Mibe fektet egy bankár? Láng András válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról 

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Láng András 2020-ban – még egyetemistaként – csatlakozott az SPB Befektetési Zrt.-hez, ahol előbb gyakornokként, majd diplomája megszerzését követően elemzőként dolgozott. András tavaly március óta az SPB Befektetési Zrt. privátbankára, és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a kötvénypiaci befektetések területén; a témában számos publikációja is megjelent, többek között a Forbes és a Világgazdaság hasábjain.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Úgy gondolom, hogy az élet minden területén, de különösen a pénzügyek világában hasznos dolog hiteles, megbízható forrásból kiindulni. Érdemes például a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek, illetve pénzügyeket oktató tanárok véleményét kérni azzal kapcsolatban, hogy melyek, azok a tankönyvek vagy szakmai folyóiratok, blogok, amelyek megfelelő információkkal látnak el a befektetések terén.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Fontos dolog az óvatosság és a türelem. A legtöbben – gyakran még a profi befektetők is – az azonnali hozamrealizálásra és a gyors „meggazdagodásra” vágynak. Sajnos a „majd én leszek az, aki hirtelen meggazdagszik” mentalitás sosem vezet jóra, hiszen túlzott kockázatvállalásra ösztönöz. Ne felejtsük el, hogyha megvásárolunk egy eszközt, a másik oldalon valaki úgy gondolja, hogy ugyanazt az eszközt érdemes eladni. Életkortól és személyiségtől függően mindenkinek eltérő a kockázatvállalási hajlandósága, érdemes tehát előbb azt tisztázni, majd célszerű a befektetési eszközosztályokat a kockázatokhoz és a várható kimenetelekhez igazítani.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

A diverzifikációra, azaz a kockázatok megosztására. Nem tudnék kiemelni egy eszközosztályt, amely a „legjobb”. Minden befektetési eszköznek megvan a saját karakterisztikája, tehát egy jól diverzifikált portfólió az eszközosztályok megfelelő kombinációjával jelenti a legjobb választást a hozam maximalizálása és a kockázat minimalizálása szempontjából.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Amit a szó szoros értelmében jelent: gondoskodjunk a pénzünkről, tervezzünk, tegyünk félre a nyugdíjra, gyarapítsuk a megtakarításainkat.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Azt, hogy az időfaktornak a kamatos kamatszámítás okán rendkívül nagy súlya van. Egyszerűbben fogalmazva nem mindegy, hogy a befektető milyen időtávra fekteti be a megtakarításait. Ha például valaki 25 éves korától 65 éves koráig minden hónapban félretesz 100 dollárt egy indexkövető alapba, akkor a piac átlaghozamával számolva 40 év alatt körülbelül 1 millió dollárt gyűjthet össze. Ha azonban az ember csak később, 35 éves korától tesz félre ugyanúgy 100 dollárt minden hónapban, akkor 65 éves korára csupán 300 ezer dollárja lesz.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Gyakran hallani, hogy a pénz nem boldogít. Bár ez kétségkívül igaz, a pénz azonban jelentősen megkönnyíti az életünket, hiszen biztonságot és stabilitást ad. Éppen ezért véleményem szerint mindenkinek egyéni felelőssége is, hogy foglalkozzon a pénzügyeivel.

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Láng András
junior privátbankár

m: +36 20 544 8558
e:

LinkedIn profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés