iShares Nasdaq US Biotechnology ETF

2021.04.21.

Az iShares Nasdaq US Biotechnology ETF egy euróban denominált értékpapír, amely az amerikai tőkepiac azon szereplőit tömöríti, amelyek a bio- és géntechnológia egészségügyi térnyeréséből profitálnak. Az ETF-et több jellemzője miatt is kiváló befektetési lehetőségnek tartjuk.

A szektor relatíve alulteljesítő volt az elmúlt időszakban, a COVID-19 válság kibontakozásától (2020.02.20) ideáig csupán 8,81 százalékot emelkedett, szemben a világpiaci index 23,40 százalékos teljesítményével. A globális biotechnológiai piac nagysága a Grand View Research szerint 2028-ra várhatóan eléri a 2440 milliárd dollárt, ami 15,83 százalékos évesített növekedési ütemnek felel meg. A növekedésnek több tényező is teret ad. Egyrészt, a COVID-19 válságban több amerikai egészségügyi kutató- és gyógyszergyártó vállalat is sikerrel járt a géntechnológián alapuló oltások kifejlesztésében, ami egyes elemzők szerint két-három évnyi technológiai fejlődést eredményezett egy év leforgása alatt. Másrészt, Joe Biden amerikai elnök politikájának szerves részét képezi – a megújuló energia és infrastruktúra mellett – az egészségügyi rendszer fejlesztése, amelyen belül kiemelt figyelmet fordítanak a biotechnológia irányának.

Végül, de nem utolsósorban, az ETF mögöttes indexe – amelyet az értékpapír passzívan követ – alacsony, 0,6 körüli korrelációs együtthatóval bír az S&P 500 Indexéhez mérten, mely jellemzőből fakadóan az iShares Nasdaq US Biotechnology ETF kiválóan fedezi a piac egészét. Nem véletlen az sem, hogy a megannyi amerikai dollárban elérhető biotechnológiai témájú ETF között kiemelt figyelmet fordítunk erre az euróban denominált befektetésre. Jelenleg – a devizapiaci tendenciákat és várakozásokat szem előtt tartva – nagy lehetőséget látunk a forint euróval szembeni leértékelődéséből fakadó potenciális árfolyamnyereség közép-hosszú távú kiaknázásában. Azt mondhatjuk, hogy a 355-360 közötti euró/forint árfolyam igencsak kedvez az euró alapú befektetéseknek. A dollárral szemben szkeptikusabbak vagyunk, véleményünk szerint a jelenlegi 300 forint körüli árfolyam akár 280-285 környékére is elmozdulhat. Ennek alapvető oka a dollár vásárlóerejének várható további csökkenése, illetve a mért- és valós infláció különbözetéből fakadó negatív befektetői értékítélet.

Lényeges azt is kiemelni, hogy a Prémium Banking üzletág portfolió szemléletben dolgozik, ahol az egyes tematikus befektetési lehetőségeket maximum 15-20 százalékban építjük be a stratégiánkba. Épp ezért tanácsoljuk a fenti elemet is megfelelő súllyal szerepeltetni a jól diverzifikált portfoliókban.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés