30%-os hozamlehetőség 3 év alatt, méghozzá dollárban, ráadásul 100%-os tőkevédelemmel – ilyen tényleg van?

Amikor valaki azt ígéri, hogy a pénzünket zéró veszteség mellett fektethetjük be évi 10 százalékos hozamlehetőségért, ráadásul mindezt dollárban, akkor rögtön feltesszük a kérdést: hol van itt a csapda? Nyugat-Európához hasonlóan mára a hazai befektetők körében is népszerűvé váltak a certifikátok, amelyek jó átmenetet kínálnak az alacsony kockázatú eszközök és a tőzsdézés között: az ezekbe történő befektetéssel nem kell egy egyedi részvény vagy kötvény kockázatát vállalnunk, miközben akár két számjegyű hozamot is elérhetünk. Ráadásul most a világ egyik legismertebb pénzügyi szolgáltatójának köszönhetően 100 százalékos tőkevédelem mellett, tehát teljesen kockázatmentesen. A részletekről Doernbrack Svent, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató helyettesét kérdeztük, aki elmondta, hogy a dolláros befektetést keresők most a vezető európai luxusmárkákba fektethetnek be.


A részvénypiac és a kockázatkerülés ritkán szokott egy mondatban szerepelni. Az új termék mégis 100%-ban tőkevédett – ki garantálja, hogy biztosan nem buknak a befektetők? 

Az SPB Befektetési Zrt.-nél jegyezhető Fast Trigger certifikátot az euróövezet legnagyobb kereskedelmi bankja, a francia BNP Paribas bocsátja ki, méghozzá a piacon elsőként. A tőkevédelmet is a BNP Paribas biztosítja: ha a certifikát mögött álló részvények árfolyama a maximum hároméves futamidő végén alacsonyabban lesz, mint az induláskor, ügyfeleink akkor is visszakapják a befektetett tőkéjüket.

Tehát árfolyam-emelkedési potenciál van, zéró veszteség mellett. Mennyi lehet így az elérhető hozam?

Az új Fast Trigger certifikát évi 10 százalékos hozamlehetőséget kínál, így a teljes hozam akár a 30 százalékot is elérheti, ha hároméves futamidőről beszélünk. Ha a termék indulása után egy évvel – azaz jövő augusztusban – a mögöttes részvények árfolyama legalább 10 százalékkal lesz magasabban, mint most, a certifikátba befektetett összeg – 10 százalékos éves hozammal növelve – azonnal visszafizetésre kerül, és a befektetés lezárul. Ha bármely papír 10 százalék alatt teljesít, akkor jövő augusztustól a certifikát maximum hároméves futamidejének végéig minden egyes kereskedési napon megnézzük a négy papír árfolyamát, és amikor mindegyik legalább 10 százalékos pluszban van, a termék visszahívásra kerül és ügyfeleink – az évi 10 százalékos hozammal együtt – visszakapják a tőkéjüket. A futamidő tehát egy és három év között alakul majd, de az elemzési várakozás szerint jóval 2027 augusztusa előtt visszahívásra kerül a termék.

A fotón balról jobbra: Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója és Doernbrack Sven, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese

Az új certifikát mögöttes eszközei különböző európai luxusmárkák. Miért pont erre az ágazatra esett a választásuk?

A jelenlegi piaci helyzetben, a globális – kiemelten az amerikai és a kínai – konjunktúra beindulásával, és a kamatszintek várható csökkenésével a luxusipar iránti kereslet élénkülésére számítunk. Ráadásul ebben a szegmensben az árfolyamok lemaradóban vannak a többi ágazathoz képest. A certifikát mögött lévő cégek erős pénzügyi eredményekkel büszkélkedhetnek, az eladások és a nyereség növekedése is tükrözik a luxuscikkek iránti globális keresletnövekedést.

Mely részvények kerültek be a certifikát mögöttes kosarába?

A négy részvény közül az egyetlen svájci kibocsátású a Compagnie Financiere Richemont, amely, bár értékpapírként nem feltétlenül annyira ismert, azonban a cégcsoporthoz tartozó Cartier, a Van Cleef & Arpels vagy a Montblanc már sokak számára jól csengő márkák. A certifikát mögött lévő három francia részvény pedig az elmúlt hetek francia belpolitikai eseményei miatt is érdekes a befektetők számára. Az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a világ egyik vezető luxuscége olyan márkákkal, mint a Louis Vuitton, a Dior, a Fendi, a Tiffany&co. vagy a Bulgari. A másik francia papír a Kering, amelynek például a Gucci, a Saint Laurent és a Balenciaga is a portfóliójába tartozik. A negyedik részvény pedig a prémium kategóriás alkoholos italokat gyártó Remy Cointreau.

Meddig tart a certifikát jegyzése, és eddig jellemzően mekkora összeget fektetett be egy-egy ügyfél? 

A jegyzés kezdete, július eleje óta ügyfeleink átlagosan 15-20 ezer amerikai dollárt fektettek a certifikátba, de előfordult 50 ezer dolláros befektetés is. A jegyzés még négy héten át, augusztus 16-ig tart az SPB Befektetési Zrt.-nél.

Örömmel várjuk a megkeresését!

Doernbrack Sven
vezérigazgató-helyettes

m: +36 20 275 1756
t: +36 1 483 2614
e: 

Linkedin profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés