SPB: Kulcsfontosságú lehet a FED márciusi kamatdöntő ülése

Makro szinten összességében nem merültek fel komoly problémák az elmúlt időszakban, a piac a kamatcsökkentési ciklust várja a központi bankok részéről. Mind Németországban, mind az Eurozónában a szolgáltató szektor jelenti a nagyobb húzóerőt a gazdaság számára, a feldolgozóipar továbbra is nehézségekkel küzd. A bérinfláció mértéke lesz a meghatározó kérdés az elkövetkezendő időszakban, amely az ECB kamatdöntési politikáját is jelentős mértékben befolyásolhatja. Mindazonáltal az inflációs kilátások jelenleg kedvezőek, márciusban akár 2% alá is csökkenhet az Eurozóna CPI értéke. Az amerikai gazdaság állapota továbbra is stabilitást mutat, a várakozások szerint 2,5%-os GDP-növekedés várható az első negyedévre. A munkaerőpiaci helyzetben nem történt jelentős változás. Kiemelt figyelem övezi a piac részéről a márciusi FED kamatdöntő ülést. Kínát illetően a magas kockázati szint miatt továbbra is óvatosság indokolt a befektetések terén.

Németországban meglepően jól alakult a services PMI értéke, szép felfelé ívelő szakaszt láthatunk, viszont 48,3-as értékével továbbra is az 50 alatti tartományban marad, tehát nincs szó konjunktúráról. Ezzel ellentétben a feldolgozóipari PMI rendkívül gyenge teljesítményről árulkodik, javulásra, erőteljes fordulatra egyelőre nincs kilátás.

A folyamatosan fennálló gyenge kereslet mellett nagy áttörésre nem lehet számítani a német gazdaságot illetően. Az esés üteme csökken, a szolgáltató szektorban pedig egyre inkább láthatunk kedvező jeleket. A javulással párhuzamosan a szolgáltatóiparban azonnal elindultak felfelé a bérek. A bérinfláció megjelenése okot adhat némi aggodalomra, tekintve, hogy egy rendkívül nehezen kontrollálható területről van szó.

Az Eurozóna Composite PMI a 49,2-es adattal jól közelíti az 50-es szintet, ami mindenképpen jó irány. Ez a teljesítmény elsősorban Spanyolországnak és Írországnak köszönhető. A spanyol szuverén kötvények egyre erősebben jönnek felfelé, érdemes ebben az irányban is nézelődni a befektetéseket illetően. Az olasz gazdaság szintén nem teljesített rosszul, azonban némileg elmarad a megszokottól. Franciaország helyzetét a folyamatosan fennálló demográfiai problémák nehezítik, de versenyképesség tekintetében kedvezőbb állapotban vannak, mint Németország.

Az Eurozóna Services PMI szépen teljesített, és a tendencia alapján az első negyedévre ez így is maradhat. Németországhoz hasonlóan összeurópai szinten is problémákat jelenthet viszont a bérinfláció megjelenése, melyet az ECB is fokozott figyelemmel kísér.

Az Eurozóna PPI adatot nagy várakozás övezte, és igen meglepően alakult. Jelenleg úgy tűnik, hogy akár arra is lehetőség adódhat, hogy a márciusi infláció 2% alá redukálódjék. Ez egyértelműen az a szint, amelyre az ECB-nek már reagálnia kell. Kötvények tekintetében igen valószínű, hogy kellemes hozamesést és emelkedő árfolyam pályát látunk majd az Eurozónában. Az inflációs adat mindenképpen okot ad a bizakodásra. Az energiaárak szépen húznak visszafelé (éves alapon 21%-kal), de a többi tétel is jól teljesít. Ha a core szintet nézzük önmagában, akkor ugyan van egy 1,5%-os emelkedés, de ez még mindig az elfogadható sávon belül mozog.

Az ECB kamatdöntési ülésen nem történt érdemi változás, a kamatszint maradt 4,5%-on. A kommunikáció alapján valószínű, hogy erre az évre mindössze 2,3%-os gazdasági növekedést vár az ECB, jövőre pedig éves szinten 2%-ot. A jegybank továbbra is óvatos a nyilatkozatokat illetően, adatvezérelt üzemmódról beszélnek. A korábban említett bérinfláció várható mértéke jelenleg a legnagyobb kérdés. Az egyes országok komoly béráldozatokat hoztak. Egy szigorúbb pénzügyi környezet okoz fejfájást az európai piaci szereplők számára, de ha az inflációt magát nézzük, tényleg az a valós jövőkép, hogy június-július környékén meg fog történni az első kamatcsökkentés. Hogy ez milyen mértékű lesz, azt nehéz előre megjósolni.

német tízéves államkötvényt tekintve két tétel volt, ami nagyon szépen húzta vissza a hozamokat, és ezzel emelte a kötvények árfolyamát. A 2,40 feletti szintről haladunk lefelé most már a 2,30 alatti szintekre, és ez nyomot hagy a kötvény-árfolyamokon is. Mindenkit arra biztat a szélesebb elemzői kör, hogy érdemes kötvényekbe áthúzni a portfólió jelentősebb részét, és akár hosszabb időtávra is érdemes bátrabbnak lenni ebben a tekintetben.

Az USA Manifacturing PMI értéke 52,6 lett, amely némileg elmarad az előző időszaktól, de változatlanul 50 felett van. Itt is a szolgáltató szektor az, ami inkább hozza a kötelező elvárásokat. Valamelyest ugyan lassult a korábbiakhoz képest, de ennek nincs nagy jelentősége, mivel az új megrendelések állománya 6 hónapos csúcson van. Mindez alátámasztja azt, hogy a szolgáltató szektor meghatározó része az amerikai gazdaságnak, és hozza is, amit kell. Igen valószínű, hogy e tekintetben stabil oldalazó grafikont fogunk látni, visszahúzódás nem valószínű. A meglévő kereslet jellemzően ide, erre az iparágra összpontosul.

A ISM Non-Manufacturing Prices markáns emelkedést mutatott az előző időszakban, azonban jól látható, hogy ezt vissza is korrigálta a piac, tehát erről az oldalról a FED-re nem nehezedik olyan nyomás, amely az eddigi jövőképet jelentősen befolyásolhatná.

Factory Orders adat elsőre meglepő lehet, a hátterében azonban az áll, hogy a Boeing megrendelések az Alaska Airlines-nál történt eset miatt jelenleg szünetelnek. Ez erőteljes negatív hatással bír, és egyelőre nem látszik a történet vége. Jelen esetben tehát nem általános, hanem specifikus problémáról beszélhetünk.

Az új álláshelyek számát illetően egyik irányba sem történt elmozdulás, a korábbi nagy feszültség azonban lassan kezd enyhülni.

A várakozások jelenleg 2,5%-os GDP-növekedést jósolnak az USA számára az aktuális negyedévre vonatkozóan.

Az Nonfarm Payroll adat nem tekinthető kedvezőnek az infláció elleni küzdelem szempontjából, az elemzők azonban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az adatnak, továbbra is pozitív a jövőkép az amerikai gazdaságot illetően. Kiemelt figyelem és várakozás övezi a FED márciusi ülésén történő kommunikációt.

Az olajpiacon nem történt jelentős változás sem a tartalékok, sem az árfolyam tekintetében: 77.80-as szintekről indultunk, és ide is tértünk vissza.

A kínai Caixin Services PMI értéke 52,5 lett, amely mind az előző időszakhoz, mind az 52,9-es várakozásokhoz képest elmarad. Megfigyelhető, hogy a vállalatok elkezdték mérsékelni az új emberek felvételét a szolgáltató szektorban, amelyre tavaly november óta nem volt példa. A 8 napos újévi szünet ugyan kedvezően alakult, de nem volt komolyabb expanzió az új üzletek számában. Az éledező külföldi kereslet viszont mindenképpen kedvező hatással lehet a szolgáltató szektor teljesítményére is. A számok alapján továbbra is a konjunktúra szakaszában jár, a mutató stabilan hozza az 50 feletti értékeket 2023 októbere óta. Ezzel szemben az üzleti bizalmi indexek második hónapja esnek Kínát illetően.

Mindenképpen indokolt tehát az óvatosság, mivel a Kínában tapasztalható piaci környezet továbbra is labilis. Bár a fundamentumok terén nem látható jelentős probléma, de az erőteljes tőkekivonulás rányomja bélyegét a kockázati szintre, jelenleg rendkívül vékony jégen táncol, aki befektetési célpontként választja az országot.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés