SPB: Növekvő pesszimizmus jellemzi a vállalkozói bizalom állapotát

Az elmúlt hét sokatmondó volt a kockázatvállalási hajlandóság szempontjából. Japánban továbbra is az akadozó belső fogyasztás a fejlődés gátja, ennek ellenére a Retail Sales adatok kedvezően alakultak. A német fogyasztói bizalom rendkívül alacsony szinten mozog, melyet egyelőre a növekvő reálbérek sem képesek ellensúlyozni. Növekvő pesszimizmus jellemzi a vállalkozói bizalom állapotát is, ettől függetlenül a kockázatvállalási hajlandóság továbbra is magas. Az Eurozónában az infláció alakulása kedvező. Az USA-t illetően a mérsékelt optimizmus a meghatározó. Komoly növekedést mutatott az elmúlt időszakban a tartós fogyasztási cikkek megrendelés állománya, az előzetes adatok alapján 3%-os GDP növekedés várható.

A japán Retail Sales adatok kedvezően alakultak. Bár még mindig nem mutat olyan mértékű növekedést, mint ami elvárható lenne, de ettől függetlenül 28 hónapja folyamatos a fejlődés. A reálbérek emelkedése növeli az esélyét annak, hogy továbbra is megmaradjon ez a tendencia. Mindazonáltal a belső fogyasztás akadozása miatt nem egységes a piac álláspontja a potenciális fejlődési lehetőségeket illetően. A Core CPI kedvező irányba hat, komolyabb jegybanki lépés nem várható a következő hónapokban.

Németország továbbra is komoly problémákkal küzd, ennek ellenére DAX oldalon kedvező képet látunk.

Az IFO Business Climate Index a várakozásoknál jobban alakult, de ettől függetlenül még mindig nem tud talpra állni. Növekvő pesszimizmus jellemző mind a jövőt, mind a jelenlegi helyzetet illetően. A gazdasági krízis esélye egyre növekszik, ettől függetlenül a kockázatvállalási hajlandóság viszont továbbra is magas.

A GFK Consumer Climate Index értéke minden várakozást alulmúlt. A labdarúgó Európa-bajnokság ugyan átmeneti növekedést hozott, de az eseményt követően ez a pozitív hatás megszűnt. Fogyasztói oldalon a reálbér-emelkedés ellenére sem várható a közeljövőben optimistább hangulat. A fentiekkel összhangban a német GDP értéke is csökkent.

A mérsékelt fogyasztásnak és a csökkenő energiaáraknak köszönhetően az infláció viszont a várakozásokhoz képest pozitívabban alakult, ami megteremti a lehetőséget az ECB számára a kamatcsökkentésre. Ez a lépés újabb inputot adhat az optimizmusnak. Ennek megfelelően jelenleg a „risk on” üzemmód a meghatározó, a piac az ECB-re figyel.

Az Eurozóna CPI értéke az elmúlt időszakban 2,6 volt, most 2,2 lett, ami összhangban van az előzetes várakozásokkal. A core CPI 2,9-ről 2,8-ra jött vissza. Ezek az adatok is azt támasztják alá, hogy nyitva áll a lehetőség a kamatcsökkentés előtt.

Az USA-ból érkező adatok bátorítóak, mégis inkább a mérsékelt optimizmus jellemző, és egyre több a kritikus hang a gazdaságot illetően. A makro-adatok azt indikálják, hogy a „risk on” üzemmód fennmaradhat. Esetleg a munkaerőpiac adhat okot némi aggodalomra.

Az USA fogyasztói bizalmi index értéke kielégítő. A tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományát illetően komoly felívelő szakaszt láthatunk. Az elmúlt időszakban 6,9%-ról 10%-os szintre jött fel, ami kiugró teljesítményt mutat. Elsősorban a közlekedési eszközök, valamint a védelmi kiadások területén történt jelentős növekedés. Az előzetes adatok 3%-os GDP növekedést helyeznek kilátásba az USA-t illetően.

A munkaerőpiacot tekintve az első álláshelyet keresők száma valamelyest csökkent, de összességében a trend növekvő, a munkaerőpiac kezdi felvenni a kiegyensúlyozottabb állapotot. Év végéig rendkívül alacsony a valószínűsége egy esetleges recessziónak.

A PCE price index értékét szépen húzza felfelé a személyes költekezések szintje, ami kedvező pályát biztosít a FED részére a kamatcsökkentéshez. Ugyanez mondható el a core PCE index esetében is.

Az olaj árfolyamában nagy változás nem történt az elmúlt időszakban, és drámai fordulat a közeljövőben sem várható e téren.

Az államkötvények hozamszintjének további csökkenése a szeptemberi kamatcsökkentést követően várható.

A piac 70%-a 25 bázispontos kamatcsökkentést vár a FED részéről szeptemberre, de időszakosan jelentős mértékben erősödött azon álláspont támogatottsága is, amely 50 bázispontos kamatcsökkentést jósol. A befektetők több, mint harmada úgy gondolja, hogy év végére el fogunk jutni a 100 bázispontig, amely 4,25-4,50-es kamatszinteket jelentene.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés