SPB: Recessziós időszak következhet az USA gazdaságában

Várakozásoknak megfelelően alakultak az inflációs adatok az USA-ban, az energiaárak mérséklődése kedvezően hat a fogyasztói árak alakulására. Az ünnepi szezonhoz köthető megnövekedett vásárlási kedv a vártnál jobb Retail Sales adatot eredményezett. A nagyobb mértékű költekezés részben a továbbra is erős munkaerőpiacnak is köszönhető. A Manufacturing PMI változatlanul alacsony szinten mozog, amely egy esetleges recessziót vetíthet előre. A FED részéről nem történt változtatás a kamatdöntő ülésen, a kamatszint továbbra is 5,5%. A jegybank a kommunikációjában kilátásba helyezte a kamatcsökkentési időszak megkezdését, melyre a piac azonnal reagált. Az ECB kamatpolitikáját illetően a piac nagyobb mértékű csökkentést jósol az elemzőkhöz képest. Az olaj hordónkénti ára csökkenő tendenciát mutat, jelenleg a 70-72-es szint körül mozog – hangzott el az SPB online eseményén.

Az USA CPI adat a várakozásoknak megfelelően 3,1%, ezzel szemben a hónap/hónap alapú infláció enyhe növekedést mutatott. A Core CPI szintén a várakozások szerinti 4% lett. Jelentős mértékben, 9%-kal csökken a földgáz ára az egy évvel korábbi értékhez képest. A PPI értéke az alacsonyabb energiaárak miatt változatlan.

A Retail Sales adat kedvezőbb lett a várakozásokhoz képest, az ünnepi szezonhoz köthető vásárlások megkezdődtek, így 4,09%-os emelkedést tudott produkálni. A munkaerőpiac továbbra is erős, így részben ennek is köszönhető ez a jelentősebb mértékű költekezés. A munkanélküliségi ráta a vártnál kedvezőbben alakult, de szektorokra bontva elsősorban a ciklikus szegmensekben vannak betöltetlen állások. Mindez nem szerencsés a gazdaság szempontjából.

A Manufacturing PMI értéke 48,2 lett, amely kis mértékben alacsonyabb a vártnál. A változatlanul kedvezőtlen, 60 alatti érték nem zárja ki egy esetleges recessziós időszak lehetőségét sem.

A FED kamatdöntés eredményeképp a kamatszint változatlanul az 5,5-ös szinten maradt, a piaci várakozásoknak megfelelően. A december 13-i nyilatkozat szerint 2023 első félévének fő napirendi pontja a kamatcsökkentések ütemezése lesz a FED részéről. A kommunikációs változás hátterében vélhetően egy esetleges recesszióval kapcsolatos aggodalom állhat. 2024 Q4-re a piac 3,88-as alapkamat szintet áraz, amely 160 bázispontos csökkenést jelentene a jelenlegihez képest. Recesszió esetén a kamatcsökkentés az emelésekhez hasonlóan várhatóan nagyobb ütemben történhet majd.

Általánosságban elmondható, hogy a piac most elsősorban a FED kommunikációjára reagál, a többi, esetlegesen infláció gerjesztő hatású adatot kevésbé veszi figyelembe.

A FED kamatdöntő ülése után a 10 éves állampapírhozam 4% alá esett ami 1,7%-os reálhozamot jelent a befektetőknek a jelenlegi hosszú távú inflációs várakozások felett.

Az ECB kihelyezett bankbetétek után kapott kamat jelenleg 4%, a piac 1,53%-os csökkenést vár, mely nagyobb mértékű az elemzők szerinti, mindössze 0,8%-os csökkenésnél. A kamatszintek alakulása az EUR/USD árfolyamra is hatással lehet.

Tőkepiacok:

Mind a részvény-, mind a kötvénypiacot jelenleg optimizmus jellemzi, amely egyrészt a naptéri hozammintázatoknak, másrészt az általános pozitív hangulatnak köszönhető. A naptári hozammintázatok alapján átlagosan év végén felülteljesítik a piacok az éves átlagot. E jelenség mellé a piac jelenleg a recessziót nem árazza, valamint kamatcsökkenésre számít. A kettő eredőjeként az S&P árfolyama All-time-high szintekre ugrott, az októberi mélyponthoz képest 15%-os emelkedést mutatott.

Érdemes megfigyelni, hogy év eleje óta az S&P-nek kifejezetten gyenge éve volt, ha  a „Magnificent 7” nevezetű 7 darab Mega-Tech papírt kivesszük az indexből. Október környékén még -2%-on állt, azóta viszont 10%-os emelkedést produkált.

Hasonlóképpen jól teljesítettek a kötvények is, az elmúlt héten a globális kötvényindex értéke 1690 milliárd USD-vel nőtt. Ilyen mértékű mozgást ritkán látni a kötvénypiacon. Ha 5 éves távban vizsgáljuk az indexet, akkor azt tapasztaljuk, hogy a kötvényemelkedésre még mindig van hely, hiszen a globális kötvények összértéke messze van még a 2021-ben tapasztalt csúcsoktól.

 

Az SPB Befektetési Zrt. minden kedves olvasójának kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kíván!

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés