Újabb mentőcsomag Amerikában?

Joe Biden beiktatásával egy újabb segélycsomag került napirendre. Az időzítés nem véletlen, hiszen a jelenleg érvényben lévő rendkívüli szociális támogatás március 14-ei határidővel lejár. A jelenlegi segély tehát a régi csomagot váltja le, illetve egészíti ki. A csomag méretét tekintve a szenátus 1 900 milliárd dolláros költségvetést hagyott jóvá.

Nézzük a csomag tartalmát:

  • A segély elsődlegesen a munkanélkülieket és az alacsony jövedelemmel rendelkező polgárokat támogatja.
  • A 75 000 dollár alatti éves jövedelemmel rendelkező személyek részére 1 400 dollárt írnak jóvá havonta
  • Azon házas emberek részére, akiknek az együttes jövedelme nem haladja meg a 150 000 dollárt évente, külön-külön is megkaphatják az 1 400 dollárt
  • Az 1 400 dolláros csekk továbbá, gyerekek és a rokkant felnőttek számára is elérhető, amelyet a korábbi csomag nem tartalmazott. Csak ez a kiegészítés 422 milliárd dollárba kerül.
  • A szövetségi munkanélküli segélyt heti 400 dollárra emeli a korábbi heti 300 dollárról.
  • A csomag további 25 milliárd dollárt biztosít az éttermek részére illetve 70 milliárdot a koronavírus tesztelési és vakcina programjára.
  • A programból az iskolák sem maradnak ki: 130 milliárdot biztosítanak. Az összegből növelik a takarító személyzetet, fertőtlenítő szereket vásárolnak, illetve biztosítják a szociális távolságtartáshoz szükséges feltételeket.

A részletekből kiderül, hogy az új koronavírus-segély a régiekhez képest extenzívebb. Az 1 900 milliárd dolláros új csomaggal a kumulatív fiskális stimulus 5 000 milliárd dollárra fog duzzadni. A tavalyi évben az amerikai nominális GDP 21 000 milliárd dollárt tett ki, vagyis, a teljes fiskális stimulus, a GDP 25%-át teszi ki. Joseph Carson, az AllianceBernstine korábbi vezető közgazdásza nemrégiben így vélekedett a hihetetlen mértékű fiskális injekcióról: „Ezt a számot a modern korban semmi sem közelíti meg. Legalábbis békeidőben nem. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok első világháborús hadiipar költségei a 13,6%-át jelentette a GDP-nek, míg a második világháború a 35,8%-át. A jelenlegi koronavírus költekezés a két világháború között helyezkedik el.”

 

Láng András, az SPB Befektetési Zrt. elemzője 

Fotó: American President with a face mask against CoV infection. 100 dollar banknote. Coronavirus in United States. Concept quarantine and recession. Global economy hit by corona virus outbreak and pandemic / Getty

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés