Mibe fektet egy bankár? Beschenbacher Kornél válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról 

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Beschenbacher Kornélt, az SPB Befektetési Zrt. junior privátbankárát kérdeztük, akiről érdemes tudni, hogy saját korát meghazudtolóan magas szakmaisággal, szorgalommal és ügyfélorientált gondolkodásával nap mint nap segíti ügyfelei életét a befektetések világában.


1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Érdemes ennél a pontnál megvizsgálni a pénzügyi mintázatainkat, céljainkat és igényeinket. Én egy olyan értékrendet képviselek a témában, amelyet bátran tudok ajánlani bármilyen nyitott gondolkodású ember számára. Fontosnak tartom, hogy több részre bontsuk a kérdést. Mi az, amit már régen el kellett volna kezdenem, de nem tettem idáig? Követni a bevételeim és kiadásaim alakulását rövid, közepes, illetve hosszútávon is. Gondolok itt a folyamatos költségnaplóra vagy a hirtelen impulzus vásárlások elkerülésére. Erre közvetlenül egy érdekes tippel is tudok szolgálni. Abban az esetben, ha valamilyen terméket vagy szolgáltatást meglátunk az offline vagy online térben, várjunk a megvásárlásával lehetőleg 3-5 napot. Megdöbbentő végeredményben lesz részünk. A vásárlások közel 65%-a csak azért történik, mert éppen abban a pillanatban valamilyen érzelmünkre ható vágy hatalmába kerített minket.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Tiszteljük és becsüljük meg az emberi kapcsolatainkat. Ez az igazi mozgatórugója az én munkámnak is. Fontos azonban, ha az ember befektetni kívánja vagyonának egy részét, olyan embert hallgasson meg, aki nem csak elméletben „oktatja”, de a gyakorlatban is azt csinálja, amit mond. Kezdetben elegendő lehet egy alacsonyabb kockázatú, kisebb hozampotenciállal rendelkező befektetést választani. Nem szükséges feltétlenül a magas hozamokkal és könnyű meggazdagodást ígérő befektetéseket vagy üzleti lehetőségeket kergetni. Bármennyire is vonzó lehet az ember számára, az élet adta kihívások sokszor bebizonyították már, hogy nem feltétlenül ebbe az irányba kell elindulnia annak, aki szeretné befektetni a pénzét.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Koromból adódóan kedvelem a spekulatív részvényeket. Ezen belül is inkább az amerikai dollárban denominált értékpapírokat. Úgy gondolom, hogy életem ezen szakaszában még igazán megengedhető ez a gondolkodásmód. Azonban mindenki számára van egy igen fontos tanács, ami nem más, mint a diverzifikáció. Kockázatunk megosztása mellett a váratlan piaci szituációkból is kedvezőbben jöhetünk ki. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy a portfóliónk nagy része inkább olyan instrumentumokból kellene, hogy álljon, amelyek előfordulhat, hogy rövid távon nem hoznak szemmel látható eredményt, azonban a teljes hozamot vizsgálva 5-10 éves távon már elégedettek lehetünk velük.


Beschenbacher Kornél

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Úgy látom, hogy az öngondoskodás a mai világban egy kicsit átalakulóban van. Sokan sokféleképpen vélekednek, de igazán a cselekvés az, ami hiányzik az emberekből. A pénzügyek területén egyértelmű szempontok szerint kell gondolkodnunk. Első körben legyen megfelelő anyagi biztonságunk, olyan mértékű megtakarításunk, amely kitart legalább olyan hosszú ideig, hogy a vészterhes időkben se legyen kérdés a napi megélhetés vagy a céljaink elérése. Másodsorban pedig, kezdjünk el időben gondoskodni nyugdíjas éveinkről. Nyilván sokak számára ez még igazán távoli időpontnak tűnhet, azonban ahogy a befektetések terén, itt sem szabad sokáig tétovázni.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Sokan alábecsülik a pénz jelentőségét és erejét. Viszont, ha nem rendelkezel pénzzel, hiányérzeted keletkezik, ezért becsülni és óvni kell annak értékét, hogy az életedet igazán támogatni tudja és ne keserítse meg azt. A kérdés valójában fontosabb, mint azt igazán gondolnánk. A megfelelő edukáció az egész életünk sorát végig kellene, hogy kísérje. Nem szabad szégyenként éreznünk, ha valamit nem tudunk, de ha meggondolatlanul cselekszünk, annak akár évekig is viselhetjük a terheit. A legfontosabb, hogy soha sincs késő fejlődni és az adott témában megfelelően tájékozódni. Ne féljünk tanácsot kérni olyan szakemberektől, akik már tapasztaltabbak a témában.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Azt gondolom erről a kérdésről, hogy nem feltétlenül a miérteket kell keresnünk életünk minden egyes pontján, hanem megfelelő tervezés és előkészítés után profi segítség igénybevételével bele kell vágni és megvalósítani mindazt, amiről sokan csak álmodni mertek idáig: konkrétan a pénzügyi függetlenséget.

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Beschenbacher Kornél
junior privátbankár

mobil: +36 20 232 9776
e-mail:

Linkedin profil

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés