SPB: Európa versenyképessége főként strukturális változtatásokkal növelhető hosszú távon

Kínában a kormányzati intézkedések hatására az ingatlanszektor kivételével a legtöbb terület gazdasági teljesítménye kezd összhangba kerülni az elvárásokkal, az ingatlanszektor problémái azonban továbbra is jelentős kockázati tényezőt jelentenek az országot illetően. Az olajpiac tekintetében a közelgő OPEC+ ülés döntéseitől nem vár drasztikus változást a piac, az árfolyam vélhetően a 80-100 USD közötti sávban fog mozogni az elkövetkezendő időszakban. Az Eurozóna inflációja a vártnál kedvezőbben alakult, így lassan eljöhet a kamatcsökkentések időszaka az ECB részéről. Mindazonáltal az európai gazdasági teljesítmény és versenyképesség növeléséhez komoly strukturális változtatásokra lehet szükség. Németországban a csökkenő CPI adatok ellenére az infláció továbbra is negatív hatással van a kiskereskedelmi teljesítményre. Bár az USA GDP-adat megfelel a várakozásoknak, a lakossági fogyasztás mértéke Európához hasonlóan visszaesőben van. A tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya viszont stabilizálódni látszik. A fogyasztói bizalmi index kedvezőtlen alakulása, valamint az ingatlanpiaci problémák ezzel együtt jelentős mértékű bizonytalanságot vetítenek előre az USA gazdaságát illetően. A munkaerőpiaci helyzet továbbra is kifeszített. A core CPI adat a 4-es szint alá csökkent, a piac jelentős része legalább két kamatcsökkentést vár a FED részéről a jövő év végéig – hangzott el az SPB online eseményén.

Kínában a kormányzati intézkedések hatására biztató irányt vett a gazdasági teljesítmény alakulása. A termelővállalatok profitjára vonatkozó adatsor az elmúlt 5-6 hónap komolyabb visszaesése után kezd normalizálódni, javuló tendenciát mutat. A legtöbb szektor lassan kezd összhangba kerülni az elvárásokkal. A kínai gazdaság közel egynegyed részét kitevő ingatlanszektor problémái viszont továbbra is visszafogják a növekedést, ami jelentős kockázati tényezőt jelent. Ez a szegmens várhatóan további komoly nehézségekkel fog szembesülni, melyekre egyelőre nem mutatkozik érdemi megoldás.

Az olajpiac tekintetében jelentős változás nem történt, a piac az október 4-ei OPEC+ ülés döntéseit fogja figyelemmel kísérni. A várakozások szerint a jelenlegi álláspont drasztikus változásának alacsony a valószínűsége, a kínálati oldali szigorítások feltételezhetően benne maradnak a rendszerben. A hordónkénti árat a 80-100 USD közötti sávban várhatjuk az elkövetkezendő időszakban.

Németországban a retail sales adatok jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, sőt, az elmúlt időszakhoz képest is gyengébb teljesítményt láthattunk, ami azt mutatja, hogy az infláció jelentős mértékben visszafogja a kiskereskedelmi eladásokat. Döntően a továbbra is magas árú élelmiszerek eladott mennyisége csökkent. Az online sales meglepő módon szintén számottevően, 8,7%-kal esett vissza.

Ezzel szemben a német CPI adat éves szinten 4,5%-ra csökkent, ami az előző időszak 6,1%-os értékéhez képest a várakozásoknál jelentősebb mértékű visszaesést mutat. Ez alapján úgy tűnik, hogy a magas infláció korszakának a végét látjuk Németország tekintetében, és inkább arra lehet számítani, hogy hosszabb időtávra beáll egy, a 2%-os ECB célhoz képest némileg magasabb, stagnáló szintre. Mindazonáltal az élelmiszerárak továbbra is 7,5%-os emelkedést mutatnak.

Ezzel összhangban az Eurozóna infláció is kedvezőbben alakult a vártnál, az elmúlt időszak 5,2-es adatához képest most 4,3-at kaptunk, ami a kétéves legalacsonyabb szint. Úgy tűnik tehát, hogy az ECB kamatpolitikája valóban visszahúzza az inflációt, ami viszont egyben a gazdasági teljesítmény csökkenését is magával hozza. Lassan meg kell tehát határozni azokat a szinteket az ECB részéről, amikor már érdemes lesz a kamatcsökkentésekre koncentrálni. Ez azonban önmagában nem valószínű, hogy elegendő lesz az európai gazdaság serkentéséhez, az Eurozóna versenyképességét hosszú távon mindenképpen növelni szükséges, mégpedig strukturális változtatásokon keresztül.

Az USA fogyasztói bizalmi index kedvezőtlenül alakult, 109-ről 103-ra esett vissza. Az alindexek alapján az látható, hogy a legnagyobb mértékben a jövőbeli várakozások estek vissza, 83,3 –ról 73,7-re csökkenve. A 80 alatti érték alapján nem zárható ki egy esetleges recesszió lehetősége sem, de mindenképpen jelentős mértékű bizonytalanságot vetít előre.

Ezzel szemben a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya a várakozásokhoz képest magasabb eredményt hozott, annak ellenére, hogy a közelmúltban komoly visszaeséseket is láthattunk. Ez mindenképpen biztató jel, ami a stabilizálódás irányába mutat. A 0,4-es core értéket nézve is kifejezetten pozitív a kép. A vállalkozások folyamatosan szereznek be új eszközöket, irodaszereket és berendezéseket, ami időről-időre felfelé tudja mozgatni a megrendelésállományt.

Az USA GDP adat teljesen megfelel a várakozásoknak. A fogyasztás Európához hasonlóan itt is visszaesőben van, a megtakarítások tekintetében meglehetősen aggasztó a kép: folyamatosan csökken a háztartásokban fellelhető pénzmennyiség. Így természetes, hogy a personal spending adatok nem túl kedvezőek. Bár értéke stabilan tartja magát, de az adat ezzel együtt is csalódást keltő. Egyre több az arra utaló jel, hogy a személyes költekezések szintje várhatóan csökkenni fog az elkövetkező időszakban. Ezt a korábbi évek tapasztalata alapján némileg ellensúlyozhatja az utolsó negyedéves aktivitás növekedés. Mivel a fogyasztás rendkívül fontos eleme az amerikai gazdaságnak, erre mindenképpen érdemes odafigyelni, mivel olyan problémákat jelezhet előre, amelyek komolyan visszavethetik a teljesítményt.

A munkaerőpiac tekintetében egyelőre szó sincs arról, hogy kezdene kihűlni. A KKV-k szinte azonnal alkalmazásba veszik a nagyvállalatoktól távozó munkavállalókat. Ennek lehetnek tovagyűrűző hosszútávú hatásai, amelyre szintén tekintettel kell lenni. Amennyiben a megrendelés-állomány szintje – amely ezen vállalkozások jövőjét biztosítaná – kedvezőtlenül alakul, akkor az egyetlen megoldás a költségcsökkentés lehet, és ez vélhetően meg fogja tépázni a munkaerőpiacot. Egyelőre a széles horizont, amin a KKV-k működnek, szépen felszívja a munkaerőt, de ha itt problémák adódnak, akkor a kifeszítettségből könnyen laza állapotba juthatunk.

Az USA ingatlanszektort tekintve egyik oldalon az eladó ingatlanok alacsony száma, másik oldalon a magas jelzáloghitel szintek visszahúzó ereje egyenlíti ki a keresletet és a kínálatot. A pending home sales adat drámai mértékű, 7,1%-os visszaesése viszont komoly problémára utal. Ez alapján látható, hogy az ingatlanpiac megszenvedi a magas jelzáloghitel szintet, ebből adódóan annak állománya előbb-utóbb csökkenni fog. Az ingatlanpiac komoly motorja az amerikai gazdaságnak, így fokozott figyelemmel érdemes kísérni a fejleményeket, további adatokat ezen a területen.

A FED kamatpolitikáját meghatározó core CPI 4 alatti szintje arra enged következtetni, hogy jó úton halad az amerikai gazdaság az infláció tekintetében. A fő kérdés az, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét milyen mértékben befolyásolja majd a kamatemelések időszaka. A piac jelentős része legalább két kamatcsökkentést vár a FED részéről a jövő év végéig. A korábbi előrejelzések optimistábbak voltak, de a piac kezdi belátni, hogy inkább elhúzódó időszakra számíthatunk e tekintetben.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés