SPB: Súlyos problémák nehezítik az Eurozóna gazdasági helyzetét

Kedvezően alakult az Eurozóna és ezen belül a Németország feldolgozóipari teljesítménye, bár a számok hátterében elsősorban nem a kereslet növekedése, hanem a szállítási idők csökkenése áll. A szolgáltatóipar lényegesen gyengébben teljesített a régióban, továbbra is problémát jelent az infláció szintje. Az ifo Business Climate Index for Germany rendkívül pesszimista vállalkozói hangulatról árulkodik. Ezzel szemben az USA számára igen kedvezően indult az év mind a GDP, mind a feldolgozó-, illetve szolgáltatóipar teljesítménye felülmúlta várakozásokat. A munkaerőpiac kifeszítettsége lassan mérséklődik. Az infláció mértéke kedvezően alakult, az amerikai háztartások viszont továbbra is komoly bizonytalanságot éreznek. Az első kamatcsökkentések lehetséges időpontjáról egyelőre megoszlanak a vélemények. Az elemzők soft landing-re számítanak az USA-t illetően, a kormányzat jelentős mértékű eladósodása azonban problémákat vethet fel a későbbiekben. Masszív hiány mutatkozott az amerikai olajtartalékokban, az árfolyam lassan kúszik felfelé. Kína tekintetében továbbra is kockázatokkal érdemes számolni.

A német feldolgozóipari PMI emelkedő tendenciát mutat, a szektor teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ez nem a kereslet erősödésének köszönhető, hanem elsősorban annak, hogy az ellátási láncok kezdenek helyreállni, így a szállítási idők jelentősen rövidültek az előző időszakhoz képest. A kedvező számok ellenére tehát a megrendelésállomány egyáltalán nem növekedett. A német gazdaság állapota továbbra sem optimális, az aktivitás hét hónapja folyamatosan az Európai átlag alatt marad.

A német szolgáltatóipari PMI inkább tükrözi a valós helyzetet, mind az előző időszakhoz, mind a várakozásokhoz képest kedvezőtlenebbül alakult. Ez arra utal, hogy a fogyasztók egyre nagyobb bizonytalanságban érzik magukat a magasabb fenntartási költségek miatt. Az infláció érezteti negatív hatásait, de azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a karácsony és a tavaszi nyitás közötti holt időszak általában gyengébb teljesítményt mutat.

Az ifo Business Climate Index for Germany 2020 nyara óta nem mutatott ilyen pesszimista képet, folyamatos esésben van. A szigorító intézkedések, a sztrájkok, valamint a Vörös-tengeren kialakult helyzet miatti problémák az ellátási láncban egyaránt komoly terhet jelentenek, így erősen valószínű, hogy nagyobb visszaesés várható a német gazdaság teljesítményét illetően, mint azt korábban vártuk.

Az Eurozóna feldolgozóipari PMI a német adathoz hasonlóan kedvezően alakult, melynek hátterében szintén a szállítási idők csökkenésének húzóereje áll, a kereslet továbbra is visszaesőben van. A szolgáltatóipar teljesítménye európai szinten is problémákkal küzd a jelenlegi inflációs szintnek köszönhetően. A Vörös-tenger kritikus szakaszát elkerülő új szállítási útvonalak a szállítási idők és költségek jelentős növekedését hozhatják magukkal, amelynek további inflációnövelő hatása lehet Európára nézve.

Az USA gazdasági teljesítménye ezzel szemben igen kedvező képet mutat.

Az amerikai GDP lényegesen kedvezőbb lett a várakozásokhoz képest, a 2%-os előrejelzéssel szemben a növekedés végül 3,3% lett. A gazdaság teljesítményére három tényező is kedvező hatással volt. Egyrészt fogyasztói oldalról merész költekezés volt megfigyelhető, másrészt az erős export, illetve az egészségügyi szektort érintő kormányzati költekezések szintén jelentős húzóerőt képviseltek.

Az S&P Global US Manufacturing PMI lassan szinte verhetetlen állapotba kerül. A 47,9-es előrejelzéssel szemben egy nagyon szép, 50,3-mas értéket kaptunk. Úgy tűnik, hogy az infláció csökkenő tendenciája 2024-ben kedvező hatással van a feldolgozóiparra, illetve az új megrendelések száma is jó ütemben növekszik. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatóipar teljesítménye is jól halad felfelé, az üzleti bizalom 20 hónapos csúcson van, folyamatosan érkeznek a megrendelések. Egyelőre mindkét adat soft landing-re utal, a kormányzat jelentős mértékű eladósodása azonban problémákat vethet fel a későbbiekben.

A tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományát illetően nincs jelentős változás, minden maradt a semleges zónában.

A munkaerőpiac enyhe megugrást mutat, de ez még nem az a szint, amit várnánk. Még mindig nagyon erős, továbbra is szépen húz, feszültségről viszont egyre kevésbé beszélhetünk. Egyelőre minden abba az irányba mutat, hogy a FED-nek lehetősége lesz arra, hogy a kamatcsökkentéseket minél hamarabb meg tudja kezdeni.

A GfK Consumer Climate index alapján viszont az amerikai háztartások továbbra is komoly bizonytalanságot éreznek.

A PCE Price Index — amelyet a FED is irányadónak tekint infláció tekintetében — az előző időszakhoz képest és a várakozásokhoz képest is jól alakult, 2,6-os értéket mutat.

A piaci várakozások közelítőleg 50-50%-os arányban oszlanak meg a FED kamatcsökkentések tekintetében. Az optimista álláspont szerint már a márciusi ülésen megtörténhet a 25 bázispontos csökkentés, míg a piac másik fele nem vár még változást. A többség a második csökkentés lehetséges időpontját júniusra teszi, a piac risk on üzemmódban mozog.

Az ECB kamatdöntési ülésén a várakozásoknak megfelelően nem történt változás, az elemzők nyár közepére jósolják az első kamatcsökkentés lehetséges időpontját. Az intézmény kommunikációja alapján az elkövetkezendő hónapokban más területekre helyeződik a fókusz.

Az olaj inventory-k a várakozásokhoz képest masszív hiányt mutatnak, közel 1 millió hordó/nap hiányzott az USA termeléséből az elmúlt időszakban. A legnagyobb kitermelő területeket érintő komoly téli hidegek mérséklődésével várhatóan a hiány is szépen jön majd visszafelé. Az árfolyam az elmúlt héten mérsékelt ütemben emelkedett tovább.

Év elején kijöttek a Bitcoin ETF-ek, a kezdeti lelkesedés után masszív beesést láthattunk, a 48-as szintekről 39-re jött vissza, innen indult meg lassan ismét felfelé.

Kína tekintetében a biztató számok ellenére továbbra is rengeteg a kérdőjel, az elemzői reakciók alapján további kormányzati stimulusokra lesz szükség, hogy a jelenlegi helyzetből kilábaljon, folyamatos a tőke kiáramlása a piacról. Egyelőre mindenképpen komoly kockázatokkal lehet számolni az országot illetően.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés