SPB: várhatóan az EUR erősödése és USD gyengülése folytatódik

Az eurózónában a magas kockázati szint ellenére valamelyest javult az összkép, ezzel parallel a német gazdaság továbbra kockázatokkal teli terület, a recesszió veszélye az olajárat visszahúzza, a kínai gazdasági fordulat egyelőre felülmúlja a várakozásokat – hangzott el az SPB online eseményén.


Kína

A kínai fogyasztói kedv élénkülése felülmúlja a várakozásokat, a feldolgozóipari index pedig 50,1-et ért el. Az előző időszakra jellemző 47-es szinthez képest igen komoly ugrást látunk ebben a szektorban, amelynek döntő oka a belső kereslet növekedése, és aminek köszönhetően a megrendelés-állomány erősen emelkedik. A nagyvárosok újra nyitása, és ezáltal a belső fogyasztás fellendülése a szolgáltatóipar teljesítményére is jótékony hatással van, ennek köszönhetően a teljesítmény még fejlődő országok esetében is ritkán látott ugrást produkált. Igaz, a globális piacokon végig gyűrűző probléma, a külső kereslet-állomány csökkenése a kínai gazdaságot sem kerüli el. Az eddigi tendenciák alapján Q2-re a kínai gazdaság 8%-os növekedését vetítik előre. Az Alibaba továbbra is az egyik kedvenc pickünk.

Németország és EU

A német GDP a várakozásokhoz képest gyengébb lett, tekintve, hogy a visszafogottabb fogyasztás visszahúzza a teljesítményt. A 3 éven át tartó pénzügyi stimulus a zuhanórepülést megakadályozta, és egyelőre arra volt elegendő, hogy stabilizálja a helyzetet, átütő mértékű növekedés még nem következett be. Az enyhe tél jót tett és a gazdaságélénkítő csomagok is hatékonynak bizonyultak, de ettől függetlenül a német gazdaság továbbra is kockázatokkal teli terület. Az EU esetében éves szinten a GDP tekintetében 2,2% volt a várakozás, ehelyett alacsonyabb, 1,9% lett. A fő problémát az jelenti, hogy a kínai helyzettel ellentétben ebben a régióban jelentősen csökkent a fogyasztás, a visszaeső belső kereslet pedig nagy mértékben visszafogja a gazdasági teljesítményt. Mind az európai, mind a német gazdasággal kapcsolatosan a korábbinál jóval optimistább a jövőkép, mindazonáltal túl nagy elvárásokat továbbra sem indokolt támasztanunk velük szemben.

USA

A FED kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mi történik a munkaerőpiacon. A jelenlegi adatok azt sugallják, hogy a bérszínvonal nagyon lassan, de kezd csökkenni, ami az inflációra is jótékony hatással lehet később. Pánikhangulat nincs, viszont a 2022-es infláció megtépázta a háztartások költségvetését, és ennek hatása a fogyasztói magatartásra minden szegmensben érzékelhető.

Továbbá:

  • Eurozona CPI: 9,2% volt az előző időszakban, 9% volt a várakozás, és most egy 8,5-ös értékkel jött ki, amivel alapvetően elégedettek lehetnénk. Az egyetlen probléma, hogy a német infláció adat még nem jelent meg. Az értékeket mindenképpen fenntartással kell kezelnünk, mivel az eurozónán belüli infláció mértékét most így becsléssel határozták meg. Amint megérkezik a valós német adat, el lehet végezni a korrekciót. A core infláció továbbra is magas. Ami látványos változás, hogy már nem az energia ára vezeti felfelé az inflációt, hanem sokkal inkább az élelmiszerek ára az, ami hatással van az általános infláció alakulására.
  • US Manufacturing PMI: 48,4 volt, 48-at vártunk, 47,4 jött. Kínától eltérően a belső kereslet nem indult meg, folyamatos visszaesésben van az új megrendelés-állomány, és ebből nem igazán látszik kitörés, ami a gazdasági teljesítményen is meg fog látszani. A visszaesés fő oka, ami 1,5 éve húzza vissza a feldolgozóipart, az a szigorító intézkedések sorozata, illetve a kamatemelések. A szolgáltatóipar ezzel szemben jól teljesít.
  • Az nyitott US álláshelyek száma döbbenetes mértékben emelkedett ismét: az elmúlt időszakban 10,4 millió volt az adat, csökkenést vártunk, és ehhez képest 11 millióval jöttek ki. Ez alapján egyelőre nem úgy tűnik, hogy a nyitott munkahelyek számában látványos visszaesés lenne. Az adatok hektikusak, a feldolgozóipar visszaesését ellensúlyozza a szolgáltatóipar jó teljesítménye, feltörekvése, és az adatok is azt mutatják, hogy ez hozza a legtöbb új munkahelyet. A szolgáltatóipar átvette a stafétát a feldolgozóipartól és szívja fel az új munkaerőt a megnyílt helyekre.
  • Olajpiac: A fejlett Nyugat részéről inkább kereslet-visszaesésre számítunk, ami most erősebbnek érződik a kínai nyitás hatásánál, ezért látunk inkább csökkenő tendenciát az olajban. Fundamentális oldalról az érzékelhető, hogy a recesszió veszélye áll az egyik oldalon, — ami az olajárat inkább visszahúzza — ezzel szemben és másfelől ott a kitermelés csökkentése az oroszoknál, a kínai nyitás, illetve az, hogy az OPEC-nek eszébe sem jut, hogy csökkentse a kínálatot.
  • FED: A 25 bázispontos emelés a várakozásnak megfelelően alakult és a FED nem tette kétségessé azokat a vélekedéseket, miszerint hamarosan kiszállna, illetve csökkentené az ütemét a kamatemeléseknek. Sőt, az év második felében talán már kamatcsökkentésekről is lehet szó, ami akár az 50 bázispontot is elérheti majd.

 

Technikai analízis

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is. Az S&P 500 Index esetében megtörtént a 4100-as szint áttörése, előreláthatóan 4300-ig fel fog menni. A Nasdaq 100 karakterét illetően megegyezik az S&P-vel azzal együtt, hogy a volatilitás nagyon magas. A DAX Index nem tudott volna 15.200 fölé emelkedni, ha az USA-ban nem történik meg az emelkedés. Arany: valamilyen eredményt „produkálnia szükséges” az aranynak, hogy egy jó long pozíció lehetősége a szemünk elé kerüljön. Az EUR/USD rövid távon emelkedő trendben volt, a 1,07-es szint visszatesztelése lesz fontos pont. Ha ez alá esünk, akkor kezdetét veheti ismét a USD erősödése, addig a jelenlegi megalapozott trend, azaz az EUR erősödés és USD gyengülés folytatódik. EUR/HU esetében a HUF további erősödésére van esély.

 

SPB certifikátok

Az USD tőkevédett certifikát folyamatos jegyzése zajlik nagy sikerrel! Február 16-ától új EUR alapú expressz certifikát jegyzése indul, a hozamlehetőség 12%, mögöttes termék 4 bankrészvény, kibocsátó: CITI.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés