SPB: Stagflációs rendszer következhet az USA-ban

Kedvező adatok és optimista hangulat jellemzi Németország és az Eurozóna gazdasági teljesítményét, annak ellenére, hogy a feldolgozóipar továbbra is jelentős kereslethiánnyal küzd. Az input árak mindkét szektor esetében jelentős mértékben csökkentek. A piac nem számít drasztikus kamatcsökkentésre az ECB részéről. Az USA-ból igen kedvezőtlen adatok érkeztek: mind a GDP, mind a feldolgozó- és szolgáltatóipari teljesítmény jelentősen elmaradt a várakozásoktól. A fő problémát a megrendelés-állomány alacsony szintje jelenti, melyet időszakosan kormányzati beruházásokkal igyekeznek ellensúlyozni, ennek hiányában viszont szemmel láthatóan számos nehézséggel küzd az amerikai gazdaság. Logikailag erősödhet az a vélemény, hogy az ország stagflációs rendszerbe kezd belefutni. Az olaj hordónkénti árfolyama a 84-es szint körül stabilizálódott.

Németországból érkeztek ugyan meglepően kedvező tényadatok, de a Manufacturing PMI tekintetében továbbra is érzékelhető a német feldolgozóipar nehéz helyzete. 2020 szeptembere óta ugyan láthattunk már egy felfelé ívelő szakaszt, amely közel egy évig tartott, ami végül lecsengett, és ezt követően a jelenleg is jellemző, oldalazó irányt vette fel az index. A feldolgozóipari szektor legnagyobb problémája — Németországban és a teljes Eurozónát tekintve is — a gyenge versenyképesség. Nem olyan ütemben érkeznek a megrendelések, amint az elvárható lenne, vagy ahogyan azt évtizedekkel korábban megszoktuk, sőt, a megrendelés-állomány mára 5 hónapos minimum szintet ért el. A termelés visszaesése elkezdett lassulni. Bár a tendencia egyelőre nem fordult meg, de a várakozások szerint ez rövidesen bekövetkezhet. Az input árak a termelésben 2009 szeptembere óta nem látott mértékben csökkentek, amely okot adhat némi optimizmusra a feldolgozóipart illetően, de a valódi talpraállás egyelőre még kérdéses.

A szolgáltató szektorban ezzel szemben komolyan erősödött a kereslet: az elmúlt három hónapban végig 50-es szint feletti értékeket ért el, és a kedvező teljesítmény az új munkavállalókat is szépen húzza be erre a területre. A megrendelés-állomány viszont itt is érzékelhetően kezd visszaesni, szintén 5 hónapos minimumot mutat. Mindazonáltal a lendület meg van a szolgáltatóipar teljesítményét tekintve. Az input árak a feldolgozóiparhoz hasonlóan alacsonyak, bár az elmúlt időszakban enyhe növekedésnek indultak. Az output árak viszont jelentősen elkezdtek felfelé húzni. Így összességében az sem kizárt, hogy az infláció ismét emelkedő pályára áll a közeljövőben, amely problémát jelenthet abból a szempontból, hogy ilyen forgatókönyv esetén a szolgáltató szektor nem lesz képes hirtelen irányt váltani. A szolgáltató szektorban enyhén csökkenő üzleti bizalmat is láthatunk.

Németországban az IFO Business Climate Index nagyon szépen megy felfelé, rendkívül optimista hangulatot tükröz, ami a fogyasztói bizalomra is igen kedvező hatással van, így felfelé ívelő ág várható a fogyasztás tekintetében is.

Az Eurozóna Composite PMI szépen igazodott a német fejleményekhez, a szolgáltató szektor hozza a kötelezőt, és elvégzi a munka döntő részét Európában is. A jelenlegi állás alapján drasztikus kamatcsökkentésre nem számíthatunk az ECB részéről, viszont az is valószínű, hogy júniusnál tovább nem fogja halasztani az első döntést. Ha viszont az Eurozóna kamatcsökkentési időszaka elkezdődik, akkor vélhetően az euró gyengülő képet fog mutatni a dollárral szemben.

Összességében kedvező adatsorozat jött ki tehát az Eurozónát illetően, amit egyrészt értelmezhetünk úgy, — és jelenleg a mainstream média is inkább ezt sugallja — hogy a nehéz időszak lassan a végéhez közelít, másrészt érdemes lehet kivárni, hiszen a korábbi tapasztalatok alapján jöhetnek visszaesések egy hasonló felívelést követően ezekben az indexekben.

Az USA-ból ezúttal igen kedvezőtlen adatok érkeztek, a feldolgozóipar 2020 szeptembere óta nem nagyon tud talpra állni. Voltak ugyan felfelé ívelő szakaszok, de ezeket követően mindig megtörtént a visszaesés. A gyenge kereslet most is visszatolta az indexet 50-es szint alá. Az új munkaerő felvételben 4 éve először látható erőteljes visszaesés. Szintén csökkenőben van az üzleti bizalom: múlt év novembere óta legalacsonyabb szinten van, ami nem túl kedvező.

A szolgáltatóipari PMI messze a várakozások alatt teljesített, 50.9-es értékével 5 hónapos minimum szintet ért el, és lényegesen elmaradt a piaci várakozásoktól is, amely 52-es értéket jósolt. A szektorban mind az új vállalkozások, mind a munkavállalók száma csökkent az elmúlt időszakban. A munkaerőállomány olyan komoly mértékben esik vissza a cégeknél, amelyhez hasonlót a pandémia időszakot leszámítva 2009 óta nem láttunk. Ugyanakkor sokszor tapasztalhattunk már visszaeső amerikai iparág indexeket, így a rossz állapottól függetlenül még bekövetkezhet a fordulat.

Az amerikai ingatlanpiacon az új lakáseladások emelkedtek, az átlag lakásárak viszont 7 hónapos csúcsra jutottak, ami abba az irányba mutat, hogy ez az ütem nem lesz fenntartható. A jelzáloghitelek költségei is emelkednek, ezért sokan elgondolkoznak bérlés helyett a lakásvásárláson. A probléma azonban az, hogy mostanra vállalhatatlanul drágává váltak az otthonok, főként az első lakásvásárlók számára.

A FED által monitorozott egyik legfontosabb indikátor, a PCE Price Index jelentősen megugrott, ami visszavezethető arra, hogy továbbra is igen komoly növekedés van a lakhatási költségekben, illetve a közművek oldalán is jelentős áremelkedés következett be. Ezáltal még későbbi időpontra tolódhat a FED kamatcsökkentések időszaka.

Az USA GDP adat igen alacsony lett, az előző időszak 3.4-es értékéhez képest mindössze 1.6-ot kaptunk, ami a 2.5-ös várakozásokhoz képest is jelentősen elmaradt. Amit érdemes kiemelni, hogy a gazdaság teljesítménye szemmel láthatóan erősen függ a kormányzati beruházások mértékétől. Ez hosszútávon mindenképpen kockázatos, és nagymértékű eladósodáshoz vezethet. Összességében az amerikai gazdaság dinamikus és gyors reagálású, ami alapján talán nem indokolt a túlzott pesszimizmus, de a jelenlegi helyzet közel sem problémáktól mentes. Logikailag erősödhet az a vélemény, hogy az ország stagflációs rendszerbe kezd belefutni.

A 10 éves benchmark hozamok az inflációs adatokkal párhuzamosan megugrottak 4,65-ről 4,75 – 4,70-es szintekre.

A dollár erősödni kezdett az euróhoz képest. A piac továbbra is óvatos a kamatcsökkentési várakozásokat illetően. A piac ötöde már egyáltalán nem vár az idei évre kamatcsökkentést, ami azért is érdekes, mert egy hónappal ezelőtt még senki nem képviselte ezt az álláspontot. A 25 bázispontos csökkentést várók aránya 5%-ról 40%ra ugrott fel. A piac egyharmada továbbra is 50 bázispontos csökkentésre számít, de az látható a számokból, hogy komoly fenntartások vannak a piac részéről a kamatváltozások tekintetében.

Az olajpiacot tekintve a kereskedelmi olajtartalékok szintje csökkent, amely árfelhajtó hatással bírt, de az ellentétes irányban ható geopolitikai események következtében a hordónkénti árfolyam végül a 84-es szint körül stabilizálódott a hét végére.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés