SPB: Folyamatosan csökken az USA versenyképessége Kínával szemben a globális piacon

Növekedésnek indult a kínai infláció, ennek hátterében azonban feltehetően a szűkülő élelmiszeripari kínálat áll, így a kínai gazdaság megítélése nem változott jelentős mértékben a befektetők részéről. Az USA csökkenő versenyképességgel küzd a globális piacon Kínával szemben. Továbbra is a szolgáltatóipar jelenti a húzóerőt mind az amerikai, mind az Eurozóna gazdaságát tekintve. Az egyensúlyeltolódás hosszú távon kedvezőtlen következményekkel járhat. Ellentmondásos adatok érkeztek az amerikai munkaerőpiacról, de jelenleg inkább a bizakodó hangulat a meghatározó a befektetők részéről. Több területen is szép növekedést mutatott a német gazdaság, azonban az építőipar kivételével a teljesítmény mögött nem állnak komoly volument képviselő megrendelések. Az infláció alakulására egyre kisebb hatással bírnak a csökkenő energiaárak az Eurozónában. Az amerikai tízéves állampapír esetében a 4%-os hozamszint lehet az új meghatározó szint a következő időszakban.

Kínában az FX reserve adatok kedvező ütemű növekedést mutatnak, amely jól mutatja Kína hozzáállását a tartalékokat illetően: mind deviza fronton, mind arany tekintetében szépen haladnak előre. Az elmúlt másfél év során folyamatosan kint voltak a piacon, és vásároltak aranyat, ezáltal számottevően növelve a tartalékaikat. A devizatartalékok 5 éves visszatekintésben az USA-ban 15%-os csökkenést, míg Kína esetében 4-5%-os emelkedést mutatnak. Ennek hátterében összetett folyamatok állnak, az viszont egyértelműen megfigyelhető, hogy az amerikai dollár kezd veszíteni a fényéből, és Kína mellett más országok kezdenek további devizanemeket  behozni az elszámolásokba.

A kínai Caixin szolgáltatóipari index a várakozásokhoz képest jobban alakult, folyamatosan érkeznek az új megrendelések. Fontos azonban látni, hogy mindez a belső kereslet növekedésének köszönhető, a külső kereslet a globális tendenciával összhangban továbbra is erőteljes visszaesést mutat. Egyelőre tehát nehéz a kínai szolgáltató szektor vállalkozásainak jövőképét pozitívan értékelni. A fő kérdés az, hogy hosszú távon áthidalható lesz-e a belső kereslettel az akadozó külső kereslet problémája.

A kínai infláció hosszú ideje alacsony szinteken mozog, nem látszik a megfelelő mértékű keresletre utaló fejlődési ív, amely egészséges ütemben növelhetné az értékét. Úgy tűnhet, hogy a legutóbbi adattal megváltozott a korábbi tendencia, és szépen elindult felfelé, de ezt egyelőre érdemes fenntartással kezelni. A közelmúltban tapasztalt extrém időjárás jelentős fennakadásokat okozott az élelmiszerellátásban, a kedvező adat hátterében tehát elsősorban a szűkülő kínálat árfelhajtó hatása áll. A befektetők részéről nincs gyökeres változás a gazdaság megítélését illetően, enyhe bizakodás viszont tapasztalható a piacon.

Az USA-Kína  kereskedelmi mérleg állapota 190 milliárd dolláros kereskedelmi többletet mutat Kína javára, amely azt mutatja, hogy az USA versenyképessége kedvezőtlen irányba tendál a globális piacon. Mindenképpen olyan irányú törekvések várhatóak tehát a közelgő amerikai választás győztesétől, amelyek komolyabb kereskedelmi pozícióhoz juttathatják az országot.

Amerikában az S&P Global Composite Index némileg kedvezőtlenebbül alakult a várakozásokhoz képest, de továbbra is 50-es szint felett áll, így nincs ok az aggodalomra. A szolgáltató szektor továbbra is jól teljesít, szemben a feldolgozóipar akadozó teljesítményével. A fogyasztók jellemzően elhalasztják a nagy vásárlásokat (big ticket), és a rendelkezésre álló szabad pénzösszeget elsősorban rekreációs tevékenységekre és utazásra költik. Ez a tendencia egyértelműen a szolgáltatóiparnak kedvez. A szektor növekedésének azonban vannak korlátai, így a feldolgozóiparnak előbb-utóbb fel kell zárkóznia ahhoz, hogy hosszú távon is stabil maradhasson a gazdasági teljesítmény. A piac jól fogadta az adatot, de ezzel együtt felmerülnek kételyek a harmadik negyedév tendenciáit illetően. A Non-Manufacturing PMI esetében szintén érezhető egy felfutó szakasz, amely más megközelítésből ugyan, de hasonló irányú folyamatokra utal.

A legutóbbi Nonfarm Payroll adat erősen visszavetette a bizalmat, a szolgáltatószektor azonban képes húzóerőt képviselni a munkaerőpac felé, amely biztató álláspontra hozta fel a befektetők értékítéletét. Az első álláshely keresők száma a várakozásokhoz képest is nagyobb mértékben esett vissza, így továbbra is tartja magát az a tézis, hogy elsősorban a kedvezőtlen időjárás akadályozta a munkakeresést az elmúlt időszakban, amely némi bizakodásra ad okot a munkaerőpiac általános állapotát illetően.

Németországban komoly mértékben nőtt a gyáripari megrendelések mértéke. A várakozáson felüli teljesítmény hátterében azonban nem találunk nagy volumenű, fajsúlyos megrendeléseket, így a mostani kedvező adat nem elégséges hosszabb távú következtetések levonásához. Hasonló a helyzet az ipari termelés esetében is: az autóipar, illetve automatizálás területén nem jött hír nagyobb megrendelésről, de összességében jó eredményeket mutatott. Ezzel szemben az építőipar a jelentős állami strukturális beruházásoknak köszönhetően ért el komoly növekedést.

Összességében továbbra is problémát jelent, hogy a hagyományosan az ipari termelésre épülő német gazdaság az alacsony nyersanyag- és energia költségek megszűnését követően a szogláltató szektor irányába tolódott el, amely viszont hosszú távon nem képes megfelelő húzóerőt képviselni. Beszédes, hogy a német ipari termelés a pandémia előtti időszakhoz képest továbbra is 10%-os visszaesést mutat, melyet a PMI indexek is jól tükröznek. Az egyensúly eltolódása már a munkaerőpiacon is érzékelhető, és közép távon várhatóan még tovább erősödik ez a hatás.

A német infláció valamelyest magasabb az előző időszakhoz képest, de megfelel a várakozásoknak. Az élelmiszerek ára enyhe növekedésnek indult, melyet az energiaárak csökkenése egyre kisebb mértékben képes kompenzálni.

Az Eurozóna Composite PMI tekintetében nem tapasztalható jelentős változás, az üzleti bizalom viszont 6 hónapos mélypontra esett vissza.

Az Eurozóna PPI a CPI adattal párhuzamosan továbbra is negatív, de a hónapról-hónapra tapasztalható esés üteme kezd megváltozni, szépen jön visszafelé, közelít a nulla szinthez. Az input infláció (termelői) enyhe mértékben nőtt. Erősen kérdéses a második félév alakulása az Eurozóna tekintetében. Az ECB kommunikációját a kamatvágással kapcsolatban az óvatosság és körültekintés jellemzi elsősorban.

Az Eurozóna Retail Sales adat felívelő szakaszt mutat, de Németországhoz hasonlóan továbbra is az érezhető, hogy elsősorban a szolgáltatóipar területén volt valós emelkedés. Komoly tételek nincsnek az adat mögött, az emberek többsége étteremre, rekreációra és utazásra költött az elmúlt időszakban.

Az USA olajtartalékokat illetően nincs drámai változás. A közel-keleti feszültség növekedésével az olaj árfolyama a 73-as szintektől ismét a 78-as régiókba kapaszkodott vissza.

Az amerikai tízéves állampapír komolyabb hozamesést mutatva a 3,70-es szintekre jött vissza, de ettől függetlenül továbbra is a 4%-os szint közelében vagyunk, ez lehet egy új meghatározó vonal az elkövetkező időre.

A FED kamatcsökkentési várakozások tekintetében enyhe visszaesésekkel továbbra is tartja magát az az álláspont, amely az idei évre 100 bázispontos kamatcsökkenést prognosztizál.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés