Mibe fektet egy bankár? Schuszter Péter válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – ÚJ sorozat

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Schuszter Pétert, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük. Péter 30 éve dolgozik a hazai tőkepiacon, hatalmas management tapasztalat van a háta mögött.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Van egy mágikus háromszög, ami a befektetések terén megmutatja az alap összefüggéseket. Ennek a háromszögnek a három csúcsa a hozam, a kockázat és a likviditás. Ezek mindig egymással szimbiózisban mozognak. Ha egy befektetésnek nagyobb a kockázata, akkor nagyobb lesz a hozama, ha nagyobb a likviditása, akkor kisebb a hozama. Tehát ez a három dolog az, amire folyamatosan figyelnünk kell, és ez az, amit mindenkinek fel kell mérnie akkor, amikor meghozza a döntést a befektetéseiről, a pénzügyekről. Talán kevesen tudják, hogy a legnagyobb kockázatú befektetés a lottó. Bár kis összeget költünk lottóra, de nagyon nagy az esély arra, hogy elbukjuk a pénzünket, és a lehető legminimálisabb az esély a nyereségre.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Két ellentétes érzés mozgatja az emberi lélektant. A kapzsiság és a félelem. Ha éppen jó a hangulat a tőzsdéken, akkor előjön a kapzsiság, és még többet szeretnénk, miközben a rossz periódusokban a félelem mozgatja a befektetők működését. Ez nem jó. Éppen fordítva kellene gondolkozni. Ha magasan vannak az árfolyamok, akkor érdemes eladásokon gondolkozni, és ha gyenge a piac, akkor venni kell. Azt is megmutatta már sokszor a piac, hogy amikor a háziasszonyok elkezdik a tőzsdei vásárlásokat, akkor kezd el esni minden árfolyam, mert ők az utolsók, akik bekapcsolódnak a folyamatba.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Minden időben más befektetésekben gondolkozom. De csak olyanokban, amikhez értek. Most egy nagyon kavargó helyzet van a világban, inkább biztonságra törekszem ebben a helyzetben, de hiszem, hogy az ingatlan befektetések jók lesznek. Hosszú távon próbálok gondolkozni, és ott viszont a kockázatos portfoliók felé hajlok, hiszen a történelem már ezerszer megmutatta, hogy mindig azok a legjobb hosszú távú befektetések. A kriptopiactól viszont távol tartom magam, mert számomra az egy hatalmas talány.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Azt, hogy gondolsz a gyerekeidre, a nyugdíjas éveidre, és nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy ne legyél saját magad ura. Egyfajta tervezhetőséget, és azt, hogy a mai pénzeidből félreteszel a jövődre is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. De azt vallom, mint sokan mások, hogy a pénztelenség viszont boldogtalanná tesz. Ugyanakkor nem szabad a pénz bűvöletében élni, ez nem lehet értékmérő. Emlékszem, és ez mindig bennem marad, amikor egy jó barátommal erről beszélgettünk, akkor mindig azt mondtuk, hogy a pénz csak pénz, lehet belőle sok vagy kevés, de mi a barátságunk nem ezen múlik. Szóval a pénz csak pénz, semmi több …

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Mert sajnos ha nem tesszük, akkor veszítünk az értékéből, és ezt a jelen napokban egyre durvábban tapasztaljuk meg …

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Schuszter Péter
vezérigazgató helyettes
igazgatósági tag

m: +36 20 926 8354

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés