A chiphiány hajtja a Micron árfolyamát

Elektromos és önvezető járművek, 5G, mesterséges intelligencia, IoT, felhőalapú megoldások, robotika, távorvoslás: csak néhány iparág, amely – jelentős részben a koronavírus-járvány okán – hipernövekedést produkált az elmúlt egy évben, és amelyet igen súlyosan érintett a világjárvány közepette megugró kereslet, valamint az ellátás megszakadása miatt kialakult globális mikrocsiphiány. Olyannyira, hogy a csipgyártás stratégiai jelentőségét felismerve

az Egyesült Államok kormánya 54 milliárd dolláros keretet különített el a frissen megszavazott támogatásból a gyártókapacitás növelésére.

A mostani erősen keresletvezérelt piaci környezetben stabil növekedés előtt áll a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártója, az amerikai Micron Technology, amely annak ellenére is igen alulértékelt, hogy a cég részvényárfolyama az elmúlt másfél évben mintegy 50 százalékkal emelkedett. Az elemzői várakozások szerint a Micron árbevétele a tavalyi szinthez képest 26 százalékkal emelkedik 2021-ben, míg jövőre további 31 százalékkal bővülhet.

Az inflációs aggodalmak idei felerősödése a részvények növekedésének jelenértékét csökkentheti, ezért érdemes szemügyre venni a Micron cash flow termelő képességét is.

Az elemzői becslések szerint a vállalat cash flow-ja 49 százalékkal bővülhet 2021-ben, jövőre további 45 százalékkal rekordszintre, 18 milliárd dollárra emelkedhet a beruházási tervek szerint.

A P/E-ráta alapján a Micron részvénye jelenleg 7,7-es érték mellett forog, miközben az előretekintő P/E-mutató 15 fölött van az idei és a jövő évi számokat ­figyelembe véve. A Wall Street-i elemzők átlagosan 115 dolláros célárral vételre ajánlják a Micron papírját, amellyel most 80 dolláron kereskednek, a célár így 40 százalékot meghaladó felértékelődést hordoz. Tekintettel arra, hogy a Micron a főbb piaci mutatók alapján alulértékelt, véleményem szerint még egy – főként az inflációs félelmek által gerjesztett – esetleges piaci korrekció esetén is jelentős hozampotenciállal kecsegtető, izgalmas befektetési célpont lehet.

Forrás: https://www.vg.hu/penzugy/strategia/a-csiphiany-hajtja-a-micron-arfolyamat-2-3841052/

Fotó: Shutterstock

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés