Még idén akár 75 százalékkal változhat a bitcoin árfolyama

Történt valami nemrég az egyik legismertebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyamában, amire nem sokan figyeltek fel. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy az augusztus 30-án bekövetkezett, úgynevezett rejtett halálkereszt mekkora lehetőséget hordoz magában.  95 százalékos bizonyossággal kijelenthető ugyanis, hogy idén december körül jelentős mértékben – akár 75 százalékkal is – elmozdulhat a bitcoin árfolyama. Hogy felfelé-e vagy lefelé, cikkünkből az is kiderül.

 Néha mindenféle elemzés nélkül is meg lehet mondani, hogy hol van a tőzsdei eufóriák csúcsa: ott, ahol az emberek már az állásukat is feladják azért, hogy valamilyen termékkel kereskedjenek – jelen esetben NFT-vel vagy dogecoin-nal. Azonban hiába az eufórikus álmok, a felfokozott érzelmek, vagy a meggyőződés, amelyek jelenleg a kriptopiacot övezik, a piac ciklikus, így az egyes szakaszok előbb-utóbb lezárulnak. Ha csak egy pillanatra is a felszín alá nézünk, érdekes jeleket láthatunk: közeleg a változás.

A bitcoin nem más, mint egy decentralizált digitális fizetőeszköz, amely mögött nincsen központi kibocsátó rendszer. Tárolása és létrehozása egyaránt elektronikus úton történik, azaz a bitcoin nem kézzelfogható. Emiatt tehát nem nyomtatással keletkezik, hanem számítógéppel bányásszák, ami különböző feladatok megoldását jelenti egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver segítségével. Ez a blockchain technológia adja a bitcoin fundamentumát.  A bitcoin tranzakció gyorsabb, mint egy nemzetközi átutalás (ami akár napokig is eltarthat), olcsóbb is, ráadásul a kizárólagos tulajdonunkat képezi, arról nem is beszélve, hogy nincs központi hatóság ellenőrzése felette.

A bitcoin egyes ciklusai 4 évig tartanak, ezek lezárultával pedig feleződik a bányászoknak járó jutalom – ez utóbbi jelenleg 6,25 bitcoin –, így 4 évente felére csökken az inflációs ráta is. A legutóbbi felezés 2020. május 11-én volt, a legközelebbi 2024-ben lesz, amikor tehát a bányászok jutalma 3,125 bitcoinra fog csökkenni. Érthető módon azok, akik hatalmas bitcoin bányász farmokat üzemeltetnek, nagyobb jutalmat kapnak a tevékenységükért. Összevetve ezt a limitált, 21 millió darabos bitcoin kínálattal, minden felezés egy hatalmas expanziót von maga után. Egy ilyen ciklusnak fogunk most a közepére érni.

1. Ábra: Rejtett halálkereszt 2021.08.30.

A technikai részhez visszakanyarodva azt láthatjuk, hogy az árfolyam elemzésére használt indikátorok különleges és ritkán előforduló változást produkáltak a közelmúltban. Miként az a fenti ábrán is látható, augusztus 30-án rejtett halálkereszt alakult ki, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 50 heti exponenciálisan mozgó átlag keresztezte az ugyanezen az idősíkon számított egyszerű átlagot.

A bitcoin létezése óta mindössze nyolc alkalommal alakult ki rejtett halál- vagy aranykereszt. Ezek közül négy rejtett halálkereszt után szignifikáns piaci visszaesést, míg négy rejtett aranykereszt esetében dinamikus növekedést figyelhettünk meg. A következőkben minden keresztet bemutatok.

Az 1. táblázatban a rejtett halálkereszt napjának árfolyamához viszonyítjuk a korrekció mértékét.

Dátum Korrekció mérték Korrekció időtartam
2011. Szeptember 26. -60% 57 nap
2014. Július 07 -73% 192 nap
2018. Május 28. -62% 202 nap
2020. Február 24. -61% 19 nap
2021. Augusztus 30. …. ….

1. Táblázat: Rejtett halálkeresztek

Az eddigi rejtett halálkeresztek relatív gyakorisága 100% és átlagosan 64%-os visszaeséssel számolhatunk, melyek átlagosan 117 napig tartanak.

A 2. táblázatban felsorolt rejtett aranykereszteknél szintén a kereszt napján kialakult árfolyamhoz mérjük az expanzió mértékét.

Dátum Expanzió mérték Korrekció időtartam
2012. Július 16. 16.890% 53 nap
2015. Július 20. 7.192% 882 nap
2019. Április 29. 179% 59 nap
2020. Augusztus 3. 531% 255 nap

2.Táblázat: Rejtett aranykeresztek

 

Hogy mi a konklúzió mindebből?

A 2021. augusztus 30-án történt rejtett halálkereszt a szórási intervallumok alapján 95%-os megbízhatósággal egy jelentős, 54% és 75% közötti visszaesést prognosztizál 2021 decembere körül. Miként már említettem, a ciklusok váltakozva ismétlődnek, ezért a várható visszaesés egyben hatalmas lehetőség is azok számára, akik hosszú távon szeretnének beraktározni, és – hozzám hasonlóan – potenciált látnak a kriptovalutákban és a mögöttük húzódó blockchain technológiában.

Szerző: Benesóczky Balázs, SPB Befektetési Zrt.  gyakornoka

 

Fotó: Canva

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés