Szívünk csücske, AUSZTRÁLIA

Az érzelmes címadás oka, hogy a rengeteg üzleti beszélgetés alatt, amihez szerencsém volt, igen gyakran kiderült: kígyók ide, pókok oda, szinte mindenki vágyik a távoli földrészre. A többség szeretne kicsit körülnézni Ausztráliában (időben szólunk: ez minimum 24 óra repüléssel jár), akad viszont olyan is, akinek az átköltözés a nagy álma. Ha máshogyan nem megy, hát befektetésekkel. Mi éppen ezeket az érdeklődőket szeretnénk bátorítani írásunkkal.

 

Politikai és gazdasági érdekességek

Az országot éppen a munkáspárti balközép vezeti (51 százalékos többséggel), Anthony Albanese személyében. A 2022-es választásokon a jobbközép – akkor még – kormánypárt hatalmasat esett, és komolyan feljöttek a függetlenek és a szélsőségesek. Fontos, hogy ott a bal/jobbközép nem jelent túlságosan nagy különbséget, ezért is erősödnek a hagyományostól eltérő pártok. Már az oviban (amit ott „preschool”-nak hívnak) megtanítják a kicsiknek, hogy van a kapitalizmus, és a pártok csak abban különböznek, hogy miképpen működtetik magát a kapitalizmust. Az ország stabilan demokratikus és (monarchista) kapitalista – egy 1999-es népszavazás ugyanis 55 százalékos arányban megtartotta az angol királyságot (is). Ausztrália a „G-20” állandó tagja. Lakossága dinamikusan növekszik, persze a bevándorlóknak köszönhetően, és jelenleg 27 millió körül van:

Forrás: Macrotrends

Az ausztrál világot leíró – természetesen önkényesen kiválogatott adatok – szerintünk kiváló képet adnak az ország teljesítményéről, és, hogy még jobban értsük, megadtunk viszonyítási pontokat is:

Az adatok jól mutatják az ingatlanpiac miatt eladósodó lakosság gondjait. A statisztikák szerint körülbelül minden harmadik (azaz 9,4 millió) ausztrálnak kevesebb, mint 1000 ausztrál dollár (tehát mintegy 234 ezer forint) „megtakarítása” van 2024-ben. Ez a kép azért a valóságban kicsit kedvezőbb, mivel az ausztrál nyugdíjbiztosítási rendszer a havi bérből 2023-ban 11 százalékot, de jövőre már 13 százalékot nyugdíjalapokba fizettet be, ezek a pénzek viszont nem látszanak a személyes megtakarítások között. Egyébként az őslakosoktól sem állt messze a közösségi gondoskodás, például volt egy törvény, amely kijelölte a tíz legkönnyebben elejthető állatfajt, amit kizárólag az öregek vadászhattak. Ez ám a nyugdíjrendszer!

Ausztráliáé a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdasága. A gazdasági növekedést főként a bányászat, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és a technológiai szektor hajtja. Az ország GDP-je a világ élvonalába tartozik, és az életszínvonal is igen magas. Ráadásul közben a GDP 22 százalékával megegyező ausztrál államadósság a világ legjobbjai között van. Az ország ásványkincsekben – különösen vasércben, szénben és aranyban – gazdag. A búza, a gyapjú és a marhahús jelentős exportőre.

Ausztrália nemesfémekben és számos más ásványi erőforrásban is bővelkedik, az ország a világ egyik vezető bányászati hatalma. Aranykitermelésben Ausztráliát csak Oroszország és Kína előzi meg, emellett a földrész a világ ötödik legnagyobb ezüstkitermelője, jelentős platina és palládium készletekkel rendelkezik, továbbá a nyolcadik legnagyobb rézkitermelő a világon. Ausztrália fejlett bányászati technológiákat alkalmaz, amelyek lehetővé teszik a hatékony és fenntartható kitermelést.

Jelenleg az alapkamat szintje 4,35 százalék. Az alábbi grafikon mutatja az amerikai és az ausztrál alapkamat alakulását az utolsó 5 évben.

Forrás: Bloomberg

Ausztrália hitelminősítése az egyik legmagasabb a világon, az S&P-nél például AAA a besorolása, ami jelenleg jobb, mint az Egyesült Államok hitelminősítése – ez tükrözi az ország erős gazdasági alapjait és politikai stabilitását.

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, mind export, mind import szempontjából. Az ausztrál export Kínába főként nyersanyagokat, például vasércet, szenet, LNG-t (cseppfolyósított földgázt) és mezőgazdasági termékeket tartalmaz. Ausztrália pedig különféle fogyasztási cikkeket, gépeket és elektronikai eszközöket importál Kínából. Kína jelentős befektetéseket hajt végre az ausztrál ingatlanpiacon, a mezőgazdaságban, a bányászatban és különböző infrastrukturális projektekben. Ezzel párhuzamosan az ausztrál vállalatok is aktívan befektetnek Kínában, különösen az energia, az oktatás és az élelmiszeripar területén.

A privátbanki ügyfelek egyik új kedvence: Ausztrália  

Ausztrália gazdasági viszonyait áttekintve aligha csodálkozik bárki is azon, hogy az ország kötvénypiaca a privátbanki ügyfelek egyik új kedvenc befektetési területe. Az ausztrál bankszektorban, továbbá a bányatársaságok között, illetve az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégeknél kiváló hitelminősítésű vállalatok kötvényei közül válogathatnak a befektetők. Ráadásul az amerikai dollárban befektetni kívánó ügyfelek még az amerikai kibocsátású értékpapírok idei évtől jelentkező plusz adóterhét is elkerülhetik az ausztrál instrumentumok segítségével.

Az ausztrál vállalati kötvények között szép számmal találhatunk amerikai dollárban denominált értékpapírokat, mivel az ausztrál cégek jelentős része amerikai dollárban adósodik el, a nemzetközi tevekénységük és a hazai deviza évek óta tartó gyengülése miatt.

10 százalék feletti növekedést kínált dollárban az ausztrál bankszektor egy év alatt

Ügyfeleink körében az ausztrál bankszektorból két szereplő papírjai keresettek, melyek jelentős, kamatokkal együtt 10 százalék feletti növekedést produkáltak az elmúlt egy évben. A Macquarie Group LTD és a Westpac Banking értékpapírjait ráadásul továbbra is attraktív befektetési lehetőségnek tartjuk.

A Macquarie Group LTD egy 25 országban működő pénzügyi szolgáltató, mely komoly növekedési lehetőségek előtt áll, és kiemelkedő hitelképességgel rendelkezik. Az S&P által befektetésre ajánlott, BBB+ hitelminősítéssel rendelkező cég kötvénye 2034-es lejárattal, 5,887 százalékos kamatozás, illetve 5,6 százalékos lejárati hozam mellett érhető el.

Befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkezik a piacvezető ausztrál bankok közé tartozó, kétszáz éve alapított Westpac Banking is, melynek 2033-as lejáratú kötvénye 6,82 százalékos kamatozású. A befektetők a jó likviditású másodpiaci kereskedésben jelenleg névérték felett tudják megvásárolni a kötvényt, közel 5,50 százalékos lejárati hozammal.

Aranybánya lehet az ausztrál kötvénypiac

Ausztrália a világ egyik vezető bányászati nagyhatalma, éppen ezért a bankszektor mellett a bányatársaságok papírjai is keresettek a földrész befektetései iránt érdeklődő ügyfelek körében.

A világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata, a brit-ausztrál Rio Tinto amerikai dollárban denominált, 2033-as lejáratú kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. A papír jelenleg a névértéke 108 százaléka körül érhető el a másodpiacon, ám korábban 150 százalékon is kereskedtek vele. A Rio Tinto kötvénye 5,04 százalék feletti lejárati hozamot kínál.

Portfólióinkban az aranybányászattal foglalkozó, Nyugat-Ausztráliában, az Északi Területen és Alaszkában tevékenykedő Northern Star Resources kötvénye is megtalálható. A bányatársaság amerikai dollárban denominált kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. A kötvény valamivel névérték felett kereskedhető, és akár már 5,70 százalék körüli lejárati hozammal megvásárolható a másodpiacon.

Az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégek is kiemelkedő hozamokat kínálhatnak

Az ausztrál telekommunikációs szektor szereplői gyakran alulértékeltek, főként az 5G hálózatok bevezetésének költségei miatt. Hosszabb távon azonban ezek a cégek is jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A Telstra Corp LTD Ausztrália legnagyobb telekommunikációs vállalata, amelynek kötvénye 3,125 százalékos kamatozással és 5,40 százalékos lejárati hozammal rendelkezik. A 2025-ben lejáró kötvény most névértéke alatt megvásárolható.

Magas hitelminősítéssel rendelkeznek, így alacsonyabb kockázatot jelentenek a befektetők számára a Transurban Group kötvényei. Az autópályák üzemeltetésével foglalkozó cég az iparágában a világon a harmadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, és Ausztrália mellett az Egyesült Államokban és Kanadában is üzemeltet autópályákat. A Transurban Group 3,375 százalékos kamatozással, 2027-es lejárat mellett elérhető kötvénye BBB+ hitelminősítésű, és névérték alatt kereskedhető, 5,00 százalék körüli lejárati hozammal.

Összefoglalva tehát, az ausztrál piac elemzése közben igazi gyémántokat találhatunk, miközben az adózási nehézségek ellenére sem kell elfelejteni az amerikai dollárban történő befektetéseket.

Szerző: Paksy Katalin és Beschenbacher Kornél

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés