SPB: A vállalati tanácsadás jelentősen javíthatja egy cég pénzügyi teljesítményét és versenyképességét

Az SPB Befektetési Zrt. vállalati tanácsadási szolgáltatásáról kérdeztük Kosovics Lászlót, az SPB portfóliókezelési üzletág vezetőjét, aki elmondta, hogy az SPB fókuszában olyan kis- és középvállalatok állnak, amelyeknél csak korlátozottan van kapacitás vállalati treasury fenntartására, ugyanakkor az operatív működés már megkövetel egy magasabb fokú pénzügyi jártasságot. Ezeket a cégeket az SPB egyebek mellett az adott cégre szabott piacelemzésekkel, treasury tanácsadással és vállalati tranzakciós tanácsadással segíti.

Miben segít a kis- és középvállalkozásoknak az SPB vállalati tanácsadási tevékenysége?

Az elmúlt évek gazdasági változásai és az infláció tavalyi jelentős növekedése komoly kihívások elé állították a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek jelentős mértékben felül kellett vizsgálniuk pénzügyi és operatív stratégiáikat. Az inflációs nyomás és a magasabb kamatlábak közvetlen hatással vannak a vállalkozások napi működésére, növekedési képességére és pénzügyi stabilitására, így a vállalatoknak hatékonyabban kell kezelniük pénzügyi erőforrásaikat, beleértve a likviditást és a működőtőke-gazdálkodást.

A vállalati pénzügyi tanácsadás többek között a likviditási kihívások kezelésében, a pénzügyi kockázatok csökkentésében, valamint az árfolyam- és kamatkockázatok mérséklésében segíti a KKV-kat, de ezek mellett a befektetések optimalizálása és a finanszírozási stratégiák kidolgozása kapcsán is számíthatnak ránk az ügyfelek.

Pontosan mit kínálnak a KKV-knak a vállalati tanácsadás keretében?

Egyrészt az adott cég piacaira vonatkozó gazdasági előrejelzéseket, és az iparágra szabott szektoranalíziseket készítünk, továbbá segítünk feltárni a vállalat pénzügyi piaci kockázatait. Másrészt a treasury tanácsadás keretében a likviditáskezelésben, a pénzügyi kockázatkezelésben, a finanszírozási stratégia kialakításában és a cash flow-menedzsmentben támogatjuk a cégeket.

Ezeken túl a vállalati tranzakciós tanácsadás a cégértékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal, finanszírozás-szervezéssel, a vállalati pénzügyek restrukturálásával, illetve a tranzakció előtti due diligence vizsgálatokkal áll a cégek rendelkezésére.

Milyen üzleti előnye származik egy cégnek a vállalati tanácsadási tevékenységből?

A vállalati pénzügyi tanácsadás magában foglalhatja a kockázatkezelést, a likviditás-menedzsmentet, a tőkestruktúra-optimalizálást, és segít a pénzügyi kockázatok, például az árfolyam-ingadozások, a kamatkockázatok továbbá a likviditási problémák kezelésében.

Ezeken túl a mélyreható piaci elemzések és pénzügyi prognózisok segíthetik a vállalatokat a jobb döntéshozatalban, míg a pénzügyi kockázatok – például a piaci volatilitás, a hitelkockázat és a kamatkockázat – azonosítása csökkenti a potenciális veszteségeket, a pénzügyi folyamatok automatizálása pedig növeli a hatékonyságot, ráadásul a tanácsadók segíthetnek új piacok felkutatásában, új termékek és szolgáltatások bevezetésében, valamint stratégiai partnerségek és akvizíciók kialakításában is.

Összességében tehát, a vállalati pénzügyi tanácsadás jelentősen javíthatja egy cég pénzügyi teljesítményét és versenyképességét, így az adott cég képes gyorsabban alkalmazkodni a változó üzleti és gazdasági környezethez.

Elsősorban milyen cégeket céloznak meg a vállalati tanácsadási tevékenységgel?

Elsősorban a 10-250 főt foglalkoztató, jellemzően 50 millió euró alatti árbevételű kis- és középvállalkozásokat, mivel a KKV-k általában kevésbé rendelkeznek belső pénzügyi szakértőkkel, és gyakran küzdenek pénzügyi és működési kihívásokkal. Az ilyen vállalkozások jelentős előnyöket élvezhetnek a személyre szabott pénzügyi tanácsadásból, ami segíthet a növekedési lehetőségeik kiaknázásában, a kockázataik csökkentésében és a pénzügyi hatékonyságuk növelésében.

A KKV-k között is fő célcsoportunk a növekedési szakaszban lévő vállalatok, amelyek gyakran igényelnek tőkebevonást, vagy új piacokra lépést, esetleg vállalatfelvásárlást terveznek. A másik fő célcsoportot a családi vállalkozások és a regionális cégek alkotják, amelyeknek a hatékonyabb pénzügyi kezelésben vagy a nemzetközi terjeszkedés előkészítésében tudunk segíteni.

A vállalati tanácsadással elsősorban azokat a szektorokat célozzuk meg, ahol a vállalatok nagyobb pénzügyi és operatív kihívásokkal szembesülnek, vagy ahol a piaci és gazdasági változások nagyobb hatást gyakorolnak a működésre. Ilyenek például a technológia és innováció, a gyártás, az egészségügy vagy az energia és környezetvédelem területén működő cégek.

 

Kosovics László

Kosovics László
portfóliókezelési üzletág vezető
m: +36 70 332 3754
t:   +36 1 483 2654
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés