SPB: Kiemelten jól teljesít Kína az elektromos autók piacán

A legfontosabb adatok az elmúlt héten az USA-ból érkeztek. A friss inflációs adat kedvezőbben alakult a várakozásokhoz képest, így a piac döntő többsége úgy véli, hogy a szeptemberi első FED kamatcsökkentésnek nem lesz akadálya. Bár a maginfláció és a termelői árindex tekintetében kevésbé kedvező a tendencia, azonban vélhetően ez sem fogja negatívan befolyásolni a FED döntését. Mind kínai inflációs adat, mind a GDP értéke elmaradt a várakozásoktól, amely arra utal, hogy a kereslet továbbra is akadozik. Az elemzők szerint magas a defláció esélye, és a fő kérdés, hogy a központi vezetés milyen lépéseket tervez a közeljövőben a gazdaság élénkítése érdekében. A China Balance of Trade adat viszont komoly meglepetés okozott a piacon, jelentősen felülmúlva a várakozásokat. A kötvénypiacot tekintve kiegyensúlyozott a helyzet, mind az amerikai, mind a német 10 éves állampapírok hozama jön visszafelé, követve az infláció alakulását. Az EUR-USD árfolyam jelenlegi alakulása jótékony hatással van a devizákra, így a forintra is. Az olajpiacot illetően továbbra is a kereslet a meghatározó, jelentős változás nem várható a közeljövőben.

A kínai inflációs adat 0,2% lett, amely némileg elmaradt a várakozásoktól. Értékét elsősorban az élelmiszerárak esése húzta lefelé. Ez az elemzők szerint jól mutatja, hogy a kereslet továbbra is akadozik, a defláció esélye magas. Szintén kiemelésre került az elemzők részéről, hogy a központi kormányzat továbbra is inkább a befektetések ösztönzését priorizálja, szemben az infláció problémakörével, illetve az e mögött álló kereslet élénkítésével. Amennyiben ebben nem történik változás, úgy valószínűsíthető, hogy az infláció továbbra sem indul el a piacok számára kedvező irányba.

A kínai termelői árindexben viszont láthatunk némi változást. A várt 1,4%-hoz képest mindössze 0,8%-os visszaesés történt, amely a legkisebb mértékű csökkenés az elmúlt 11 hónapot tekintve. Mindez azt mutatja, hogy elindulhatott a változás input oldalon, ennek azonban egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az elemzők.

A kínai GDP 4,7-es értékével csökkent az előző időszakhoz képest. A fő kérdés, hogy a központi vezetés részéről milyen gazdaságélénkítő stimulus várható, és vajon lesz-e politika váltás ebben a tekintetben?

Komoly meglepetést okozott a piacon a China Balance of Trade adat, amely lényegesen jobb lett a várakozásokhoz képest. Igen szép eredmény annak ellenére, hogy az autóeladások Year to Date adatai okoznak némi torzítást a történetben, mivel az előző évi adathoz képest hatalmas mértékben, közel 20%-kal emelkedtek. Ez főként az ország óriási térnyerésének köszönhető elektromos autók tekintetében mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon. Az autóeladások számát a jelentős mértékű előszállítási tranzakciók is növelik, ettől függetlenül az adat markáns, és kellemes hangulatot teremtett a kínai értékpapírok számára.

A hét legjelentősebb eseménye kétségkívül a friss USA inflációs adat volt. Éves szinten 3,3% volt az előző hónapra nézve, amely most 3%-ra csökkent, felülmúlva az előzetes várakozásokat. Ennek hátterében az üzemanyagárak, valamint a lakhatási költségek további csökkenése állhat. A kedvező adat egyre jobban megalapozza a szeptemberi 25 bázispontos kamatcsökkentést a FED részéről, nem véletlen, hogy ezen álláspont támogatottsága 70%-ról 90%-ra nőtt. E tekintetben tehát egyre nagyobb a bizonyosság a piac részéről. A pozitív hangulatot a maginfláció várakozásokhoz képesti enyhébb csökkenése sem törte le.

A termelői árindex egészen más képet mutat a közelmúlthoz képest, igazodik ahhoz a tendenciához, amit Kína esetében is láttunk. A szolgáltatások árszintje emelkedik, jelen esetben az egészségügyi szolgáltatások hatása volt a legnagyobb az indexre nézve. Az elemzők és befektetők egyöntetű véleménye viszont az, hogy az árindextől függetlenül az infláció elleni harcban nyerésre állunk, így szeptemberben nem lesz akadálya a kamatcsökkentésnek.

A munkaerőpiacot illetően nem történt jelentős változás, továbbra is feszített a piac, markáns trendet egyelőre nem lehet kiolvasni az adatokból.

Visszaesést láthatunk a Michigan Consumer Sentiment Index értékében. A fogyasztói magatartást feltehetően még mindig jelentősen befolyásolja az infláció okozta sokkhatás, így a fogyasztás továbbra is igen visszafogott. Ezen felül a növekvő politikai bizonytalanság is egyre inkább hatással van a fogyasztók viselkedésére.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamát az inflációs adat kedvezőtlenül befolyásolta: 4,30-as értékről 4,20 környékére csökkent, amelyet kis kilengésekkel továbbra is tart.

A német 10 éves állampapír hozama jön visszafelé, 2,57-ről 2,47-re csökkent. Látva a politikai feszültségeket, jó hír, hogy a kötvénypiacon a várakozásoknak megfelelően alakulnak a dolgok.

A német inflációs adatot az energia- és élelmiszerárak csökkenése húzza vissza hétről-hétre. Az ezzel szemben ható erő pedig a szolgáltatások árának emelkedése.

Az EUR-USD árfolyam azt mutatja, hogy beárazódnak az események az USA-ban, a dollár adja fel a pozíciót, amely jótékony hatással van a devizákra, így a forintra is.

Az olajpiacon korrekciót láthatunk a nagy kilengést követően, az árfolyamban számottevő változás nincs, jelenleg a 80-as szinten áll. A háborús kockázatok valamelyest csökkentek a keleti területeken. Kína továbbra sem tud olyan mértékű keresletet mutatni, mint azt korábban várták. Jelentős változás a közeljövőben nem várható, változatlanul keresleti piacról beszélhetünk.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés