ESG vs. hadipari befektetés, avagy etikus-e újra befektetni a fegyvergyártásba?

Tankok a portfolióban?

Az elmúlt évek a fenntartható, zöld vagy éppen szaknyelven ESG elnevezésű befektetésekről szóltak. Sok alapkezelő kitette a zöld kis jelzését és nagyon sok befektetéstől megvált. Ezek nemcsak a dohányipar vagy a szénerőmű üzemeltetők voltak, hanem a hadipari befektetések is.

A háború ebben is szemléletváltást hozott.  A fegyvergyártás és beszállítói csak kisebb része van tőzsdén forgalmazott részvények formájában jelen és ezek a vállalatok is több lábra álltak a korábbi években. Így a német Rheinmetall AG (DE0007030009) is. Február elején még csak az autóipari beszállítói kilátások miatt volt az ajánlólistánkon. Az akkori elemzői célár (114,42 EUR) már egy 23,6%-os felértékelést jelentett volna. A háború kitörése után viszont olyan nagy mértékben emelkedett a hadipari (vagy inkább azt kellene írnom, hogy védelmi ipar) termékek iránti kereslet, hogy az árfolyam időközben már a 200 eurót is túllépte. Kiderült, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr nincs felkészülve egy ilyen mértékű fenyegetés esetére.

Ennek a 130 éves vállalatnak már erős magyarországi kötödésé is van. Egy tavaly novemberi szándéknyilatkozat alapján márciusban megszerezték a 4IG -ban a megcélzott 25,12%-os részesedést (tőkeemelés és részvény vétel) és a napokban bejelentették, hogy a Rheinmetall, a 4iG és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást. Céljuk, hogy a közös vállalat részt vállaljon a Magyar Honvédség digitalizációjában, valamint a közép-kelet-európai NATO tagállamok számára digitális eszközöket fejlesszen és forgalmazzon annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.

Mindemellett tovább bővítik a védelmi eszközök gyártását: a Bundeswehrrel szeretnék megduplázni a megrendeléseket; Ukrajnába a már jól ismert Leopard nevű tankokat fognak szállítani; 100db Boxer járművet adtak el Nagy-Britanniának;  Magyarországról pedig érkezett egy több százmilliós lőszer megrendelés 2031-ig (igaz, a rendelés nagy része itthon kerül gyártásra), de már 2020-ban is rendeltünk tőlük Lynx lánctalpas járművet.

A Rheinmetall árbevétele tavaly meghaladta az 5,8 milliárd eurót. A közel 4%-os osztalékhozammal hosszú távon is jó befektetés lehet. Ha az idei emelkedést és a cég várható kapitalizációját nézzük még az is elképzelhető, hogy DAX-tag lesz.

Boxer

Leopard 2

Lynx

A Rheinmetall árfolyamának elmúlt 1 éves alakulása:

Szerző: Doernbrack Sven, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés