SPB: Komoly geopolitikai feszültség övezi az olajpiac alakulását

Bár a német ipari teljesítmény kedvezőbb képet mutat a vártnál, a versenyképesség folyamatos csökkenésének köszönhetően összességében komoly recessziós állapot alakult ki az országban. A CPI értéke a várakozásoknak megfelelően alakult, így megtörténhet a következő, 25 bázispontos kamatcsökkentés az ECB részéről. Enyhe emelkedést mutatnak az inflációs adatok az USA-ban, ennek ellenére a FED a novemberi kamatdöntő ülésen szinte biztosan véghez viszi az újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentést. Év végéig összesen 50 bázispontos csökkentést áraz a piac. A közelmúltbeli hurrikánok hatásai erősen érzékelhetőek mind a munkaerőpiaci adatokat, mind a fogyasztói bizalom alakulását tekintve, azonban továbbra is inkább az optimista hangulat a meghatározó. Az olajpiacon tartja magát a korábbi árszint, viszont a feszült geopolitikai helyzetnek köszönhetően a kockázati felár biztosan meg fog maradni.

A német gazdaság régóta nem mutatja az eredeti formáját, és egyelőre nincs a láthatáron erőteljes megoldás. A német ipar versenyképessége folyamatosan szorul vissza, a megrendelés-állomány rendkívül alacsony szinten áll. Az IFO Business Climate Index alapján a magánszférában vállalkozók várakozásaiban sem érződik a változás esélye. Nem képezi vita tárgyát, hogy Németország technikailag recesszióba süllyedt. Ennek látszólag ellentmondva a német ipari termelés teljesítménye valamelyest felülmúlta a várakozásokat, és látványos ugrást produkált. A markáns emelkedés hátterében elsősorban az autógyártás területén történt volumen-növekedés áll. Vélhetően a frissen bevezetett Európai Uniós vámszabályozási rendszerre várható kínai ellenlépés által kiváltott átmeneti felfutásról van szó, és a termelés a közeljövőben vissza fog esni a megszokott tartományba.

A német CPI értéke a várakozásoknak megfelelően 1,6% lett, így az ECB részéről szinte borítékolható a 25 bázispontos kamatcsökkentés a következő kamatdöntő ülésen. Kommunikációs zavar nem várható e tekintetben, a lépést az infláció mértéke és az európai gazdaság állapota egyaránt indokolttá teszi.

Megérkeztek az inflációs adatok az USA-ra vonatkozóan is. A 2,3%-os várakozásokhoz képest némileg magasabb értéket, 2,4%-ot kaptunk. A maginfláció viszont már második hónapja emelkedik, legutóbbi értéke 3,3% lett, szemben a várt 3,1%-kal. Az élelmiszerárak, illetve a mezőgazdasági termékek árszintje gyökeresen megváltozott az elmúlt időszakban, masszív emelkedő csatornába keveredtünk. 1%-kal növekedtek az élelmiszerek nagykereskedelmi árai, amely most már meglátszik a termelői inflációban is. A lakhatási költségek továbbra is magasak, emellett a szolgáltatások inflációja is masszívan kezd felfelé kanyarodni. A fenti hatások az energiaárak folyamatos csökkenése ellenére jelentősen beleszólnak az infláció alakulásába. A PPI értéke szintén enyhén magasabb lett a várakozásokhoz képest.

Mindazonáltal nem történt olyan változás a kommunikációban, amely megváltoztatná a vélekedést, miszerint a novemberi ülésen meg fog történni a 25 bp-os csökkentés a FED részéről. Az infláció mindenképpen olyan tényező, amivel számolni kell, így indokolt az óvatosság, de összességében nincs komoly probléma a CPI alakulását tekintve.

Masszív ugrás következett be az első munkanélküli segélyért folyamodó kérelmek számában. Az új kérelmek jelentős része a Helen, illetve Milton hurrikánok által érintett régiókból érkezett. Emellett a legnagyobb amerikai autóipari vállalatok komoly elbocsátásokat terveznek, amely szintén megváltoztatta a korábbi tendenciát. A fogyasztói vélekedések alapján egyelőre nincs jelentős probléma a munkaerőpiacon.

A Michigan fogyasztói bizalom adat sem tudott jó hírekkel szolgálni. 68,9-es értékével masszív visszaesést produkált a 70,8-as várakozáshoz képest. A hurrikán okozta pusztítás feltehetően itt is érezteti negatív hatásait.

Összességében tehát a munkaerőpiac erős, az infláció még itt van velünk, és egyértelmű, hogy a fogyasztói bizalom kisebb korrekciós szakaszba került. Komolyabb aggodalomra viszont egyelőre nincs ok.

Az olajtartalékok alakulása teljes mértékben egybevág a várakozásokkal, a szereplők a kereslet-kínálat kiegyensúlyozottságára törekednek. Maradtunk a korábbi 74-74,50 –es szinteken az olajárat illetően. Változatlanul keresleti piacról beszélhetünk, ahol a hiány mértéke a meghatározó. A geopolitikai helyzet továbbra is feszült, így a kockázati felár biztosan meg fog maradni az olajpiacon.

A november 7-ei FED kamatöntő ülésre egyértelműen 25 bázispontos kamatcsökkentés van beárazva a piac részéről. Decemberre szintén, így összességében 50 bázispontos kamatvágás várható év végéig.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés