1700%-kal drágult, majd 50%-ot esett a COVID-teszt gyártójának árfolyama

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány nem meglepő módon a vírus kimutatására szolgáló klinikai tesztek gyártóira is jelentős hatást gyakorolt: a COVID-teszteket előállító Fulgent Genetics például 421 millió dolláros bevételt produkált tavaly, ami tizenháromszorosa a 2019-es 33 milliós szintnek.

Ennek köszönhetően a cég részvényének árfolyama az egy évvel ezelőtti 10,5 dollárról idén év elejére 190 dollárra drágult, innen viszont az elmúlt két hónapban 50 százalékot zuhant, és jelenleg 96 dolláron tartózkodik. A szakadás alapvetően a vakcinák megjelenésével és a globális újranyitás hírével függ össze, mindezek ellenére korai lenne temetni a Fulgent Genetics részvényeit.

A COVID-tesztek iránti kereslet ugyanis tovább növekszik idén is, így a vállalat 2021-ben már várhatóan 800 millió dolláros bevételre tesz szert, ami 90 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest.

Nézzük meg kicsit alaposabban is, mit kell tudni a Fulgent Geneticsről!

A cég 2020-ban elsőként reagált a koronavírus-járványra, és rögtön két tesztet is kifejlesztett, amelyek eredményeképpen rekordmennyiségű bevételt termelt a pandémia alatt.

Ám a Fulgent Genetics a koronavírus-járványtól függetlenül is dinamikusan növekedett 2020-ban: a cég genetikai tesztelési üzletága – amely az örökletes rák, valamint a szív- és érrendszeri, illetve a neurodegeneratív betegségek korai felismerését segítő teszteket gyártja – 43 százalékkal bővült tavaly. A menedzsment várakozásai szerint az üzletág 2021-ben várhatóan 92 százalékkal, 70 millió dollárra bővülhet majd. Hosszabb távon, 2027-re pedig a genetikai tesztelési üzletág a jelenlegi 2 milliárd dolláros volumenről 21 milliárdra nőhet.

A Fulgent Genetics 2020-ban 432 millió dollár szabad cash flow-val zárta az évet, ami az idei év első két hónapjában 625 millió dollárra emelkedett. A Fulgent ráadásul 200 millió dollár értékű alacsony kockázatú követeléssel is rendelkezik, ezzel együtt a vállalat készpénzállománya a jelenlegi tőzsdei értékének a harmadára rúg. Ez a tőketartalék pedig lehetőséget nyújt a tengerentúli terjeszkedésre és felvásárlási célpontok azonosítására is, ami előrevetíti a Fulgent Genetics további növekedését a koronavírus-járvány lecsengése után is.

A Fulgent Genetics részvényárfolyama rövid távon, az átoltottság növekedésével még ingadozó maradhat, ám a cég erős fundamentumainak és többek között a genetikai tesztelési üzletág fejlesztésének köszönhetően a Fulgent figyelemre méltó célpont a befektetők számára.

 

Forrás: Fulgent Genetics (FLGT)

Fotó: Getty Images

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés