Mibe fektet egy bankár? Doernbrack Sven válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról 

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Doernbrack Sven vezető privátbankárt kérdeztük. Egy faipari mérnök a pénz világában, ráadásul német és lassan itt, Magyarországon él már 35 éve. Egy tanácsadó, aki az ügyfél érdekeit nézi és képviseli, mint privátbankár már 13 éve. Igen, van ilyen! Dolgozott treasury-sként, volt privátbanki befektetési igazgató, de akármibe is fog, a folyamat során mindig az ügyfél a legfontosabb.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Hosszú távon érdemes gondolkozni, ami persze nehéz ilyen folyamatosan változó szabályozási rendszer mellett. Véleményem szerint sok tanulnivaló van még ügyféloldalról, de a bankárok képzési rendszere is hiányos, így nagy különbség van a „régi” kapitalista országokhoz képest, de szerencsére behozható.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Vannak olyan a tőzsdei bölcsességek, amelyekben sok igazság rejlik, mint pl. a fák nem nőnek az égig. Legyünk mindig türelmesek, ezzel parallel ne váljunk telhetetlenné. Pánikban és félelemben ne hozzunk döntéseket!

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Nekem életem befektetései a gyermekeim. 😊 Pénzügyi befektetések terén hiszek a jól diverzifikált portfólióban, ahol a megfelelő kockázat a megfelelő százalékos arányban van jelen. Tudjuk, hogy mennyi likviditásra van szükségünk, a fennmaradó összeggel viszont merjünk több irányba nyitni: legyen több deviza, kötvények, részvények… stb.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Az élethez mindig legyen meg a megfelelő fedezet és stabil háttér (pl. saját ingatlan). Biztosítsuk be a vagyont, a mindennapi életet és a nyugdíjas kort, hogy egy váratlan esemény ne oltsa ki az addig elért eredményeket. Tervezzünk és vezessünk költségvetést. Nemrég szembesültem vele, hogy legnagyobb fiam minden hónapra készít kalkulációt, és büszke vagyok rá, hogy sikerült átadni neki valamit ebből a szemléletből.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

A pénz önmagában nem boldogít! Csak akkor, ha tudod élvezni és másokkal is meg tudod osztani az ezzel járó örömöt. Az életminőség nem feltétlenül pénz, inkább döntés kérdése.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Adjuk meg a lehetőségét annak, hogy gyarapodjon, de legalábbis tartsa meg az értékét és így legyen rá esély, hogy megvalósítsuk minden bakancslistás álmunkat! Csak ne feledkezzünk meg erről, amikor már megtehetjük!

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Doernbrack Sven
vezető privátbankár

m: +36 20 275 1756

Linkedin profil

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés