SPB: Ismét növekedésnek indult az infláció az USA-ban

Az Eurozóna versenyképességét jelentősen nehezíti az energiaárak magas szintje. A régiónak mindenképpen hatékony stratégia kidolgozására lesz szüksége a probléma megoldásához. Az ECB részéről megtörtént az újabb és várhatóan egyelőre az utolsó kamatemelés, melyre a piac az euró markáns gyengülésével reagált. Az így kialakult EUR/USD árfolyam várhatóan ezen a szinten marad a közeljövőben. Amerikában az olaj-, illetve energiaárak növekedése kedvezőtlenül befolyásolja az infláció alakulását, amely számszerűen egyelőre a general CPI adat esetében mutatkozik meg, a core CPI stabilan tartja magát. Mindazonáltal az elemzők szerint az idei évben egyelőre nem várható további kamatemelés a FED részéről. Az ipari termelési adatok igen kedvezően alakultak az USA-t illetően, a fő kérdés az, hogy ez a lendület fenntartható lesz-e a továbbiakban. Az elmúlt időszak teljesítménye a korábbinál pozitívabb képet fest a kínai gazdaság állapotáról, továbbra is indokolt azonban a fokozott óvatosság a magas kockázati tényezők figyelembevételével – hangzott el az SPB online eseményén.

A friss német ZEW Current Conditions adat meglepően kedvezőtlenül alakult. Három éves időszakra visszatekintve az eddigi legrosszabb értéket mutatja, ami alapján jól látható, hogy Németország jelenleg a magas energiaköltségek miatt kevésbé tud versenyképes maradni. A DAX ezzel szemben továbbra is stabilan tartja magát, bár a tavaly ősz óta tartó felfelé ívelő szakasz stagnálásba fordult. A befektetők jelentős része tehát optimistán látja a helyzetet, de lényeges kérdés a fenntarthatóság. Mindezek alapján óvatosság és körültekintés indokolt a német gazdasági helyzettel kapcsolatban.

Az Eurozóna Economic Sentiment a – 6,2-es várakozásokhoz képest gyengébben teljesített. Az előző időszak – 5,5-ös értékét követően – 8,9 értéket mutat, így továbbra is elmondható, hogy fundamentális oldalról az Eurozóna nincs túl kedvező helyzetben, az infláció mértéke továbbra is magas.

Az ipari termelési adatok szintén a piaci várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakultak, az elmúlt időszak -1,1%-os értékéhez képest most -2,2% jött ki. A magas gázárak egyértelműen negatív hatással vannak az ipari teljesítményre. A tavalyi évhez képest ugyan a helyzet némileg konszolidálódott, viszont ha a 2017-2021-es időszakra megnézzük az 5 éves átlagértéket, akkor azt láthatjuk, hogy az ár közel megduplázódott az akkori állapothoz képest. Mindez a termelés csökkentésére ösztönzi az ipari szektor szereplőit, mivel az Eurozóna ilyen energiaárak mellett nem tud versenyképes maradni más régiókkal szemben. Mindenképpen hatékony stratégia kidolgozására lesz tehát szükség a probléma megoldására.

Megtörtént az újabb várt kamatemelés az ECB részéről. Lagarde nyilatkozata szerint további emelés egyelőre nem várható, amelyet a német gazdaság jelenlegi állapota is alátámaszt. A döntésre a piac az euró azonnali markáns gyengülésével reagált. Az így kialakult EUR/USD árfolyam a közeljövőben feltehetően tartani fogja magát, drámai változás nem várható.

A magyar gazdaság tekintetében a magyar-német 10 éves kötvényhozam különbözet csúcs értékét 2022 szeptember-október környékén érte el, és tavaly február óta nem volt ilyen alacsony, mint jelenleg. A kamatkülönbözet kezd kiárazódni, és ez a kevésbé kedvező hozam nem tesz jót a forint árfolyamának.

Az USA-ban az elmúlt hét adatait tekintve látható, hogy az energia-, illetve olajárak emelkedése kedvezőtlenül befolyásolja az infláció alakulását. A változás számszerűen egyelőre a general CPI adat esetében mutatkozik meg, a core CPI szépen tartja magát.

A general CPI értéke 3,2-ről 3,7-re változott és a piac 3,6-os várakozása azt tükrözi, hogy számoltak az energiaárak növekedésének következményével. A core CPI ezzel szemben továbbra is szépen jön lefelé, 4,7 volt az előző időszakban, és a várakozásoknak megfelelően 4,3 lett végül.

Bár a vélekedések szerint a FED a kamatdöntések kapcsán elsősorban a core infláció alakulását veszi figyelembe, de amennyiben az energiaárak továbbra is ilyen magas szinten maradnak, ennek hatása előbb-utóbb a core CPI-adatokban is jelentkezni fog.

A FED kamatemelések tekintetében a piaci vélekedések alapján az első olyan időpont, ahol többséget kapott a kamatcsökkentést várók aránya, 2024. június 12-re tolódott. Továbbra is nagy a bizonytalanság e tekintetben, de abban egyetért a piac, hogy a kamatemelés esélye egyelőre csekély a FED részéről. A decemberi kamatdöntési ülés kapcsán a piac több, mint fele a jelenlegi, 5.25-5.50 sávban fennmaradására szavaz. Ettől eltérő eseményekre utaló jelek egyelőre nincsenek, makro oldalról a kamatemelés jelenleg nem indokolt.

Az USA industrial production adat igen kedvezően alakult, de érdemes lehet a számok mögé nézni.

Az ipari termelés jó teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájárult a „utility szektor” által a lakosság részére értékesített elektromos áram, amely elsősorban a meleg nyár miatti fokozott légkondicionáló berendezés-használatnak köszönhető. Emellett a földgáztermelés és a bányászat volumene is magasnak bizonyult, mindezek együttesen járultak hozzá a komoly felfelé ívelő szakasz megindulásához.

Összességében tehát az ipari szektor teljesítménye a várakozásokon felül alakult, de ennek ellenére továbbra sincs egyértelműen kedvező állapotban.

Nagy valószínűséggel visszaesés várható az UAW (autóipari szakszervezetek) sztrájk következményeként, amely több nagyvállalatot, köztük a GM-et, a Ford-ot és a Stellantist is igen komolyan érinthet. Egyelőre 12-13 ezer munkavállaló tagadta meg a munkavégzést, amelynek mindenképpen negatív hatása lesz az ipari termelésre. A fő kérdés az, hogy a sztrájk hatása milyen mértékben eszkalálódik majd.

Az olajpiacot tekintve a kínálati oldal változatlan, így év végéig  várhatóan több, mint 1,3 millió hordó/ nap mennyiség hiányozni fog a piacról, aminek árfelhajtó hatásával számolnak az elemzők. Némileg módosíthatja az olajpiaci helyzetet keresleti oldalról a kínai ipari termelés esetleges fellendülése, melyet néhány frissen érkezett pozitív adat vetít előre.

Kínában az ipari termelés: 3,7-ről 4,5-re növekedett, ami meglepetést okozott a piacon a 4-es várakozáshoz képest. Bár hosszútávú következtetéseket egyelőre nem vonhatunk le, de ez alapján úgy tűnik, hogy kínai oldalról lassan stabilizálódhat az ipari termelés. Amennyiben ez valóban így történik, ez akár 5% feletti GDP növekedést is jelenthet év végére az ország számára. A termelést jelenleg legnagyobb mértékben a napenergia hasznosításával kapcsolatos, valamint a robotikához köthető termékek húzzák felfelé. A kérdés az, hogy ez a kiugró teljesítmény vajon kitart-e az év végéig.

A kínai retail sales is rendkívül jól teljesített, elsősorban az online eladások növekedtek jelentős mértékben. A 2,5%-os várt növekedéshez képest 4,6%-os értéket kaptunk.

A Kínai Központi Bank részéről kamatcsökkentés egyelőre nem várható, a piacon levő pénz mennyiségét esetleg a kötelező tartalékok csökkentésével befolyásolhatja a központi vezetés, ami serkentőleg hathat a retail sales alakulására is.

Összességében tehát némileg pozitívabban lehet értékelni Kínát, de továbbra is óriási kockázatok vannak jelen a rendszerben. Az ingatlanbefektetések nagymértékű, 17-20%-os csökkenése például igen komoly visszaesést és egyben kockázati tényezőt jelent. A kínai vezetés részéről nem tapasztalható markáns kommunikáció a helyzet kezelését illetően.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés