Lendületben a legális cannabisipar

Az év első két hónapja az észak-amerikai legális marihuá­na­ágazat cégei számára sem volt eseménytelen: Joe Biden beiktatásával és a szenátus demokrata többsége révén jelentős pozitív változások elé nézhet az iparág. A demokrata többség ugyanis felgyorsíthatja a marihuána legalizálását szövetségi szinten, ami lendületet adhat a legális cannabiságazatnak az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett kék hullám hírére a befektetők szó szerint ráugrottak a cannabisvállalatok papírjaira, amelyek ára két hét alatt átlagosan 50 százalékot emelkedett.

Ez persze annak is tulajdonítható, hogy a Redditen, egy kilencmillió tagból álló kisbefektetői fórumon is népszerűvé váltak a cannabisszal foglalkozó cégek. A marihuánában érdekelt vállalatok árfolyamának hirtelen emelkedését azonban február közepén gyors esés követte:
egy nap alatt a Horizons Marijuana ETF 25 százalékot esett, ami elsődlegesen a redditesek pánikeladásából fakadhat, hiszen semmilyen korlátozásra vonatkozó szabályozás nem történt, amely indokolna egy ilyen mértékű zuhanást.

A cannabisszektor négy legnagyobb szereplőjének – Aphria, Canopy Growth, Aurora Cannabis és Tilray – a bevétele tetemes részben Kanadából származik. Ezek a cégek mind egyetlen eseményre várnak:
a teljes amerikai legalizációra. A marihuána rekreációs és orvosi célú használatát most még csak 15 amerikai államban – többek között Washington

D. C.-ben – engedélyezik, szövetségi szinten azonban egyelőre még illegális. Amíg a marihuána értékesítése és fogyasztása szövetségi szinten legálissá nem válik, a kanadai engedéllyel rendelkező cégek nem árulhatnak cannabistermékeket az Egyesült Államokban a jelenlegi törvény szerint. Érdemes tehát figyelni az iparág törvényi szabályozásával kapcsolatos fejleményeket, ugyanis ha szövetségi szinten is legalizálják a marihuána használatát, az nagyságrendekkel bővülő értékesítési lehetőségeket ígér, és akár 40-50 százalékos árbevétel-növekedést is hozhat az iparág szereplőinek.

 

Láng András – privát bankár

Fotó: Shutterstock

Forrás: https://www.vg.hu/penzugy/strategia/lenduletben-a-legalis-cannabisipar-2-3625060/

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés