központi kormányzat részéről az a kedvező árú vonatjegy szolgáltatás, amely a Covid-időszak, illetve az infláció elleni küzdelem ellensúlyozására lett létrehozva. Ennek az intézkedésnek a hatását láthatjuk továbbra is enyhén megjelenni az infláció alakulásában. Az energia-, illetve élelmiszerárak viszont csökkentek, így kiegyenlítetté vált a helyzet, nem történt jelentős változás.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az inflációs pálya megérintette a minimum értéket, megtörtént az ún. „bottoming out”, ennél alacsonyabb szint tehát már nem várható, és nem is szükséges a rendszer szempontjából.

Az amerikai inflációs adat kedvezőbben alakult a várakozásokhoz képest, 3,4 volt az előző időszakban, ennyit is vártak az elemzők, végül 3,3-as adatot kaptunk. Alapvetően az inflációs kosárban két tényező hatása viaskodik egymással, az egyik oldalon az olcsó üzemanyag, a másik oldalon pedig a dráguló megélhetési, illetve lakhatási költségek alakítják az értékét. Jelenleg az látszik, hogy a kettő szépen kiegyenlíti egymást. A kormánynak a kettő közül elsősorban az üzemanyag-árakra van ráhatása.

Mivel az infláció kedvező képet mutat, és ezzel párhuzamosan a maginfláció is fokozatosan csökken, növekedett a piaci optimizmus a FED kamatcsökkentéseket illetően. Jelenleg úgy tűnik, hogy erősödött a vélekedés, mi szerint akár szeptemberben, és decemberben is történhet egy-egy kamatvágás.

A termelői árindex adat felülmúlta a várakozásokat, a 2,5-ös előrejelzés helyett mindössze 2,2-es értéket kaptunk, az előző időszak 2,3-as értékéhez képest, amely szintén a befektetői optimizmust erősítette. A tételt az energiaárak mérséklődő növekedése határozta meg.

A Core PPI adat hajszálnyival maradt el a várakozásoktól.

Úgy tűnik tehát, hogy szemben az Eurozónával, az USA infláció tekintetében még van tér a további csökkenésre.

A FED aktuális kamatdöntő ülésén érdemi változás nem történt, a várakozásnak megfelelően 550-es szinten maradt a kamatszint értéke. A kommunikáció a FED részéről viszont okozott némi meglepetést a piacon, mivel világossá tették az álláspontjukat, mi szerint a továbbiakban is tartósan magasabb kamatokra lehet szükség, így év végéig legfeljebb egyszeri, 25 bázispontos csökkentésre látnak esélyt. 2025-öt illetően pedig 5 kamatvágást helyeztek kilátásba. Így összességében 1,25%-kal alacsonyabb kamatszintet hozhatnak majd ezek a döntések. A bejelentés némileg lehűtötte a kedélyeket a piacon, az inflációs adatok nyomán feléledő optimizmus visszafogottabbá vált, a Risk-On üzemmód valamelyest fékeződött, ezt lehetett érezni a héten.

Kedvezően alakultak az amerikai munkaerőpiaci adatok, ezen belül is a munkanélküli segélyért folyamodók aránya. Bár ez az adat rendkívül nagy volatilitással bír, a markáns szám ismét megerősítette az optimista kamatcsökkentési várakozásokat, dacára a FED óvatos kommunikációjának. Jelenleg a piac 44%-a számít 475-500-as kamatszintre év végéig.

Az olajpiacot illetően valamelyest visszafogottabban, de továbbra is keresleti piacról beszélhetünk. A kínai gazdaság felvevő ereje a korábbiakhoz képest némileg csökkent. A kereskedelmi tartalékok a nyári növekvő keresletre reagálva jó ütemben nőnek. Mérséklődött ennek megfelelően az olaj hordónkénti árának emelkedése. Az USA-ban 2022 január óta most a legalacsonyabb az aktív olajkutak száma. Fundamentális oldalról erősebb olajár várható a következő időszakban.

Az inflációs, illetve munkaerőpiaci adatok szépen húzták lefelé a 10 éves amerikai államkötvény hozamait 4,50-es szintről 4,20-21-es szintekre dollár oldalon. Bár a FED kommunikációja hozott egy enyhe fordulatot, de ezt követően a bizalom ismét visszatért, ami szépen húzza lefelé a hozamgörbét.

A német 10 éves államkötvény féléves időszakot tekintve éles visszaesést mutat az Euro hozamokban is. Ez azt mutatja, hogy az Eurozóna egyes országainak belpolitikai problémái nem hatnak jelentős mértékben a bizalom alakulására. A kötvények iránt fennmaradt a kereslet, és egyre csökkenő hozamokat láthatunk, így a következő hónapokat illetően joggal lehetünk optimisták kötvény oldalon.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés