A cégminősítésről kicsit máshogy

A szakirodalomban sok helyen olvasható kritika az anyagilag elkötelezett cégminősítők tevékenységéről és annak hatásairól. A Wall Streeten ma is az a helyzet, mint 2008-ban, azaz a nagy minősítők egyetlen bokorban megtalálhatók Manhattan szívében.

spb

Térkép: Google Map

Mindannyian, ügyfelek és szakmabeliek láttuk, amikor a „Big Short” című filmben (1:04-nél) Mark Baum elindul a Morgan Stanley-hez – legalábbis a taxit a MS-hoz kéri, – hogy majd megérkezzen a Standard & Poors-hoz, a Broadway 25-be. Azért ment el a „nagyokhoz”, hogy kiszedje belőlük, miként történhetett meg, hogy a kisemberek hitelei elkezdtek bezuhanni, míg a belőlük összebarkácsolt CDO-k és hihetetlenül agyonbonyolított és mennyiségileg elképzelhetetlenül felturbózott társaik, a „becsomagolt papírokként” elhíresült befektetési eszközök napról napra többet értek. A faék egyszerű magyarázat így szólt: Hát, mert a bankok nem engedik leminősíteni a CDO-kat. „Ha mi leminősítenénk, azonnal átmennek a szomszédba a Moody-s hoz…”-kapta meg a választ Baum.  Majd hozzáteszi az átmenetileg fiziológiásan vak (!) vizsgáló-elemző hölgy:

Az S&P sas-szemű elemzője a Big Short című filmből… (Forrás: Google)

„Nem a mi hibánk, így működik a világ és nekem is van egy főnököm”.

A rendező zseniális húzása, hogy mindhárom nagy minősítő neve megjelenik a filmben egyetlen látszólag összekevert, a helyszíneket tekintve kicsit kusza jelenetben – így ezért nem lehetett a filmet beperelni.

Anélkül, hogy túlértékelnénk a film eleji felirat jelentőségét, az „IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN”-t, mára mindenki tudja, milyen hatalmas szerepük volt a minősítőknek abban, hogy ugyanazokat a mezei hiteleket százezerszeres mennyiségben megsokszorozva lehetett a befektetési piacon AAA „+” avagy „-” avagy „*” kiegészítéssel csomagonként minősíteni. A film jóindulatú véleménye szerint egyszerűen csak nem is értették meg, ahogyan a CDO-k felépültek, majd a bankok mohóságának teret adva felhatványozódtak.

Egyébként jellemző adat, hogy a S&P500 cégeinek 36%-át nem is minősítik a „nagyok” és akkor még meg sem említettem azt a káoszt, amit az összesen 51 féle különböző minősítési mutató ad a három nagynál, 51 különböző szempont szerint. Itt jelenik meg a minősítő cégek nagy problémája: elmentek a hitelminősítés irányába és a cégek általános minősítése eltűnt a rendszerből, kivéve a cégkilátásokat (negatív, pozitív, stabil). Jelen esetben sajnos az tapasztalható, hogy az azonosan minősített cégek aránya gyanúsan alacsony (37%), vagyis gyakoriak a nézetkülönbségek még a legismertebb indexbe foglalt legjelentősebb cégek esetében is.

Felmerült a kérdés, hogy a vajon lehet-e elfogulatlanul, sok-sok mérőszám alapján, ha úgy tetszik, emberi kéz érintése nélkül a kötvény- és részvénypiac szereplőit úgy értékelni és igen, minősíteni, hogy azt a szakembereken túl az érdeklődő laikusok is kezelni tudják.  Az SPB-nél kifejezetten nagy súlyt helyezünk arra, hogy a befektetésre javasolt cégek minősítése objektív és független legyen. Ezért kidolgoztunk egy olyan mutatószám-rendszert és értékelési szisztémát, amelyik a 150-180 oldalas mérleg-garnitúrákból igen gyorsan képes úgy információt szolgáltatni, hogy a hozzá nem értő laikusok is könnyedén tudják értelmezni.

A szisztéma látszólag igen egyszerű:

Négy fő szempontot állapítottunk meg (cégméret, általános cégállapot, a cég fejlődését bemutató dinamikai adatok és a cég hitelképessége). A fő szempontokat leíró mutatószámok (összesen 24 db) már komplex, egyszerre több adatot is magába foglaló számítások eredményei. Ezeknek a mutatószámoknak kell egy pontszám rendszeren kifejeződniük, ahol a minimális  -10 és a maximális +10 pontszám között kaphatnak értéket. A rendszer kulcsa itt van jó mélyen elásva, mert a pontkiosztás algoritmusa és a hozzá kapcsolódó súlyozási szisztéma nagyon komoly szakmai szempontokat, tapasztalatokat jelenít meg.

A folyamatos fejlesztés alatt álló rendszerünk hat évre visszatekintve képes egy-egy cég mérlegbeszámolóját értékelni. Az értékelésnél kiemelten fontos az a kérdés (is), hogy kötvény vagy részvény befektetésen, rövid vagy hosszabb távon gondolkodunk-e az adott vállalkozással kapcsolatban.

Nézzünk meg egy konkrét cég SPB-Scoring-ját.

Természetesen az ismert nagyok értékelését is figyelembe vesszük a konkrét döntési javaslataink meghozatalánál, mert tagadhatatlan tény, hogy van hatásuk a piaci mozgásokra, még akkor is, ha ironikus módon, tudjuk jól, éppen a pénztől, a megrendelők által fizetett díjaktól lett fertőzött a minősítési rendszer és sajnos még nincs meg rá a hatékony vakcina.

Paksy Katalin

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés