Kétszámjegyű hozampotenciál van ebben az osztrák állampapírban – így érhető el a magyarok számára is

Az elmúlt egy-két évben megváltozott tőkepiaci környezetnek – például a kamatemeléseknek – és a geopolitikai változásoknak köszönhetően, mára az állampapírok piaca egy igen attraktív hozampotenciállal rendelkező szegmens lett a kötvényeken belül. Emiatt egy jól diverzifikált kötvényportfólióban fontos szerepe lehet az államkötvényeknek, például az osztrák állampapíroknak is, melyek között akad olyan is, amelyik hároméves időtávon akár 40-50 százalékos árfolyam oldali potenciállal is rendelkezik. Ráadásul nem kell feltétlenül osztrák államkincstári számlát nyitni, és elektronikus személyi sem szükséges az osztrák állampapírok megvásárlásához. Nem véletlen, hogy az SPB ügyfeleinek mintegy harmada már rendelkezik az osztrák állam által kibocsátott kötvények valamelyikével – mondja Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója.

Mik az osztrák államkötvények előnyei más külföldi állampapírokhoz képest, miért keresik ezeket az ügyfelek?

Kalapos Csaba, privátbanki igazgató, SPB Befektetési Zrt.: Az osztrák államkötvények két fő ok miatt kedveltek ügyfeleink körében: ezek befektetésre ajánlott, AA+ (S&P) hitelminősítésű értékpapírok, amelyeknek ráadásul az árfolyam oldali hozampotenciálja magasabb, mint sok más, hasonló besorolású állampapírnak. Az osztrák állam által kibocsátott értékpapírokat a racionális szempontok mellett nyilván érzelmi okok miatt is sokan választják: Ausztria turisztikai vagy vásárlási szempontból is népszerű ország a magyarok körében, és mivel itthon sokan jól ismerik az alpesi országot, hazánkban van egy alapvető bizalom a pénzügyi termékei iránt is. Nem véletlen, hogy ügyfeleink harmada már rendelkezik valamilyen osztrák államkötvénnyel.

Az osztrák államkötvények közül melyek most a legkeresettebbek az árfolyamnyereségre vadászó ügyfelek körében?

Kalapos Csaba: Ügyfeleink elsősorban a hosszabb lejáratú kötvényeket keresik: az osztrák államkötvények közül továbbra is a 2120-ban lejáró, 0,85 százalékos kamatozású, 1.000/1.000 euró kereskedési mennyiségű értékpapír a legnépszerűbb. Természetesen nem a 0,85 százalékos kamatozás teszi vonzóvá ezt a kötvényt, hanem az árfolyam oldali hozampotenciálja. 3 éves időtávon például – amennyiben az Európai Központi Bank kamatcsökkentése a korábbi prognózis szerint fog megtörténni, és az infláció is az elvárt tartományban tartózkodik – akár 40-50 százalékos árfolyam oldali potenciálról is beszélhetünk. Fontos megjegyezni azonban, hogy a hosszabb lejáratú kötvények esetében az árfolyam változékonysága kockázatokat is jelenthet a befektetők számára.

A lakossági befektetők számára új államkötvények, többek között zöldkötvények is elérhetők az osztrák piacon. Ezek közül melyeket tartjátok vonzónak, és miért?

Kalapos Csaba: Több olyan papír is van az osztrák államkötvények között, melyet érdemes lehet beilleszteni a portfólióba. A legfontosabb szempont az adott befektető kockázatvállalási hajlandósága és az, hogy milyen időtávban gondolkodik.

Akik inkább a közelebbi lejáratokat kedvelik, azok számára jó választás lehet a 2027-ben lejáró, 6,25 százalékos kamatozású állampapír. Ez az államkötvény 0,01 euró névértékének és kereskedési mennyiségének köszönhetően a lakossági befektetők számára is könnyen elérhető. Mivel a kötvény lejárata 3 év múlva lesz, ezért az árfolyam-mozgása mérsékeltebb lehet a jövőben, mint a hosszabb lejáratú társai esetében.

Euróban is 25-30 százalékos árfolyam-potenciált kínál 1-3 éves távon a 4,15 százalékos kamatozású, 2037-ben lejáró osztrák államkötvény. Ehhez persze az EKB kamatpolitikája és a makrogazdasági tényezők együttállása is szükséges.

És mint már a kérdésben is elhangzott, elérhető egy új zöldkötvény is nyugati szomszédunknál: ez a 2029-ben lejáró értékpapír 2,90 százalékos lejárati hozammal rendelkezik, és hároméves távon 12-15 százalék körüli hozampotenciált kínál. A zöldkötvények azért is kedveltek a befektetők körében, mert ezeket kifejezetten környezetvédelmi vagy fenntarthatósági projektek finanszírozására bocsátják ki.

Sokan úgy tudják, hogy a magyar állampolgárok csak akkor tudnak osztrák állampapírt venni, ha kiváltják az elektronikus személyit. Ezzel kapcsolatban mi a helyzet, kell-e feltétlenül osztrák államkincstári számlát nyitni, és kell-e ID Austria?

Kalapos Csaba: Az osztrák államkincstárnál új számla nyitása csak elektronikus személyi (az úgynevezett ID Austria) segítségével lehetséges, ehhez pedig osztrák lakhely és munkaviszony (vagy ottani üzleti tevékenység, tanulói jogviszony) szükséges. A másodpiaci kereskedés azonban azok számára is lehetőséget kínál, akik ezekkel, és elektronikus személyivel nem rendelkeznek. Ha valaki értékpapírszámlát – és akár TBSZ-számlát – nyit nálunk, ID Austria, osztrák lakhely és munkaviszony nélkül is megvásárolhatja az osztrák államkötvényeket. Hangsúlyoznám azért a diverzifikáció fontosságát: bármennyire is kiemelkedő az a hozampotenciál, amit a fentiekben említett kötvények nyújtanak, nem érdemes mindent egy lapra feltéve menedzselni a befektetéseinket.

Örömmel várjuk szíves megkeresésüket!

Kalapos Csaba
private banking igazgató

m: +36 20 466 9845
t: +36 1 483 2616
e:

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés