Ródium mint az egyik legdrágább „kincs”

Az elmúlt időszakban igen nagy volatilitást maga mögött tudó, a nyersanyagok között az egyik legdrágábbnak mondható eszköz a ródium. Erről a nemesfémről nézzünk egy-két gondolatot.

A ródium vegyjele Rh. Neve a rhodon (rózsa) szóból ered, amit sóinak rózsaszínéről kapott. William Hyde Wollaston nevéhez fűződik a palládium mellett a ródium felfedezése is. Keményebb, mint az arany, ezüst, platina vagy a palládium. Az eszközt valójában arany és platina rögökből vonják ki. Ez a folyamat csak még ritkábbá teszi a ródiumot.

Felhasználása javarészt csillagászati tükrök bevonataként, légi járművek gyújtógyertyáinak elektródjaként, továbbá gépjármű katalizátorokban történik. Ezen kívül még az ékszer készítésben is igen fontos szerepet kap a ródium, például fehérarany ékszerek bevonataként.
A károsanyag-kibocsátási szabályok szigorodásának köszönhetően, jelentősen megnőtt a ródium iránti kereslet az utóbbi időben. Ezért sem meglepő, hogy 2022-ben a világ egyik legdrágább nemesfémeként tartják számon.

A ródiummal kapcsolatban azt sem szabad elfelejteni, hogy kitermelése elég költséges. Dél-Afrika, az első helyen áll a legtöbb ródiumot termelő országok között a világon. A nemesfém közel 80%-a innen származik.

A pandémia következtében leálló bányák, a nehezen újrainduló termelés és a Dél-Afrikai Köztársaság infrastrukturális helyzete nem biztosít megfelelő hátteret az igények kielégítéséhez. Jelenleg egyéb helyettesítő termékek megjelenése sem tudná biztosan gyengíteni a ródium pozícióját. Ezt pedig a kitermelt hányad kisebb részével bíró Oroszország jelenlegi, háborús helyzete sem támogatja. Így az állandósult, vagy csökkenő kínálat a növekvő kereslet mellett biztosítani tudja a ródium áremelkedését.

Árfolyamának lekövetése, az Xtrackers Physical Rhodium ETC (ISIN kódja: GB00B684MW17) segítségével lehetséges. A jelenlegi árszint, az instrumentum maximumához képest is több mint 50%-os hozampotenciállal rendelkezik.

A pandémia utáni időszak egyik nagy nyertesének is mondható ródium, négyszer drágábban elérhető jelenleg. Észrevehető azonban, hogy a korábbi felfokozott időszakokhoz képest, egy kicsit nyugodni látszik az árfolyama. 2021-es év májusában érte el a mindenkori csúcsát, amikor is 2,535.50 dollár árfolyamon kereskedtek vele a londoni tőzsdén.

Záró gondolatként pedig úgy gondoljuk, hogy további emelkedésnek indulhatnak a ródiummal foglalkozó cégek, így akár megfelelő befektetési célpontokat találhatunk, még az egyedi részvények között is.

 

Szerzők: Beschenbacher Kornél és Boróczky Béla, az SPB Befektetési Zrt. privátbankárai

Fotó: Canva

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés