További tíz százalékkal emelkedhet a Lufthansa-kötvény árfolyama

  1. 12. 07. 13:00 Kalapos Csaba, a SPB befektetési Zrt. vezető privátbankára Pénzügy | Stratégia

A koronavírus miatt bevezetett világméretű utazási korlátozások rendkívül nehéz helyzetbe hozták a globális légi közlekedési szektort, még a legnagyobb, állami hátszelű nemzeti légitársaságokat is.

Jó példa erre a német Lufthansa csoport, amely a pandémia európai berobbanása után igen gyorsan kezdte el égetni készpénztartalékait, elképesztő veszteségeket felhalmozva. Piaci körökben még a vállalat fizetésképtelenségének lehetősége is felmerült, részvényeinek és kötvényeinek árfolyama a mélybe zuhant.

A légitársaság 2015-ben kibocsátott, 2075-ben lejáró, 5,125 százalékos éves kamatozású kötvénye pár nap alatt elveszítette értékének 30 százalékát.

Mivel azonban Németország és Euró­pa egyik legnagyobb forgalmú légitársaságáról van szó, hamar jött a segítség: a német állam – 20 plusz 5 százalékos tulajdonrészt szerezve a vállalatban – mintegy 9 milliárd eurós tőkeinjekciót biztosított a Lufthansának, stabilizálva a likviditását. A cég jelentős leépítésekbe kezdett, és a mintegy 800 gépből álló flottáját is csökkentette. Az állami szerepvállalás megnyugtatta a piacokat, és a cégcsoport csődkockázata is érdemben csökkent.

Bár a Lufthansa az utazási korlátozások miatt továbbra is veszteségesen működik, a papírjaival nagyot fordult a világ. A részvények szárnyalnak, és a kötvényének árfolyama is több mint 20 százalékkal emelkedett a nyári mélypontjához képest.

A kibocsátó februárban jó eséllyel visszahívhatja a teljes, félmilliárd euró értékű kötvényt, amelyhez bőven lenne elegendő tartaléka annak köszönhetően, hogy idén novemberben sikeresen dobott piacra 2 és 3 százalékos éves kamattal forgó kötvényeket, összesen 1,6 milliárd euróért. Az említett 500 millió euró értékű kötvénysorozat visszahívása további, akár 10 százalékot megközelítő emelkedést is hozhat az árfolyamában.

Forrás: https://www.vg.hu/penzugy/strategia/tovabbi-tiz-szazalekkal-emelkedhet-a-lufthansa-kotveny-arfolyama-2-3414544/

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés