10% feletti hozam-potenciált is kínálhatnak devizában ezek az állampapírok

A recesszió veszélye idén is meghatározó lehet majd a globális tőkepiacok alakulására, ezért a befektetőknek ajánlott konzervatívabb stratégiát követniük, és akár 80-20 százalékos arányban is felülsúlyozniuk a kötvényeket a részvényekkel szemben. Ez már csak azért is célszerű, mert a kötvényekkel is szép hozamokat lehet elérni: az SPB például – főként a kötvénybefektetéseknek köszönhetően – tavaly átlagosan 8 százalék körüli hozamot produkált devizában. Az SPB privátbankárai elárulták, melyek most a legkeresettebb devizás államkötvények az ügyfeleik körében.

Mivel az ügyfelek elsősorban a devizás kötvényeket keresik, ezért ebben a cikkben az euróban és dollárban denominált külföldi állampapírokat vesszük górcső alá, a következőkben pedig a vállalati kötvényeket fogjuk megvizsgálni. A későbbiekben azonban a forintban és devizában kibocsátott hazai állampapírokat és vállalati kötvényeket is bemutatjuk majd.

Nyugatabbra igazi csemegéket kínál az állampapírpiac

Az állampapírokat preferáló befektetők számára valódi ínyencségeket kínálnak a környező országok.

Elsőként érdemes kiemelni a 2120-ban lejáró, 0,85 százalékos kamatozású osztrák állampapírt, amely igazán jó célpont lehet az árfolyamnyereségre vadászó ügyfelek számára. A 100 éves futamidejű, AA+-os minősítésű papír árfolyama a 2020-as kibocsátása után a névértéke 100 százalékáról 140 százalékra kúszott fel, tavaly viszont a 35-40 százalékán volt elérhető amiatt, hogy átmenetileg eladói nyomás alá kerültek a kötvénypiacok. A hosszabb lejáratú papír inkább a kockázatkeresőbb befektetők számára ajánlható, azonban ez az árfolyam-potenciáljában is tükröződik: kedvező piaci környezetben a jelenlegi szintekről akár 50-70 százalékkal is felértékelődhet. Az osztrák állampapír 1000/1000 eurós kereskedési mennyisége miatt a kisbefektetők körében is keresett.

Ha még egy kicsit nyugatabbra tekintünk, vonzó befektetési lehetőséget kínál a francia piac is: azon befektetőknek, akik a harmadik negyedévtől várt EKB-kamatcsökkentésekben bíznak, érdemes alaposabban szemügyre venniük a 2060-as lejáratú, 4 százalékos kamatozású francia államkötvényt. Ennek árfolyama az EKB 2022 júliusában megkezdett kamatemelései előtt a névértéke 240 százalékára is felment. Ha beindul a kamatcsökkentés, akkor egy éven belül akár 30-40 százalékos árfolyam-emelkedést is produkálhat a papír, amely egyébként már tavaly is 8-10 százalékkal értékelődött fel.

Keleti szomszédunknál is van keresnivalónk

Akik a jegybanki alapkamat idei évben várható csökkenésére spekulálnak, azok a román államkötvények között is attraktív befektetéseket találhatnak. Szomszédunknál például a 2039-ben lejáró, eurós állampapír árfolyama tavaly 16 százalékos felértékelődést produkált. A 4 százalék felett kamatozó állampapír a jelentős emelkedés ellenére idén is kecsegtető lehet a kötvénybefektetések kedvelői számára. Egy másik, az ügyfelek körében igen népszerű román papír az egy éve kibocsátott és 2053-ban lejáró amerikai dolláros államkötvény, amely 7,625 százalékot fizet. Ezt a másodpiacon 110 százalékos árfolyamon lehet megvásárolni, amelyhez 6,82 százalékos hozam párosul.

A távolabbi lejáratú állampapírok esetében fontos megjegyezni, hogy nem szükséges lejáratig tartani az értékpapírokat, ugyanis likviditásuknak köszönhetően a futamidő alatt az aktuális piaci árfolyamukon bármikor értékesíthetők.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés