SPB: Az olajárak további emelkedése markáns hatással lehet az infláció alakulására

Makro-adatok tekintetében az elmúlt időszak — néhány kivételtől eltekintve — nem hozott jelentős változást. A várakozásokkal ellentétben az USA fogyasztói bizalmi index jelentős visszaesést mutatott, melynek hátterében feltételezhetően a munkaerőpiaci változások és az energiahordozók árának további emelkedése állhat. A nyitott álláshelyek számában ugyan nem várt mértékű csökkenés mutatkozott, azonban az új álláshelyet keresők, illetve az elbocsátottak száma továbbra is stabil. A tendencia alapján a FED szigorító intézkedéseinek hatása elkezdett megmutatkozni, és ez a hatás várhatóan a közeljövőben a többi területen is megjelenik majd. Az előzetes USA GDP adatok korrekciója okozott némi csalódást a piacon, de az amerikai gazdaság teljesítménye egyelőre nem ad okot az aggodalomra. Az olajpiacot illetően az árfolyam további emelkedésére lehet számítani a jelenlegi 85-ös szinthez képest, ami az infláció alakulására is hatással lehet globális viszonylatban – hangzott el az SPB online eseményén.

Az USA fogyasztói bizalmi index meglepően alakult, szemben a 116-os várakozással mindössze 106-os adat érkezett, a felfelé ívelő szakasz helyett tehát visszaesést tapasztalhattunk. A jövőbe vetett hit markánsan süllyedt az összes lakossági bevételi profil tekintetében. A korábbi optimista hangulat letört, ami vélhetően a munkaerőpiaci helyzet alakulására vezethető vissza. Illetve, az infláció csökkenésének pozitív hatása már nem képes ellensúlyozni az energiahordozók — köztük az olaj — árának emelkedését. A kivárás a lakosság részéről egyértelmű, a leginkább valószínű kimenetelnek egy stabilizálódási szakasz tűnik jelenleg.

A munkaerőpiaci helyzetet tekintve a nyitott álláshelyek száma egyértelműen csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt időszak 9,1 milliós értékéhez képest a várakozás 9,5 millió volt, azonban egy 8,8 milliós adatot kaptunk, ami 2,5 éves minimumot jelent. Erre nem számított a piac. Jól látható, hogy a korábbi szárnyalás kezd szűkülni a munkaerőpiacon. Nem tömeges elbocsátásokról van szó, hanem az új álláshelyek száma kezdett markánsan csökkenni, amely leginkább a szolgáltató szektorban érzékelhető, ahol közelítőleg 200 000-rel csökkent a nyitott pozíciók mennyisége. A FED szigorító intézkedéseinek hatása tehát kezd megmutatkozni, és a tendencia alapján további markáns csökkenés várható a következő negyedévben.

Az új álláshely keresők számában a változás már nem ilyen egyértelmű, értéke továbbra is stabil. Ez a piac még mindig feszes, van lehetőség a csökkenésre. Az állásból elbocsátottak száma szintén nem emelkedett jelentősen, a nyitott álláshelyek esetében látott hatás valószínűleg később fog begyűrűzni erre a területre.

Az US Nonfarm Payrolls adatok tekintetében két esemény erőteljes befolyása érzékelhető. Hollywoodban nagyobb sztrájk kezdődött, amelynek következtében a munkavállalók száma 17 000-rel csökkent, illetve az egyik legnagyobb amerikai szállítmányozó vállalat, a Yellow csődbe ment, amely további 37 000 munkahely megszűnését hozta magával.

A munkaerőpiaci átrendeződés tehát megindult, így a következő negyedévben adott a lehetőség a normalizálódás irányába történő elmozdulásra.

Az előzetes USA GDP adat korrekciója nyomán a rendkívül pozitív fogadtatású 2,4%-os érték helyett egy 0,3%-kal kisebb tényadatot közölt a felelős ügyosztály. A kapott 2,1% -os érték azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság ugyan jól teljesített a negyedévet illetően, az eredmény azonban elmaradt a várakozásoktól.

Az olajpiacot illetően a tendencia változatlan, a normál kereslet és szűkülő kínálat árfelhajtó hatását árazza be a piac a jelenlegi 85-ös árfolyam szinttel, a visszaesés valószínűsége egyelőre igen alacsony. Az olajár emelkedése várhatóan az infláció alakulására is visszahat majd, így globális szinten az ezzel kapcsolatos várakozások újragondolására lehet szükség. Vélhetően még inkább elhúzódó csökkenésre számíthatunk. Ennek fényében indokoltnak tűnik a FED részéről az erőteljes óvatosság a kamatcsökkentés tekintetében.

Összességében az infláció várhatóan középtávon magasabb szinteken marad, így befektetőként ennek figyelembevételével mindenképpen a megfontolt stratégia indokolt továbbra is.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés