Jövőre lassulhat világszinten az áremelkedés – Kína szembemegy a globális trendekkel

Nem magyar sajátosság a hazai növekvő inflációs környezet. Nyugat-Európában 3 százalék körüli az infláció de Észak-Amerikában 5 százalék feletti inflációs kockázatot jósolnak az elemzők. Kína nem szigorít, hosszútávon egy gazdaságélénkítő csomag várható az ázsiai országban. Komoly piaci lökést adott az ESG minősítésű kötvényeknek az MNB Növekedési Kötvényprogramja.

Jövőre normalizálódhat az infláció

Nem magyar sajátosság a hazai növekvő inflációs környezet. A szeptemberi inflációs adat 5 és fél százalékot mutatott. A nyugat-európai érték kicsit alacsonyabb, ott 3 százalék körüli inflációt lehet látni, deÉszak-Amerikában 5 százalék feletti inflációs kockázatot valószínűsítenek az elemzők.Így a világ jegybankjai számára fel van adva a lecke. Jelenleg a jegybankok azt kommunikálják, hogy ez egy átmeneti jellegű jelenség ésjövő év második felére visszatérhet az áremelkedés a korábbi általuk megfelelőnek ítélt célérték sávba– hangzott el a Sovereign Private Banking (SPB) Befektetési Zrt. online konferenciáján.

A privátbanki szakértők jelenleg úgy vélik, hogy az inflációval mindenképpen foglalkoznia kell a jegybankoknak. A jegybankok szigorítására, a kötvényvásárlási programok visszafogására és 2022-ben a FED kamatemelésére is lehet számítani véleményük szerint.

Forint – Euro árfolyam alakulása; Forrás: SPB Befektetési Zrt.

Kína szembe megy a trendekkel

Kínában jelenleg látszólag szembe mennek ezekkel a globális trendekkel. Az ázsiai ország hamarabb kilábalt a pandémia okozta válságból és nagyon dinamikus növekedésnek indult a gazdasága. Most ez lassulni látszik, ígyKínában inkább az a kérdés, hogy meddig fogják engedni ezt a lassulást.Így részükről inkább egy gazdasági élénkítő csomag várható a közeljövőben, akár monetáris, akár fiskális oldalon – tudtuk meg a webináriumon.

Nyugtalanító hírek Ázsiából

A geopolitikai kockázatokat is figyelembe kell venni a befektetések során. Az ázsiai térségről az SPB-től is többen kértek tanácsot az elmúlt időszakban. Ázsián belül különösen koncentráltak Kínára és a kínai tech vállalatokra. Sokáig nagyon jók voltak a kilátások, aztántöbb nyugtalanító hír is érkezett arról, hogy a kínai állam nyíltan, direkt módon száll bele magán cégek üzleti struktúrájába.Ennek nagyon rossz üzenete volt. A tőkekiáramlás meg is kezdődött ennek hatására az idei év első felében. Most eljutottunk oda, hogy a prémium üzletágban gyakorlatilag már alig tartható kínai kitettség.Viszont Kínát elfelejteni nem lehet, és amint konszolidálódik a helyzet érdemes visszatérni erre a piacra.A fundamentumok jók, de a jelenlegi piaci környezet nem elég támogató – tudtuk meg.

Enyhülő gázár krízis

Irán és Oroszország is magukkal hordoznak geopolitikai kockázatokat a befektetések terén. Ezek is befolyásolják a piacokat. Itthonról nézve az Oroszországgal kapcsolatos folyamatok kifejezetten fontosak.Európában nemrég egy gázár krízis kezdett kibontakozni, most az oroszok kommunikációja nyomán ez kicsit enyhülni látszik.Ez a kockázat érintheti a befektetéseket – vélik a szakértők.

Megtévesztő ESG minősítés

A befektetések terén a hagyományos fogalmak mellett újabban bevezetésre került az ESG azaz Environmental, Social and Governance minősítési rendszer, ami alapján a pénzügyi szakemberek fenntarthatósági szempontok alapján rangsorolják a gazdasági szervezeteket és a hozzájuk kapcsolódó befektetéseket. Ezzel kapcsolatban méggyakori, hogy az ügyfél nem ugyanazt érti a fenntarthatóság alatt, mint amit a valóságban az ESG minősítés takar.Jelenleg több ezer olyan ESG minősítésű kötvény kering a piacon ami nem olyan környezetbarát, mint azt a befektető szeretné. A szakértők feladata most a kutatás, elemzés, hogy minél nagyobb biztonsággal tudjanak megfelelő befektetést ajánlani az ügyfeleknek – hangzott el.

Az ESG minősítés újnak hathat, mertaz elmúlt években egyre többen használják, de valójában elég régóta, 4 éve velünk van.Viszont a zöldkötvény kibocsátás még mindig gyerekcipőben jár – vélik a szakértők.

Folyamatosan nő az ESG minősítésű kötvények kibocsátása; Forrás: SPB Befektetési Zrt.

Lökést adott a piacnak az MNB

Ezen a téren a hazai piacnak komoly lökést adott a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramja a Magyar Nemzeti Banknak. Ennek keretében mostanra eljutottunk oda, hogykörülbelül 600 milliárd forint értékben bocsátottak ki hazai vállalatok is fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve kötvényeket.A jegybank ezeknek még a jegyzéskor 60-70 százalékát megvásárolta így egyenlőre nem alakult ki tartósan likvid másodpiaca az ilyen kötvényeknek – hangzott el. Aki ilyen befektetést keres jelenleg még érdemes a külföldi dollár, vagy euró alapú kötvények között is – tanácsolják a szakértők.

 

Forrás: https://novekedes.hu/elemzesek/nem-egyedi-a-magyar-inflacio-kina-szembe-megy-a-globalis-trendekkel

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés