SPB: 10 éves szint alatt van az amerikai részvények árazottsága, de óvatosságra int a jelentési szezon

Folytatódhat a Fed kamatemelési politikája, így az alapkamat a jövő év első negyedévének a végére elérheti a 4,5-4,75 százalékos szintet. A világpiaci szereplők számára a jelenlegi, 80 és 90 dollár közötti olajár lesz az elfogadható szint. Az amerikai részvények árazottsága a 10 éves szint alatt van már jelenleg, ennek ellenére az egyedi részvénybefektetésekkel kapcsolatban óvatosságra int a közelgő jelentési szezon, ami komoly vízválasztó lesz – összegezték a rövid távú befektetési trendeket kedden délelőtt az SPB Befektetési Zrt. szakértői. Az SPB-nél pedig új certifikátok kibocsátása, egy, a MagNet Bankkal megkötött stratégiai együttműködés, és egy tőzsdei bevezetés pezsdíti fel az idei második félévet.

 

Németország szenved…

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézetnek a német gazdasági-üzleti klíma állapotát kifejező hangulatindexe legutóbb 88,6-os értéket vett fel, ez után most 84,3 lett az adat, amiből látszik, hogy a német vállalatok egyre elégedetlenebbek a jelenlegi üzleti helyzetükkel, és a következő 6 hónapra kifejezetten aggasztónak látják azt. Az energiaválság, az ellátási problémák, az infláció miatt kedvezőtlen a német gazdaság helyzete, ami várhatóan az egész európai gazdaságra nézve is negatív hatással lesz. A német fogyasztói árindex a várakozásoknál is nagyobb mértékben, 7,9 százalékról 10 százalékra emelkedett, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt.

 

…Amerika szárnyal

A tengerentúlról azonban többnyire jó hírek érkeztek: az amerikai tartós fogyasztási cikkek keresletét mutató index az előző időszakhoz képest semmilyen visszaesést nem produkált most, a magasabb infláció és a vásárlók óvatossága ellenére sem. A fogyasztói bizalom index ráadásul a várakozásokat is bőven meghaladó mértékben növekedett: az előző, 103,6-os érték után most — elsősorban az üzemanyagárak visszaesésének köszönhetően — 108-ra emelkedett. Az új lakás értékesítések száma — főként az árak visszaesése miatt — ugyancsak kimagaslóan alakult Amerikában: az előző időszak 532 ezres értéke 685 ezerre emelkedett. Az első álláskeresők száma Amerikában tovább csökkent, ami szintén arra utal, hogy jól teljesít az amerikai gazdaság. Ez az eddigi kamatemelési politikájának folytatására ösztönözheti a Fed-et, így az alapkamat a jövő év első negyedévének a végére elérheti a 4,5-4,75 százalékos szintet.

 

80 és 90 dollár között stabilizálódhat az olaj

Az olaj ára a júniusi, 120 dollár fölötti csúcsokról mostanra 80-90 dollár közé csökkent. Az amerikaiak a továbbiakban várhatóan már nem öntik a piacra a központi tartalékokat, és a világpiaci szereplők számára a jelenlegi, 80-90 dollár közötti olajár lesz az elfogadható szint.

 

Konjunktúra Kínában, várható kamatemelés Európában

A kínai feldolgozóipari PMI index értéke legutóbb 49,4 volt, ehhez képest most a várakozásokat is meghaladó, 50,1-es értéket vett fel, ami már a távol-keleti gazdaság konjunktúráját jelzi.

Az eurózóna inflációja az előző, 9,1 százalékos szint után most elérte a 10 százalékot, ami az előrejelzéseket is meghaladó mértékű, ez pedig előrevetíti az Európai Központi Bank által kilátásba helyezett, 0,75 százalékos kamatemelés valószínűségét.

 

Fókuszban a jelentési szezon

A részvényindexeket megvizsgálva az látható, hogy az S&P 500 5 éves átlag P/E-jéhez képest (amely 18,5-ös), a jelenlegi 15,5-ös P/E normális árazásnak tűnik, hiszen mind az 5, mind a 10 éves szint alatt van már jelenleg az amerikai részvények árazottsága. Ez akár azt is jelezheti, hogy a jelenlegi egy megfelelő támasz-szint, ettől függetlenül az egyedi részvénybefektetésekkel kapcsolatban óvatosságra int a közelgő jelentési szezon, ami komoly vízválasztó lesz. Az ez utóbbival kapcsolatos várakozásokat beárnyékolja, hogy több fontos cég is profit warningot tett közzé az elmúlt időszakban.

 

Újdonságok az SPB-nél: certifikátok kibocsátása, stratégiai együttműködés a MagNet Bankkal, tőzsdei bevezetések

Egyre több befektető nyitott a certifikátokra, amelyek különböző fajtái közül a hozam- és tőkevédett termékek népszerűek manapság. Ezekkel a befektetők kilépnek ugyan az államkötvény komfortzónájából, ugyanakkor mégsem vállalják egy egyedi részvény vagy vállalati kötvény kockázatát, így jó átmenetet kínálnak az alacsony kockázat és az egyedi instrumentumok között. Éppen ezért az SPB szeptemberben már a második, neves kibocsátók certifikátját kínálta jegyzésre az ügyfeleinek, ezúttal egy forintalapú, 2 éves tőke- és hozamvédett struktúrában, amely a futamidő végén minimum 108 százalékot fizet vissza, de ez akár 124, illetve 140 százalék is lehet. Az idei évben az SPB még két további terméket tervez, méghozzá erős ESG-fókusszal: várhatóan egy strukturált 3 éves, tőkevédett, dollárban denominált, és egy 2 éves, szintén tőkevédett forint certifikátot.

Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank és az SPB Befektetési Zrt., amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára. Az SPB a MagNet ügyfelei számára ESG-fókuszú – vagyis a környezeti, társadalmi, vállalatirányítási és közösségi célokat kiemelten szem előtt tartó – portfóliókat fog összeállítani és kezelni személyre szabottan, az ügyfelek egyéni befektetési céljai, hozamelvárásai és kockázattűrő képessége alapján.

A Budapesti Értéktőzsde NOMÁD minősítésének birtokában tőzsdei bevezetésen dolgozó vállalatok parkettra lépését is segíti az SPB, amely idén a harmadik ilyen tranzakciót szervezi – két cég BÉT-re történő bevezetését már lebonyolította. Az SPB most az okosotthon-rendszert fejlesztő, és a Dubaji Világkiállításon is nemzetközi sikert arató Chameleon Smart Home Zrt. tőzsdei kibocsátásán dolgozik — a Chameleon részvényeit várhatóan az idei év végéig bevezeti a BÉT Xtend piacára.

 

 

A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés