A makro- és mikrogazdasági környezet hatása a gyógyszeripari kis- és középvállalkozásokra

A jelenlegi makro- és mikrogazdasági környezet számos kihívást jelent a gyógyszeripari kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára. Az infláció, a kamatlábak változása és a globális gazdasági növekedés üteme számottevően befolyásolják e szektor teljesítményét. A magas infláció növeli az alapanyagok és működési költségek árát, ami csökkenti a nyereségességet. A gyógyszeripari szektor különösen érzékeny a nyersanyagárak ingadozására, mivel az alapanyagok, mint a vegyi anyagok és speciális összetevők, jelentős költségtételt jelentenek. Az emelkedő kamatlábak pedig növelik a hitelfelvétel költségeit, ami megnehezíti a vállalatok számára a szükséges beruházások finanszírozását.

Globális szinten az egyik legjelentősebb változás az Inflációcsökkentési Törvény (IRA) bevezetése az USA-ban, amely szigorúbb árképzési szabályokat vezetett be a vényköteles gyógyszerekre. Ez korlátozza a gyógyszer gyártók lehetőségeit az árak emelésére, ami különösen érzékenyen érinti a KKV-kat, mivel ezek a vállalatoknak sokkal szűkebb árképzési mozgásterük van, így kevésbé képesek kompenzálni a megnövekedett költségeket.

Az Európai Unió új Annex 1 irányelve is szigorúbb követelményeket támaszt a gyógyszer gyártókkal szemben, különösen a steril és aszeptikus termékek gyártásában. Az új szabályok betartása jelentős beruházásokat igényel a létesítmények átalakításához, ami növeli a működési költségeket és csökkenti a jövedelmezőséget. Emellett a szabadalmi előírások szigorodása megnövelte a jogi költségeket és a piaci bizonytalanságot. Ez különösen a kisebb vállalatok számára jelent problémát, mivel kevesebb erőforrással rendelkeznek a jogi eljárásokhoz.

Hazai vonatkozásban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által bevezetett új ártámogatási szabályok is tovább nehezítik a honi KKV-k helyzetét. Az új támogatási rendszerben a gyógyszerek árát és támogatási szintjét szigorúbb kritériumok alapján határozzák meg, ami csökkentheti a vállalatok profitját és növeli az adminisztratív terheket.

Bár a digitális technológiák és az AI alkalmazása kitörési pont lehet a piaci szereplők számára, a vonatkozó szabályozások új kihívásokat is jelentenek. A szabályozó hatóságok új rendszereket állítottak fel az AI alapú gyógyszerfejlesztési folyamatok kockázatkezelésére, ami további költségekkel és komplexitással jár a vállalatok számára.

A fentiek ellenére úgy gondoljuk, hogy megfelelő stratégiákkal és hatékonysági intézkedésekkel a kérdéses KKV-k továbbra is fenntarthatják sőt, növelhetik jövedelmezőségüket. Ennek egyik kulcsa a vállalati pénzügyek hatékonyabb kezelése a versenyképesség fenntartásához. A gyógyszeripari KKV-k számára a külsős elemző cégektől kapott rendszeres piaci információk számos előnyt kínálnak, amelyek segítenek növelni pénzügyi hatékonyságukat és gyorsabban reagálni a pénzügyi, gazdasági folyamatokra.

  1. Piaci trendek és versenyképesség

A rendszeres piaci elemzések révén a KKV-k naprakész információkhoz jutnak a legfrissebb piaci trendekről, versenytársak stratégiáiról és az iparág dinamikájáról. Ez lehetővé teszi számukra, hogy időben alkalmazkodjanak a változó piaci körülményekhez, és előnyben részesítsék a legújabb innovációkat és technológiákat.

  1. Költséghatékonyság és pénzügyi menedzsment

Az SPB Befektetési Zrt. által nyújtott pénzügyi elemzések és előrejelzések segítenek a KKV-knak optimalizálni költségszerkezetüket és hatékonyabban kezelni pénzügyi erőforrásaikat. Az ilyen információk alapján a vállalatok jobb döntéseket hozhatnak a beruházásokkal és kiadásokkal kapcsolatban, növelve ezzel a pénzügyi stabilitásukat és hatékonyságukat.

  1. Innováció és termékfejlesztés

Társaságunk által szolgáltatott információk segíthetnek azonosítani a legígéretesebb kutatás-fejlesztési területeket és a piacon megjelenő új igényeket. Ez különösen fontos a gyógyszeripari KKV-k esetén, amelyek számára az innováció kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzése érdekében. Az új, innovatív termékek fejlesztése lehetőséget kínál a piaci részesedés növelésére és a nyereségesség javítására.

  1. Kockázatkezelés és stratégiai tervezés

A piaci elemzések segítségével a KKV-k jobban megérthetik a gazdasági kockázatokat és lehetőségeket, ami támogatja a stratégiai tervezést és a hosszú távú célok elérését. Ezek révén a vállalatok jobban felkészülhetnek a piaci ingadozásokra és a szabályozási változásokra, csökkentve ezzel a pénzügyi kockázatokat és növelve a stabilitást.

  1. Piaci bővülés és export lehetőségek

A nemzetközi piaci információk és elemzések segíthetnek a KKV-knak azonosítani az új piacokra való belépés lehetőségeit és megérteni az export tevékenységgel kapcsolatos kihívásokat és előnyöket. Az ilyen információk révén a vállalatok hatékonyabban tervezhetik meg piaci bővülési stratégiáikat, ami hozzájárul a bevételek diverzifikálásához és növekedéséhez.

A rendszeres piaci információk számottevő előnyöket kínálnak a gyógyszeripari KKV-k számára, segítve őket a gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalban, a költséghatékonyság növelésében és a piaci lehetőségek kiaknázásában. Ezek az előnyök hozzájárulnak a vállalatok hosszú távú sikeréhez és versenyképességéhez a dinamikusan változó gazdasági környezetben.

Örömmel állunk rendelkezésre kérdés esetén!

Kosovics László
portfóliókezelési üzletág vezető
m: +36 70 332 3754
t:   +36 1 483 2654
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés