SPB: Várhatóan emelkedni fog az olaj ára

A kínai kongresszusi bejelentés hatására várhatóan emelkedni fog az olaj ára, értékét a közeljövőben vélhetően a keresleti oldalról jövő erősödés fogja mozgatni.  Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya, a szolgáltatóipari index és az ingatlanpiac aktivitása is meglepően pozitívan alakult az elmúlt időszakban, a fogyasztói bizalmi indexben viszont éles esést láthatunk, míg a továbbra is kifeszített munkaerőpiaci helyzetben nem történt számottevő változás. Mind az USA, mind a német feldolgozóipari index esetében egyelőre várni kell az áttörésre. Az inflációs környezet várhatóan tartósan velünk marad – hangzott el az SPB online eseményén.

Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományának core indexe meglepően jól alakult, az előző időszak – 0,4% – os értékéhez képest kisebb növekedést várt a piac, viszont végül 0,7%-os növekedést produkált. A vállalkozások technikai és logisztikai eszközöket vásárolnak, feltehetően ez lehet az, ami az első negyedév teljesítményét felfelé húzhatja az amerikai gazdaságban. Árnyalja a képet, hogy ha nem a core indexet, hanem a teljes megrendelés-állományt nézzük, 4,5%-os visszaesést tapasztalhatunk. Ez döntően annak tudható be, hogy a repülőgép vásárlások jóval kisebb mértékűek voltak, mint az előző időszakban.

Az USA ingatlanpiac az elmúlt hónapban 1,1% növekedést produkált, elképesztő ütemben ugrott meg. Ennek a hátterében feltételezhetően nem kifejezetten makrogazdasági, inkább pszichológiai okok állnak. Az elmúlt 2,5 évben a mostani volt a legnagyobb mértékű ugrás, és valószínűleg arról lehet szó, hogy a vásárlók türelme elfogyott. Azt érzik, hogy az ingatlanpiaci árak várhatóan nem fognak a közeljövőben csökkenni. Bár alapvetően az ingatlanpiac reagál legérzékenyebben a FED szigorító intézkedéseire, úgy néz ki, hogy jelen esetben ezt a történetet felülírta a piaci pszichológia. Nem valószínű azonban, hogy ebben a felívelő szakaszban tartós emelkedést fogunk látni, inkább pillanatnyi jelenségről lehet szó.

A fogyasztói bizalmi index értéke meglepően alakult. A korábbi 106-os értékhez képest markáns emelkedést, 108,5-öt várt a piac, ehhez képest mindössze 103 lett. A munkahelyek, a bevételek, a háztartási jövedelem alakulása, illetve az üzleti körülmények nem túl biztatóak az elkövetkező hat hónapot illetően. A vállalatok fent említett technikai eszközbeszerzési hullámával szemben lakossági szinten a fogyasztók egyre inkább visszafogják a vásárlásokat. Sem autó, sem ehhez hasonló, nagyobb tétel nem jelenik meg a kiadásokban, sőt, most már a nyaralások tekintetében is erőteljes visszafogottság érzékelhető. A fogyasztói bizalom tehát egyáltalán nincs jó állapotban, és a változáshoz arra lenne szükség, hogy egy tartósabb, csökkenő irányba mutató inflációs pályát lássunk.

A kínai feldolgozóipari PMI index elképesztő mértékű, évtizedek óta nem látott emelkedésbe csapott át a dekonjunktúrából. 49,2-es értékről ugrott meg 51,6-ra. Várható volt, hogy a COVID után a szigorító intézkedések feloldásával ez a feldolgozóipari index növekedésnek indul majd, de a mértéke meglepte a piacot. A Caixin PMI kifejezetten kis- és középvállalkozásra vonatkozó adat, és a jelenlegi alakulása azt mutatja, hogy jó irányba halad a kínai gazdaság.

Mindeközben hétvégén Kínában elkezdődött a pártkongresszus, amellyel kapcsolatban igen erőteljes várakozások voltak a tekintetben, hogy milyen stimulus húzhatja esetleg tovább a gazdasági teljesítményt, amit Kína részéről vár a piac. A megelőző várakozások 5,5 %-os növekedést prognosztizáltak a kongresszus végére. Az optimista hangulatot némileg leforrázták a kínai pártkongresszuson elhangzott információk, amelyek egyértelművé tették, hogy 5% – nál nagyobb növekedéssel egyelőre nem számolnak, ezt tűzték ki elérendő célként. Ez egy olyan értéknek tűnik, amely minden bizonnyal teljesíthető lesz az ország számára. Feltehetőleg taktikailag nem lett volna előnyös egy ennél nagyobb ütemű gazdasági növekedésre vonatkozó tervet bejelenteni, hiszen ez a nyersanyagárak nagymértékű emelkedéséhez vezethetett volna, ami Kína számára nyilvánvalóan kedvezőtlen lenne. Igen valószínű, hogy lesznek kamatcsökkentések a Kínai Központi Bank részéről, illetve célzott támogatásokra is lehet számítani, amelyek szintén tovább növelhetik a gazdaság teljesítményét. A kongresszuson az is elhangzott, hogy Kína a védelmi kiadásokat növelni tervezi.

Kína egy visszafogott taktikai húzással próbálja a nyersanyagárakat kordában tartani. Egyik oldalon tehát azt vártuk, hogy megnyugtatóbb képet kapunk a gazdaság várható növekedéséről, ehhez képest érkezett egy másik adat, amely némi aggodalomra adhat okot, nevezetesen, hogy a hadi kiadások erőteljes ütemben kezdenek majd ismét nőni.

A német feldolgozóipari index esetében nincs számottevő változás. A számok nem azt tükrözik, hogy a közeljövőben jelentős átalakuláson menne keresztül a német feldolgozóipar. A beszerzési árak kezdenek végre lentebb menni.

Az USA feldolgozóipari index valamelyest emelkedett, de elmaradt a várakozásokhoz képest. Az az esés, amit az elmúlt egy évben láttunk, valamelyest kezd kisimulni. Ezzel parallel a FED-nek bőven lesz arra lehetősége, hogy a kamatemeléseken keresztül továbbra is itt maradjon a piaccal, és az inflációs folyamatokat próbálja kordában tartani.

A német inflációt tekintve egyértelmű, hogy egyelőre nincs változás. Az energiaárak befolyása csökkent, a legnagyobb problémát jelenleg a bérek emelkedése jelenti. Ez a tendencia az USA-ból gyűrűzött be az európai régióba, és Németországban egyértelműen érezteti negatív hatásait. Az ECB márciusban szinte bizonyosan meg fogja lépni az 50 bázispontos emelést, és egy májusi, hasonló mértékű emelés is várható.

Az Eurozona CPI adat némileg gyengébb eredményt mutat a német adatnál. Igaz, hogy az energiaárak normalizálódása enyhülést hozhat az eurózóna inflációjára, de az élelmiszerárak még mindig igen jelentős mértékben emelkednek, így kamatcsökkentésekre egyelőre semmiképpen nem számíthatunk.

Az olaj inventory-k, kereskedelmi tartalékok szépen jöttek visszafelé, a finomítók nagy kapacitással üzemelnek. Az olajárat viszont elsősorban a kínai események határozzák meg. A kínai kongresszusi bejelentés hatására előreláthatóan emelkedni fog az olaj ára, értékét a közeljövőben vélhetően a keresleti oldalról jövő erősödés fogja mozgatni.

Az USA munkaerőpiaci helyzetben nincs változás.

Az USA szolgáltatóipari index kedvezően alakult, egyértelműen látható, hogy a feldolgozóiparból a szolgáltató szektorra helyeződik inkább át a kereslet.

 

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés