SPB: a részvénypiacok eső trendben vannak, de a gyorsjelentési szezon tartogat ígéretes befektetési lehetőségeket

SPB: a részvénypiacok eső trendben vannak, de a gyorsjelentési szezon tartogat ígéretes befektetési lehetőségeket

Az elkerülhetetlennek tűnő európai recesszió miatt az eurózónától továbbra is érdemes távolságot tartaniuk a befektetőknek, és célszerű inkább Amerikára fókuszálniuk, már csak azért is, mert az Egyesült Államok már elérhette az inflációs csúcsot. Az olaj árfolyama akár tartósan is 80 és 90 dollár között oldalazhat, így a Crude WTI esetében a 80 dollár környéki szint jó belépőt kínálhat. A vezető amerikai indexek esetében továbbra is az esés a fő trend, ennek ellenére a következő időszakban zajló jelentési szezonban az energetikai szektor és a bankszektor részvényeit, valamint az osztalékfizető papírokat érdemes árgus szemmel figyelniük a befektetőknek – összegezték a rövid távú trendeket kedden az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Az eurózónától továbbra is érdemes távolságot tartani

Az éves német infláció mértéke az előző, 7,9 százalékos szint után a várakozásoknak megfelelően 10 százalékra növekedett, amit elsősorban az energiaárak növekedése hajt – a háztartások energiaköltségei egy év alatt közel 52 százalékkal mentek feljebb –, azonban már látható, hogy az élelmiszerárak emelkedése is erősíti ezt a trendet, ráadásul a két számjegyű inflációs adat még távolról sem jelenti a fogyasztói árindex csúcsának elérését. Éppen ezért az Európai Központi Banknak komoly fejfájást okoz az infláció elleni küzdelemben az egész Európában egyre valószínűbb és elkerülhetetlennek tűnő recesszió. Ez utóbbinak már szinte csak a mértéke kérdéses, így a befektetési irányokat tekintve semmi sem változott az elmúlt időszakban: az eurózónától továbbra is érdemes távolságot tartaniuk a befektetőknek.

Az USA már elérhette az inflációs csúcsot

A legutóbbi, 8,3 százalékos éves inflációs adat után a most napvilágot látott 8,2 százalékos amerikai fogyasztói árindexet a csökkenés ellenére is nagyon rosszul fogadták a piacok, mert a befektetők csalódottak, hogy a Fed és az amerikai gazdaság nem tudja kordában tartani az inflációs nyomást. Ennek ellenére az SPB szakértőinek véleménye szerint a tengerentúlon már elérhették az inflációs csúcsot. Az elemzők többségének várakozásai szerint az amerikai alapkamat jövő februárban 475 és 500 bázispont között alakul majd. Az amerikai olajtartalékok brutálisan megemelkedtek: az amerikai állam a központi tartalékokból 7,7 millió hordóval növelte a kereskedelmi tartalékokat, részben emiatt is hektikussá vált az olaj árfolyama, ami akár tartósan is 80 és 90 dollár között ingadozhat. Az SPB szakértői szerint a Crude WTI esetében a 80 dollár környéki szint jó belépőt kínálhat.

A gyorsjelentési szezonban az energetikai szektor, a bankok és az osztalékpapírok érdekesek

Bár a múlt hét közepe óta az S&P 500 és a Nasdaq is körülbelül 4 százalékot emelkedett, az SPB szakértői szerint a vezető amerikai indexek esetében továbbra is az esés a fő trend, és a mostani, 3600-as, illetve 11 ezres támasz szintek is csak átmenetileg tudják megállítani a lejtmenetet. A következő napokban a jelentési időszak lesz különösen érdekes a befektetők számára, amelynek során érdemes árgus szemekkel figyelni az energetikai szektor és a pénzügyi szektor eredményeit. A kamatmarzsok szélesedése miatt utóbbiak közül is jól teljesítenek az amerikai kereskedelmi bankok. Érdekesek lehetnek továbbá a klasszikus osztalékfizető papírok, amelyek az idei, általános részvénypiaci leértékelődés ellenére is tartják az értéküket amellett, hogy osztalékot is fizetnek.

 

A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés